Abuse is Not Love από τον οίκο Yves Saint Laurent…

9 προειδοποιητικά σημάδια για την ενδοσυντροφική Βία! 

Απογοητευτικά και μάλλον απαισιόδοξα είναι τα στοιχεία για την έμφυλη βία στη χώρα μας όπως αποτυπώνονται στη 2η έκθεση για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και ήδη μέσα στο 2021 μετράμε 17 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα.
Για την αντιμετώπισης της έμφυλης βίας δεν αρκούν οι προληπτικές και κατασταλτικές δράσεις του αρμόδιου υπουργείου. Για την αντιμετώπιση αυτού του εξαιρετικά αρνητικού φαινομένου χρειάζονται όλοι στον κοινό αγώνα, Πολιτεία και Ιδιωτικός τομέας και κάθε δράση που συμβάλλει στην ενίσχυση της γνώσης πάνω στο θέμα της έμφυλης βίας και της ενδοσυντροφικής κακοποίησης, είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη.
Το 2020, ο οίκος Yves Saint Laurent Beauty λάνσαρε ένα νέο παγκόσμιο πρόγραμμα με τίτλο “Abuse is Not Love” με τη σχετική καμπάνια να έχει αφήσει πολύ δυνατές εντυπώσεις και στην Ελλάδα. Στόχος είναι μέχρι το 2030, να εκπαιδεύσει δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σχετικά με τη βία στη συντροφική σχέση (IPV – Intimate Partner Violence) μέσω της συνεργασίας της με τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
Στη χώρα μας, ο οίκος YSL συνεργάζεται με τον ΜΚΟ W.I.N.Hellas σε ένα πρόγραμμα που είναι δομημένο πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες:
• να χρηματοδοτήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια,
• να εκπαιδεύσει τους εργαζομένους του και
• να μοιραστεί το μήνυμα για τα 9 προειδοποιητικά σημάδια κακοποίησης με όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.
Μέσα από αυτή τη συνεργασία, ο οίκος YSL Beauty αποσκοπεί να αυξήσει την ενημέρωση για τη σοβαρότητα της ενδοσυντροφικής βίας, ώστε να συμβάλλει σε μια ουσιαστική αλλαγή.

H W.I.N. Hellas από το 2006 βρίσκεται στο πλευρό των γυναικών, με στόχο την ενδυνάμωσή τους μέσω ψυχο-εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η ΚΑΜΠΆΝΙΑ ΤΗΣ YSL BEAUTY
Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν ορισμένες βασικές προειδοποιητικές ενδείξεις για την ενδοσυντροφική βία. Εάν υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού αυτών των ενδείξεων, ενδέχεται να μπορούμε να αναγνωρίζουμε καλύτερα την ενδοσυντροφική βία και να ζητάμε ή να προσφέρουμε βοήθεια. «Μια κακοποιητική συντροφική σχέση μπορεί να έχει 9 προειδοποιητικά σημάδια» αναφέρει στην καμπάνια του ο οίκος YSL σε ένα μοναδικό και πολύ βοηθητικό εικαστικό που σε ωθεί να το διαβάσεις με μεγάλο ενδιαφέρον και να το εμπεδώσεις άμεσα και καθοριστικά.

Η ΕΝΔΟΣΥΝΤΡΟΦΙΚΉ ΒΊΑ

Ο οίκος YSL έλαβε υπόψιν τα ερευνητικά δεδομένα για την ενδοσυντροφική βία που αποτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και είναι μια από τις πιο συχνές μορφές βίας κατά των γυναικών. Η ενδοσυντροφική βία συνίσταται στη σωματική, σεξουαλική, οικονομική και συναισθηματική κακοποίηση, καθώς και σε χειριστικές συμπεριφορές από έναν ερωτικό σύντροφο:
• Εκτιμάται ότι 1 στις 3 γυναίκες θα βιώσουν ενδοσυντροφική βία στη διάρκεια της ζωής τους και μόνο ένα μικρό ποσοστό των γυναικών που θα επιβιώσουν θα καταφέρει να δικαιωθεί.
• Στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, κάθε 3 ημέρες δολοφονείται μια γυναίκα από τον σύντροφό της.
• Παγκοσμίως, περισσότερες από 600 εκατομμύρια γυναίκες ζουν σε κάποια χώρα όπου η βία από τον ερωτικό σύντροφο δεν θεωρείται έγκλημα.
• Η ενδοσυντροφική βία πλήττει άτομα από όλες τις κοινωνικοοικονομικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές ομάδες.
• Ω Ώστόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 16-24 ετών.
• Τα κρούσματα ενδοσυντροφικής βίας έχουν αυξηθεί κατά 30 έως 60% εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.
• Πολλές γυναίκες βιώνουν τον περιορισμό κυκλοφορίας με έναν βίαιο σύντροφο και δεν μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από εξειδικευμένες οργανώσεις, φίλους, συγγενείς και συναδέλφους.