H Barbie σε κατάσταση… zero-g

Η παγκοσμίου φήμης εταιρεία παιχνιδιών Mattel, δημιουργός της iconic κούκλας Barbie, έχει εδώ και καιρό εντοπίσει την ανισότητα στην αντιπροσώπευση των γυναικών στους τομείς του STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες οι γυναίκες ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε καριέρες STEM. Eιδικότερα, στην Ευρώπη, όπου οι γυναίκες αποτελούν το 52% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και το 57,7% των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρόλα αυτά ακόμα μόλις 2 στους 5 είναι επιστήμονες και μηχανικοί, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι από πολύ νεαρή ηλικία ήδη, τα κορίτσια αναφέρουν ότι είναι λιγότερο σίγουρες για τις μαθηματικές τους ικανότητες στο σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι, σε βάθος χρόνου, αποκλείονται από θέσεις δυνητικά υψηλά αμειβόμενες, σε επαγγέλματα του κλάδου των επιστημών, ο οποίος διαθέτει 3πλάσιο ρυθμό αύξησης της απασχόλησης σε σύγκριση με άλλα επαγγέλματα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, η Mattel δημιούργησε το 2018 το Dream Gap Project*, μια συνεχή παγκόσμια πρωτοβουλία, σχεδιασμένη ώστε να προσφέρει έμπνευση και εφόδια στα κορίτσια όλου του κόσμου ώστε να πιστεύουν στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους. Ένας από τους τρόπους που η Mattel επιλέγει να το κάνει είναι με το να προβάλλει πρότυπα γυναικών οι οποίες εργάζονται σε καριέρες στο STEM, αποδεικνύοντας έτσι ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, φτάνει να το πιστεύουν οι ίδιες.

Μέρος των προσπαθειών της Mattel για την καταπολέμηση αυτών των ανισοτήτων είναι και η συνεργασία με τον ESA (European Space Agency) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος με θέμα «Γυναίκες στο Διάστημα». Έτσι, για πρώτη φορά, η κούκλα που δημιουργήθηκε με πρότυπο την Samantha Cristoforetti, την μόνη active γυναίκα-αστροναύτη στην Ευρώπη, θα πραγματοποιήσει μια πτήση σε μηδενική βαρύτητα, προωθώντας την ενασχόληση κοριτσιών με το διάστημα και τις επιστήμες. Παράλληλα, η Mattel δημιούργησε εκπαιδευτικό υλικό για τους γονείς και δασκάλους, ενώ μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις της κούκλας Samantha Cristoforetti, η οποία διατίθεται σε όλη την Ευρώπη, θα δοθεί στην οργάνωση Women InAerospace, δημιουργώντας μια υποτροφία «Barbie» για φοιτητές με Διδακτορικό Δίπλωμα.

Η κούκλα της Samantha θα αναχωρήσει από τη βάση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στη Γερμανία και θα ταξιδέψει σε μια πτήση μηδενικής βαρύτητας παρουσιάζοντας, με αυτό τον τρόπο, την προετοιμασία και την εμπειρία μιας πραγματικής αστροναύτη. Και το πρόγραμμα δεν σταματά εκεί: Η ίδια η Samantha Cristoforetti, 44χρονη αεροπόρος, μηχανικός και αστροναύτης από την Ιταλία, βρίσκεται ήδη σε εκπαίδευση, ενόψει της επόμενης αποστολής της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station, ISS) τον Απρίλιο του 2022. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης παραμονής της στον ISS, η Cristoforetti θα αναλάβει το ρόλο της Επικεφαλής και φυσικά, σκοπεύει να πάρει μαζί στην αποστολή και την κούκλα της, έτσι ώστε να συνεχίσει να εμπνέει κορίτσια! Όπως λέει και η ίδια: «Μερικές φορές μικρά πράγματα μπορεί να αποτελέσουν έμπνευση για μεγάλα όνειρα. Ποιος ξέρει; Ίσως οι εικόνες και τα βίντεο της κούκλας μου που ταξιδεύει σε ένα περιβάλλον με μηδενική βαρύτητα να πυροδοτήσει τη φαντασία των παιδιών και να τους οδηγήσει να σκεφτούν μια καριέρα στις Επιστήμες της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών!»

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Barbie προωθεί το μήνυμα στα κορίτσια ότι μπορούν να γίνουν ό,τι οι ίδιες ονειρεύονται: Από τότε που η πρώτη κούκλα Barbie Αστροναύτης «περπάτησε στο φεγγάρι» (πριν από τον άνθρωπο, το 1965), η Barbie πέρασε περισσότερα από 55 χρόνια εμπνέοντας τα κορίτσια να ακολουθήσουν μια καριέρα στο διάστημα. Έχει υπάρξει Αστροφυσικός, Επιστήμονας του Διαστήματος και Αστροναύτης δημιουργώντας μοναδικές κούκλες από γυναίκες – πρότυπα της πραγματικής ζωής, όπως η αστροναύτης Sally Ride από τις ΗΠΑ, η κοσμοναύτης Anna Kikina από τη Ρωσία και φυσικά η Samantha Cristoforetti της ESA.

Και ακόμα πιο πρόσφατα, πριν από λιγότερο από ένα μήνα, η Mattel και η Barbie αποφάσισαν να τιμήσουν 6 ακόμα γυναίκες από τον τομέα των επιστημών δημιουργώντας κούκλες και προσθέτοντάς τις στη λίστα με τα πρότυπα-γυναικών τους! Οι 6 νέες προσθήκες στην σειρά των “Barbie role models” (κοινώς, κούκλες που βασίζονται σε πραγματικές γυναίκες- πρότυπα) προέρχονται από την πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας οι επιλεχθείσες είναι οι παρακάτω:

Μόλις ένα μήνα νωρίτερα, η Sarah Gilbert τιμήθηκε και με τον τίτλο τιμής της Dame (το γυναικείο αντίστοιχο του “Knight”) από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, σε ειδική τελετή απονομής, για “τις υπηρεσίες που παρείχε υπέρ της δημόσιας υγείας, ειδικότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19”. Τώρα, η διακεκριμένη επιστήμονας, πέρα από την τιμητική διάκριση εκ μέρους της Βασίλισσας, μπορεί να δει τον εαυτό της να “απαθανατίζεται” και σε μορφή κούκλας, χάρη στη Mattel.

Σε δηλώσεις που έκανε η Gilbert στην εφημερίδα Τhe Guardian ανέφερε ότι στην αρχή αυτή η διάκριση της φάνηκε “πολύ περίεργη” αλλά ελπίζει ότι θα εμπνεύσει κι άλλες νέες γυναίκες σε όλο τον κόσμο, να επιδιώξουν μια καριέρα στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM). “Το να εμπνεύσουμε την επόμενη γενιά κοριτσιών ώστε να ακολουθήσουν μια πορεία στα STEM είναι κάτι για το οποίο τρέφω πραγματικό πάθος. Ελπίζω ότι τα παιδιά που θα δουν την Barbie που με απεικονίζει να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικές είναι οι επιστήμες στο να βοηθήσουμε τον κόσμο μας. Η ευχή μου είναι αυτή η κούκλα να καταφέρει να δείξει στα κορίτσια ότι υπάρχουν και άλλες καριέρες που πιθανώς να μην είχαν σκεφτεί, όπως εμβολιολόγος.”

“Η Barbie αναγνωρίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι στις πρώτες γραμμές άμυνας κατά της πανδημίας έκαναν εξωφρενικές θυσίες αντιμετωπίζοντας την υγειονομική κρίση και τις προκλήσεις που αυτή προκάλεσε αλλά και όξυνε περαιτέρω,” δήλωσε η Lisa McKnight, Senior Vice President και Global Head of Barbie and Dolls στη Mattel. “Αυτό που θέλουμε είναι να φέρουμε τις προσπάθειες τους στο προσκήνιο, να μοιραστούμε τις ιστορίες τους με τον κόσμο. Ελπίζουμε αυτή η κίνησή μας να εμπνεύσει την επόμενη γενιά ώστε να μοιάσει σε αυτές τις ηρωίδες.”

AMY O’SULLIVAN

Νοσοκόμα που ανέλαβε τον πρώτο ασθενή με COVID-19 στο νοσοκομείο Wycoff Hospital στο Brooklyn της Νέας Υόρκης

CHIKA STACY ORIUWA

Καναδή νοσοκομειακή ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, που πάλεψε κατά του συστημικού ρατσισμού στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών

AUDREY CRUZ

Γιατρός της πρώτης γραμμής στο Λας Βέγκας, που αντιμετώπισε διακρίσεις

JAQUELINE GOES DE JESUS BRAZILIAN

Βιοιατρική ερευνήτρια από τη Βραζιλία που ηγήθηκε της ομάδας που εντόπισε τη γενετική ακολουθία μίας από τις μεταλλάξεις του ιού

SARAH GILBERT

Βρετανή εμβολιολόγος που συν-ηγήθηκε της ομάδας που ανέπτυξε το εμβόλιο της Οξφόρδης/ AstraZeneca

KIRBY WHITE

Αυστραλή ιατρός που ανακάλυψε μια ειδική χειρουργική “μπλούζα” που μπορεί να πλυθεί και να ξαναχρησιμοποιηθεί με ασφάλεια από τους εργαζόμενους στις επάλξεις του αγώνα κατά τις πανδημίας