H Mattel τιμά γυναίκες από τον χώρο των επιστημών και της τεχνολογίας με τη σειρά Barbie Role Models

Για μια ακόμη χρονιά, η Mattel επιλέγει να αναδείξει γυναίκες – ηγέτες από τους κλάδους των επιστημών STEM (Science, Technology, Engineering, Math), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Οι επιστήμονες αυτές θα «αποθανατιστούν» αποκτώντας η κάθε μια την δική της εκδοχή της iconic κούκλας Barbie, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που η εταιρεία έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, για να προβάλει θετικά πρότυπα που ξεπερνούν τα στερεότυπα στα κορίτσια, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ενθαρρύνει την ενασχόληση με τις επιστήμες, έναν κλασσικά ανδροκρατούμενο κλάδο.

 

Οι γυναίκες, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων, συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν µόλις το 1/3 του συνόλου των εργαζοµένων στους κλάδους του STEM. Η Mattel, µε το να τιµά παγκόσµια αυτές τις ηγετικές γυναικείες παρουσίες από το χώρο των επιστηµών, επί της ουσίας στοχεύει στο να δώσει «πρόσβαση» σε µια νέα κατηγορία προτύπων για τα κορίτσια. Γυναίκες που δραστηριοποιούνται σε απαιτητικούς ρόλους, σε ανδροκρατούµενους κλάδους, µε επιτυχία και µέσα από τη δουλειά τους στον κλάδο των επιστηµών συνεισφέρουν συνολικά σε όλη την ανθρωπότητα. Η Barbie ξέρει ότι «seeing is believing» (ή µε απλά λόγια, ότι η αντιπροσώπευση είναι σηµαντική): κάνοντας «διάσηµες» αυτές τις γυναίκες και υπογραµµίζοντας την προσφορά τους ο στόχος είναι να καλλιεργηθεί ένα πιο έντονο και διαχρονικό ενδιαφέρον στα µικρά κορίτσια ώστε να ασχοληθούν µε τις επιστήµες.

 

«Η Barbie έχει δεσµευθεί στην αναγνώριση γυναικών-«πρότυπα» και την προβολή στην επαγγελµατική τους πορεία σε κλάδους όπου οι γυναίκες δεν αντιπροσωπεύονται επαρκώς. Γυναίκες κάθε καταγωγής, κάθε ηλικίας κάθε εθνικότητας: στόχος µας είναι να δείξουµε στα κορίτσια ότι µπορούν να γίνουν ό,τι θέλουν µεγαλώνοντας ακόµα και να επιδιώξουν καριέρες που εκ πρώτης όψεως φαίνονται µη-προσβάσιµες σε αυτές» δήλωσε η Lisa McKnight, Executive Vice President και Global Head of Barbie & Dolls, Mattel. «Ελπίζουµε ότι τιµώντας αυτές τις επτά γυναίκες που κατέχουν ηγετικές θέσεις στους τοµείς της επιστήµης και της τεχνολογίας ότι θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά ώστε περισσότερα κορίτσια να ακολουθήσουν το πάθος τους, όποιο και αν είναι αυτό.»

 

«Μου φαίνεται κάπως σουρεαλιστικό ότι οι ιστορίες της οικογένειάς µου µπορεί να ενδιαφέρουν και να έχουν απήχηση στις ζωές κοριτσιών από όλο τον κόσµο. Οι αδελφές µου ήταν ανέκαθεν πρότυπο για µένα καθώς µεγαλώναµε και όλες µας χτίσαµε καριέρες µε βάση το ενδιαφέρον µας για το STEM. Οι γονείς µας επιβράβευαν την ανεξαρτησία και µας καλλιέργησαν τη νοοτροπία ότι θα µπορούσαµε να γίνουµε οτιδήποτε επιθυµούµε µεγαλώνοντας, αλλά και ότι το πλέον σηµαντικό για το µέλλον µας ήταν να κάνουµε κάτι για το οποίο νοιώθουµε πραγµατικό πάθος δήλωσε η Anne Wojcicki, συνιδρύτρια και CEO της πλατφόρµας 23andME και µια από τις 3 αδελφές Wojcicki που τιµώνται στο πλαίσιο της νέας σειράς. «Είναι µεγάλη τιµή για µένα να µπορώ να γιορτάσω την Ηµέρα της Γυναίκας αυτή τη χρονιά µε την Barbie αλλά και την οικογένειά µου, δίπλα σε όλες αυτές τις δυνατές ηγέτιδες του STEM. Ελπίζω ότι οι προσωπικές µας ιστορίες θα προτρέψουν τα κορίτσια να δοκιµάζουν καινούρια πράγµατα, να αντιµετωπίζουν καταστάσεις που µπορεί να φαίνονται τροµακτικές και να βλέπουν τις προκλήσεις σαν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες».

 

«Έχω προσωπική αντίληψη του πόσο σηµαντικό είναι να έχουν πρότυπα τα νέα κορίτσια, τα οποία να τους δείχνουν τι είναι δυνατό: όταν ξεκινούσα την καριέρα µου, δυσκολεύτηκα πολύ να βρω γυναίκες στον κλάδο των επιστηµών που θα µπορούσα να έχω ως πρότυπο, ειδικά στην Επιδηµιολογία» λέει η Janet Wojcicki,  Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Επιδηµιολογίας στο Πανεπιστήµιο της California. «Εντυπωσιάστηκα µε την παγκόσµια επιρροή που έχει η Barbie σε κορίτσια από όλες τις κοινότητες, και είδα µε τα µάτια µου, µέσω της δουλειάς µου, το πόσο σηµαντική είναι η κούκλα αυτή για τα κορίτσια σε όλο τον κόσµο από την υποσαχάρια Αφρική ως τις χώρες της Λατινικής Αµερικής. Είναι τιµή µου να συµπεριλαµβάνοµαι στα role models της Barbie για φέτος και να µπορέσω να βοηθήσω κορίτσια από όλο τον κόσµο, δείχνοντάς τους ότι και οι ίδιες θα µπορούσαν να είναι στη θέση µου.»

«Μεγαλώνοντας δεν µπορούσα καν να φανταστώ ότι θα ακολουθούσα µια καριέρα στην τεχνολογία» είπε η Susan Wojcicki, CEO του YouTube για τα τελευταία 9 χρόνια. «Οι αδελφές µου και εγώ βρήκαµε εργασίες που µας άρεσαν και ανακαλύψαµε πόσο δηµιουργικός και ικανοποιητικός µπορεί να είναι ο κλάδος των επιστηµών και της τεχνολογίας για γυναίκες. Πέρασα σχεδόν 25 χρόνια στην Google και 9 χρόνια ως CEO στο YouTube και ήταν µια εξαιρετική εµπειρία. Ελπίζω η πρωτοβουλία αυτή της Barbie να λειτουργήσει ως υπενθύµιση για όλα τα κορίτσια, σε όλο τον κόσµο, ότι µπορούν να καταφέρουν το οτιδήποτε!»

Η Dr Maggie Aderin-Pocock είναι επιστήµονας του διαστήµατος και περισσότερο γνωστή στην Αγγλία ως η παρουσιάστρια του προγράµµατος «The Sky at Night» στο BBC One και το «CBeebies Stargazing», αλλά και µια ακόµα από τις τιµώµενες επιστήµονες για τη φετινή σειρά από κούκλες-«πρότυπα» της Barbie. Πρόσφατα η Dr Aderin-Pocock ανακοινώθηκε ως η νέα καγκελάριος του Πανεπιστηµίου του Leicester που φηµίζεται για το τµήµα διαστήµατός του. Η επιλογή της Dr Aderin-Pocock, πέρα από την επιστηµονική της συνεισφορά, έρχεται και ως αναγνώριση για τις προσπάθειές της να προωθήσει τις επιστήµες σε νεαρά κορίτσια.

«Ελπίζω η κούκλα µου να θυµίσει στα κορίτσια ότι όταν βάζεις υψηλούς στόχους, τίποτε δεν είναι αδύνατο» δήλωσε η ίδια. «Ερωτεύτηκα την ιδέα του ταξιδιού στο διάστηµα από πολύ µικρή ηλικία και έχω αφιερώσει την καριέρα µου στο να αποδεικνύω σε κορίτσια πόσο συναρπαστικό µπορεί να είναι το διάστηµα. Θέλω να αποτελέσω έµπνευση για την επόµενη γενιά επιστηµόνων, ειδικά τα κορίτσια, και να τους πω ότι το STEM τις αφορά. Αυτά τα µαθήµατα είναι τόσο σηµαντικά, καθώς µέσα από την επιστήµη µπορείς κυριολεκτικά να αλλάξεις τον κόσµο.»

Άλλες γυναίκες που έχουν τιµηθεί από την Mattel στο πλαίσιο αυτής της σειράς περιλαµβάνουν τη δηµιουργό του εµβολίου κατά της Covid-19 καθηγήτρια Sarah Gilbert, την παρουσιάστρια Clara Amfo, τη δροµέα Dina Asher-Smith, την έφηβη skateboarder Sky Brown και την αθλήτρια πυγµαχίας Nicola Adams.

Anne Wojcicki (Η.Π.Α.): 

συνιδρύτρια και CEO της πλατφόρμας 23andME (ιδιαίτερα δημοφιλής πλατφόρμα γενετικών τεστ που αφορούν στην υγεία, καταγωγή και άλλους παράγοντες)

Katya Echazarreta
(Μεξικό):  

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και παρουσιάστρια εκπομπής επιστημονικού περιεχομένου

Susan Wojcicki (Η.Π.Α): 

CEO του YouTube (παραιτήθηκε πρόσφατα μετά από 8 χρόνια στη θέση αυτή)

Yinuo Li (Κίνα):  

Συνιδρύτρια του ETU Education (πρότυπο σχολείο που εστιάζει σε πρωτότυπες και προοδευτικές εκπαιδευτικές μεθόδους, συνδυάζοντας κλασσική παιδαγωγία με την κοινωνικόσυναισθηματική εκπαίδευση)

Dr Maggie Aderin-Pocock (Ηνωμένο Βασίλειο):

Επιστήμων του Διαστήματος και καθηγήτριας

Janet Wojcicki (Η.Π.Α.):  

Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της California, στο San Francisco

Prof Dr Antje Boetius
(
Γερμανία):

Ερευνήτρια Θαλάσσιας Ζωής και Μικροβιολόγος