Συνέντευξη στη Σόνια Χαϊμαντά
H Dr Sandra Morgan βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα για μια σειρά από επαφές και φυσικά για τη συμμετοχή της ως key note speaker στην εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά σε συνεργασία με την BPW με θέμα «Οι γυναίκες έχουν φωνή και μπορούν να κάνουν τη διαφορά». Η διακεκριμένη καθηγήτρια συγγραφέας και εξειδικευμένη επιστήμων στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων μοιρά- στηκε την εκτεταμένη εμπειρία της για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης ανθρώπων και την προώθηση της ισότητας των φύλων, παρέχοντας πολύτιμες γνώσεις και πρακτικές στρατηγικές για την προώθηση της κοινωνι- κής αλλαγής.
Η Sandra Morgan μοιράστηκε με το Women In Digital τις ιδέες, τις εμπειρίες και τις προσδοκίες της:
«Οι γυναίκες σε έχουν ξεπεράσει πολλά κοινωνικά εμπόδια για να επιτύχουν τα όνειρά τους. Το επόμενο ερώτημα είναι, πώς θα μεταδώσουμε αυτή τη γνώση στην επόμενη γενιά; Μια από τις πιο εντυπωσιακές αποκαλύψεις από το «Invisible Women» της Caroline Criado Perez είναι η έκταση της προκατάληψης δεδομένων σε έναν κόσμο σχεδιασμένο για άνδρες. Αυτό το διάχυτο ζήτημα εκδηλώνεται σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής έρευνας και της εργονομίας στο χώρο εργασίας. Για παράδειγμα, η ιατρική έρευνα χρησιμοποιεί συχνά αρσενικά παραδείγματα, παραμε- λώντας να λάβει υπόψη τη γυναικεία φυσιολογία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανακριβή θεραπεία και διάγνωση για τις γυναίκες (Criado Perez, 2019).
Ομοίως, η εργονομία στο χώρο εργασίας συνήθως δίνει προτεραιότητα στο ανδρικό σώμα, με αποτέλεσμα εργαλεία και περιβάλλοντα που είναι λιγότερο ασφαλή και λιγότερο αποτελεσματικά για τις γυναίκες. Η μελέτη αυτών των ζητημάτων είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό των υποκείμενων προκαταλήψεων και την κατανόηση των επιπτώσεών τους. Ομοίως, η κατανόηση των εμποδίων στα δικαιώματα των γυναικών απαιτεί ενδελεχή εξέταση των παγκόσμιων ανισοτήτων στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την πολιτική εκπροσώπηση.
Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιοχές, τα κορίτσια εξακολουθούν να στερούνται βασικής εκπαίδευσης, οδηγώντας σε δια βίου μειονεκτήματα (Ηνωμένα Έθνη, 2020). Η μελέτη αυτών των ανισοτήτων βοηθά στην ανάδειξη των τομέων που χρειάζονται επείγουσα προσοχή και ενημερώνει τις στρατηγικές για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
Μια προοπτική παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος για την ενδυνάμωση των γυναικών υποθέτει ότι τα κέρδη για τις γυναί- κες οδηγούν αναγκαστικά σε απώλειες για τους άνδρες. Αυτή η προσέγγιση είναι θεμελιωδώς εσφαλμένη για διάφορους λόγους:
- Οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη: η χειραφέτηση των γυναικών δεν μειώνει τις ευκαιρίες των ανδρών, αλλά ενισχύει τη συνολική οικονομική ανάπτυξη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ισότητα των φύλων ενισχύει την οικονομική παρα- γωγικότητα, αυξάνει το εισόδημα των νοικοκυριών και βελτιώνει την κοινωνική ευημερία. Για παράδειγμα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (2017) διαπίστωσε ότι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων στην οικονομική συμμετοχή θα μπορούσε να προσθέσει 28 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ έως το 2025 (McKinsey Global Institute, 2015).
- Οφέλη συνεργειών: η ενδυνάμωση οδηγεί σε οφέλη συνεργειών όπου και τα δύο φύλα επωφελούνται από βελτιωμένα κοινωνικά και οικονομικά περιβάλλοντα. Για παράδειγμα, όταν οι γυναίκες συμμετέχουν στο ανθρώπινο δυναμικό, συχνά φέρνουν νέες προοπτικές και δεξιότητες που οδηγούν σε καινοτομία και καλύτερη λήψη αποφάσεων (Catalyst, 2020).
- Κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα: μια προσέγγιση μηδενικού αθροίσματος αγνοεί τις ηθικές και δεοντολογικές επιταγές της ισότητας των φύλων. Η χειραφέτηση των γυναικών είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ισότητα δεν πρέπει να θεωρείται ανταγωνισμός αλλά θεμελιώδης πτυχή μιας δίκαιης και δίκαιης κοινωνίας (UN Women, 2019).
Γίνε μια φωνή
Μόλις κατανοήσουμε αυτά τα ζητήματα, το επόμενο βήμα είναι να γίνουμε μια φωνή για την αλλαγή. Η υποστήριξη της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων με βάση το φύλο είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές και τα προϊόντα εξυπηρετούν όλους και όλες εξίσου. Εκφράζοντας την ανάγκη για έρευνα και σχεδιασμό χωρίς αποκλεισμούς, μπορούμε να πιέσουμε για συστημικές αλλαγές που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες όλων των φύλων. Ομοίως, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ζωτικής σημασίας. Παρά την πρόοδο, πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια και οι φωνές τους συχνά περιθωριοποιούνται. Μι- λώντας ανοιχτά για αυτά τα θέματα και προωθώντας την ισότητα των φύλων, μπορούμε να επηρεάσουμε την κοινή γνώμη και τις πολιτικές αποφάσεις.
Τα μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτή την υπεράσπιση. Ιστορικά, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συ- χνά διαιωνίζουν στερεότυπα και περιθωριοποιούν τις φωνές των γυναικών. Ωστόσο, αξιοποιώντας τη δύναμη των μέσων ενημέρωσης, οι γυναίκες μπορούν να ενισχύσουν τις φωνές τους και να αμφισβητήσουν αυτά τα στερεότυπα. Η προώθη- ση ποικίλων και ακριβών αναπαραστάσεων των γυναικών στα μέσα ενημέρωσης μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη και να οδηγήσει σε κοινωνική αλλαγή (Byerly, 2011).
Αξία της ηγεσίας και της συμμετοχής των γυναικών
- Βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα: η ηγεσία των γυναικών έχει συνδεθεί με καλύτερα οικονομικά αποτελέσμα- τα. Για παράδειγμα, οι εταιρείες με υψηλότερη εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια τείνουν να έχουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις. Μια μελέτη της Credit Suisse (2016) διαπίστωσε ότι οι επιχειρήσεις με γυναίκες που αποτελούν τουλάχιστον το 15% των ανώτερων διοικητικών στελεχών ήταν 50% πιο κερδοφόρες από εκείνες με χαμηλότε- ρη εκπροσώπηση.
- Βελτιωμένη λήψη αποφάσεων: οι διαφορετικές ηγετικές ομάδες είναι πιο πιθανό να λαμβάνουν αποφάσεις που αντικατοπτρίζουν ένα ευρύτερο φάσμα προοπτικών και εμπειριών, οδηγώντας σε πιο καινοτόμες λύσεις. Έρευνα της McKinsey (2018) δείχνει ότι οι εταιρείες στο κορυφαίο τεταρτημόριο για την ποικιλομορφία των φύλων στις εκτελεστικές ομάδες έχουν 21% περισσότερες πιθανότητες να υπεραποδώσουν στην κερδοφορία και 27% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ανώτερη δημιουργία αξίας.
- Υγιέστερες κοινότητες: η συμμετοχή των γυναικών στη λήψη αποφάσεων οδηγεί σε πιο περιεκτικές πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες ολόκληρων κοινοτήτων. Για παράδειγμα, οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν πολιτικές που βελτιώνουν την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν σε υγιέστερες και πιο ανθεκτικές κοινότητες (Παγκόσμια Τράπεζα, 2014).
- Μείωση της φτώχειας: η χειραφέτηση των γυναικών μπορεί να σπάσει τον κύκλο της φτώχειας. Οι γυναίκες τείνουν να επανεπενδύουν μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών τους στις οικογένειες και τις κοινότητές τους, προωθώντας την εκπαί- δευση, την υγεία και τη γενική ευημερία (Παγκόσμια Τράπεζα, 2014). Αυτό δημιουργεί έναν θετικό βρόχο ανατροφοδότη- σης που ωφελεί όλους και όλες στην κοινότητα.
Κάντε τη διαφορά
Για να κάνουμε τη διαφορά, είναι σημαντικό να μετατρέψουμε την κατανόηση και την υπεράσπισή μας σε απτές δράσεις. Η αντιμετώπιση της μεροληψίας δεδομένων με την εφαρμογή συλλογής και ανάλυσης δεδομένων ανά φύλο θα οδηγήσει σε πιο δίκαιες πολιτικές και προϊόντα. Η διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε θεμελιώδη δικαιώματα όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και η πολιτική εκπροσώπηση μπορεί να βοηθήσει κάθε γυναίκα να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της.
Η προσέγγιση του παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος για την ενδυνάμωση των γυναικών είναι μια λανθασμένη προοπτι- κή που αποτυγχάνει να αναγνωρίσει τα ευρεία και χωρίς αποκλεισμούς οφέλη της ισότητας των φύλων. Η ηγεσία και η συμμετοχή των γυναικών στη λήψη αποφάσεων όχι μόνο προωθούν τη δικαιοσύνη, αλλά και οδηγούν σε υγιέστερες και οικονομικά ευημερούσες κοινότητες. Επομένως, η επένδυση στη χειραφέτηση των γυναικών δεν αποτελεί μόνο ηθική επιταγή αλλά και ρεαλιστική στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Επιπλέον, η αποτελεσματική χρήση των μέσων ενημέρωσης για την αμφισβήτηση των στερεοτύπων και την προώθηση ποικίλων αναπαραστάσεων των γυναικών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές κοινωνικές αλλαγές. Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να υποστηριχθούν οι γυναίκες από διαφορετικά υπόβαθρα και πολιτισμούς, δημιουργώντας συνθήκες αλληλεγ- γύης και ενιαίο μέτωπο κατά των συστημικών ανισοτήτων. Η έμφαση στις μοναδικές προοπτικές που φέρνουν οι γυναίκες στην ηγεσία προωθεί την ένταξη και την καινοτομία. Η έρευνα δείχνει ότι οι διαφορετικές ηγετικές ομάδες είναι πιο καινοτό- μες και αποτελεσματικές και η ύπαρξη ανδρών και γυναικών σε ηγετικούς ρόλους προάγει μια ισορροπημένη και ολιστική προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων. Μαζί, οι προσπάθειες αυτές μπορούν να συμβάλουν στην άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και να ανοίξουν το δρόμο για μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία. Θυμηθείτε, για να επιφέ- ρουμε πραγματικά την αλλαγή, πρέπει να «μελετήσουμε τα ζητήματα, να είμαστε μια φωνή και να κάνουμε τη διαφορά».