Ειρήνη Ευφραιμίδη, Marketing Manager PLAYMOBIL Hellas: “Τα παιδιά πρέπει να βασίζονται στις δυνάμεις τους και να συνθέτουν το δικό τους κόσμο”!

Mετά τη συζήτηση με την κ. Ειρήνη Ευφραιμίδη, βλέπουμε τα παιχνίδια Playmobil με άλλα μάτια. Πάντα καλαίσθητα, εκπαιδευτικά και δημιουργικά, ωστόσο, αποκτούν άλλη αξία καθώς ενσωματώνουν τις αξίες, το mindset της εταιρείας για την ισότητα των φύλων, την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού παιχνιδιού, την οικογένεια και τα νέα παιδιά στον χώρο εργασίας. Άλλωστε αυτό για το οποίο η Ειρήνη Ευφραιμίδη, marketing manager της Playmobil HELLAS αισθάνεται περήφανη μετά από μια 25χρονη πορεία στην αγαπημένη εταιρεία παιχνιδιών, είναι όταν κάνει συνεντεύξεις για πρόσληψή σε νέους ανθρώπους και της λένε ότι «το παιχνίδι της Playmobil ήταν μια από τις εμπνεύσεις τους για να σπουδάσουν και να προχωρήσουν στη ζωή τους. Και συμβαίνει συχνά αυτό!».

Πως αντιμετωπίζουν σήμερα τα παιδιά στην Ελλάδα τα παιχνίδια Playmobil και ποιο είναι το προφίλ τους;
Τα PLAYMOBIL είναι το δημοφιλέστερο παιχνίδι στην Ελλάδα, ίσως γιατί ταιριάζουν με τη νοοτροπία του Έλληνα. Μετά από τόσες δεκαετίες ενασχόλησής μου με τα PLAYMOBIL, έχω συνειδητοποιήσει ότι προωθούν έναν πολύ-επίπεδο τρόπο σκέψης και αντίδρασης του παιδιού. Αυτός ο τρόπος συνδυάζει τη μηχανική κίνηση της συναρμολόγησης με τη γνωστική πρόσληψη ερεθισμάτων και την επεξεργασία τους στο επίπεδο της εμπειρίας και της φαντασίας. Παρ’ όλο που δεν υπάρχουν στατιστικές για να υποστηρίξουν τη θεωρία μου, θα έλεγα, ότι τα παιδιά που παίζουν με PLAYMOBIL, είναι παιδιά που αναπτύσσουν τον τομέα της φαντασίας και της μακράς σκέψης, παιδιά που έχουν «κείμενα» στο μυαλουδάκι τους, παιδιά που συχνά μετουσιώνουν αυτά τα κείμενα στην επαγγελματική τους ζωή ως δικηγόροι, δημοσιογράφοι, διαφημιστές, μουσικοί και σε τόσα άλλα επαγγέλματα, που η φαντασία παίζει καίριο ρόλο.
Αυτό που επίσης έχω παρατηρήσεις σχετικά με τα σημερινά παιδιά ηλικίας νηπιαγωγείου και δημοτικού είναι ότι διψάνε για ομαδικότητα. Και με τα PLAYMOBIL τα παιδιά μαθαίνουν την ομαδικότητα μέσα από μίμηση καταστάσεων της καθημερινής ζωής. Αναπτύσσονται οι ικανότητες επικοινωνίας, και καλλιεργείται ο σεβασμός προς τους άλλους. Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να βασίζονται στις δυνάμεις τους και να μπορούν να συνθέσουν το δικό τους κόσμο έτσι όπως αυτά τον φαντάζονται.

Είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια «απέναντι» στα δικά σας, είναι ο κύριος ανταγωνιστής τους;
Καταβάλουμε προσπάθειες, ώστε τα PLAYMOBIL να είναι το κατεξοχήν παιχνίδι, το οποίο θα πείσει το παιδί να απομακρυνθεί από την οθόνη. Και η εμπειρία δύο σχολικών ετών σε καραντίνα μάς απέδειξε, ότι τα καταφέρνουμε σχετικά καλά. Δεχθήκαμε δεκάδες τηλέφωνα και φωτογραφίες από γονείς που στην περίοδο του lockdown είχαν κατεβάσει τα PLAYMOBIL από το πατάρι, κάνανε μάχες και στήνανε πριγκιπικά παραμύθια στο τραπεζάκι του σαλονιού – όλη η οικογένεια μαζί. Επίσης αξίζει να σημειωθεί, ότι τα PLAYMOBIL δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου ηλεκτρονικά μέρη ή οθόνες. Ο λόγος είναι ότι τα παιδιά εκτίθενται αρκετά στο ηλεκτρονικό παιχνίδι, ας υπάρχουν και εναλλακτικές που δεν μπαίνουν στην πρίζα!

Πως σπάτε στερεότυπα μέσα από τα παιχνίδια σας;
Το παιχνίδι μας είναι το ιδανικό «χαλί», το τέλειο υπόβαθρο για περάσουν οι γονείς στα παιδιά τους τα μηνύματα που επιθυμούν και να τα εκπαιδεύσουν με τις αρχές τις οικογένειάς τους. Σε αυτή την τρυφερή ηλικία το σωστό παιχνίδι πρέπει να προσφέρει στην οικογένεια τα εργαλεία για εκπαίδευση στο πλαίσιο του οικογενειακού προγραμματισμού και όχι να προσανατολίζει τους καταναλωτές του προς λιμάνια που έχουν προαποφασιστεί από εξω-οικογενειακούς παράγοντες. Το παιχνίδι είναι η μοναδική απασχόληση του παιδιού, αλλά και μια έμφυτη ανάγκη του. Είναι η ανάγκη να πειραματισθεί και να δημιουργήσει ένα δικό του κόσμο. Για να μπορέσει το παιδί μεγαλώνοντας να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, πρέπει από τα πρώτα του χρόνια να έρθει σε επαφή με παραστάσεις και παιχνίδια που να το προετοιμάζουν, με τα σωστά ερεθίσματα για τις μελλοντικές του εμπειρίες.

Πως αντιμετωπίζει η Playmobil τα κορίτσια στην Ελλάδα; Σε ποιο κομμάτι της ψυχής τους μιλάει;
Περίεργη ερώτηση είναι αυτή… Γιατί θα πρέπει η PLAYMOBIL αλλά και ο οποιοσδήποτε να αντιμετωπίζει τα κοριτσάκια διαφορετικά από ό,τι τα αγοράκια; Τα παιδιά ωφελούνται από το ποιοτικό παιχνίδι, που θα θέσει τα γρανάζια του μυαλού σε κίνηση, που θα δώσει διέξοδο στο παιδικό άγχος, που θα προσφέρει αγωγή και ενεργή απασχόληση μέσα στο οικογενειακό και στο σχολικό πλαίσιο. Η ιδέα πάνω στην οποία βασίζονται τα παιχνίδια ΡLAYMOBIL είναι, ότι εκπαιδεύουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι, αντανακλώντας εικόνες από την καθημερινή ζωή και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών. Αυτό το σκοπό υπηρετούμε στην PLAYMOBIL με όσο μεγαλύτερη συνέπεια μπορούμε.

Υπάρχουν κατηγορίες παιχνιδιών που δεν τα φέρνετε ή άλλες που είναι 100% για την ελληνική αγορά;
Όποιο παιχνίδι κυκλοφορεί από την PLAYMOBIL παγκοσμίως, είναι διαθέσιμο και στην Ελληνική αγορά. Η PLAYMOBIL περηφανεύεται, ότι είναι η μοναδική εταιρία παιχνιδιών στην Ελλάδα που έχει κυκλοφορήσει παιχνίδια με την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και την Ελληνική Επανάσταση. Γιατί οι αρχαιοελληνικοί μύθοι αποκτούν διαφορετική γοητεία, όταν μπορείς να τους «πιάσεις» στα χέρια σου!

Πιστεύετε ότι το inclusion, Equity, integration και ο περιορισμός των διακρίσεων αποτελεί ένα ώριμο ζητούμενο στο ελληνικό επιχειρείν;
Το δυσνόητο ζητούμενο, για το οποίο με ρωτάτε, έχει παραωριμάσει και θέλει κόψιμο! Κάθε εργαζόμενος οφείλει να καλλιεργήσει την ωριμότητα και το σθένος που απαιτείται για να οικοδομήσει ένα υγιές περιβάλλον εργασίας, μέσα στο οποίο θα μακροημερεύσει αυτός, οι συνάδελφοί του και το έργο του. Οι διακρίσεις για να καταρριφθούν, ζητούν νομικά πλαίσια, αλλά κυρίως ολοκληρωμένους εργαζόμενους!

Πως βλέπετε όλη αυτή την κίνηση για το #metoo, το bulling, τη σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση των γυναικών; Είναι μια φούσκα που θα σκάσει, ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα ή μια νέα νοοτροπία που ήρθε για να μείνει; Μπορεί το παιχνίδι να διαπαιδαγωγήσει, να χαράξει νέους ορίζοντες στις νέες γενιές, σε αγόρια και κορίτσια;
Αυτή η κίνηση είναι τόσο πολύπλοκη, που πραγματικά δεν θα μπορούσα να την απαντήσω στο πλαίσιο μιας τέτοια συνέντευξης. Και ναι, το παιχνίδι οφείλει να διαπαιδαγωγήσει και να χαράξει νέους ορίζοντες στα παιδιά (και όχι ξεχωριστά στα αγόρια και στα κορίτσια!). Η αναπαράσταση της πραγματικής ζωής με φιγούρες PLAYMOBIL ωριμάζει τις ιδέες μέσα στο μυαλό του παιδιού και του δίνει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται ώστε να αντεπεξέρχεται καλύτερα στις καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Το PLAYMOBIL αυξάνει την αντίληψή του και προάγει τον δημιουργικό τρόπο σκέψης. Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι εφαρμόζουν αυτά που έχουν στο μυαλό τους, εναλλάσσουν ρόλους και εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους. Σε μια ηλικία που οι τρόποι έκφρασής τους είναι ακόμα περιορισμένοι, και η γλωσσική τους ικανότητα ελλιπής, η εξωτερίκευση συναισθημάτων μέσα από το παιχνίδι, καθίσταται ένας από τους σημαντικότερους τρόπους επικοινωνίας με τον γύρω κόσμο.

Related Post