Kaspersky: ΑΥΞΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ STALKING ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ONLINE DATING

To 1/4 των Έλλήνων χρηστών αναφέρει κάποια µορφή παραβίασης ή κακοποίησης από έναν νυν ή πρώην σύντροφο, ενώ το 3% έχει αντιληφθεί την εγκατάσταση λογισµικού stalkerware στις συσκευές του. Στη νέα παγκόσµια έρευνα της Kaspersky, στην οποία συµµετείχαν και 1.000 άτοµα από την Ελλάδα, περιλαµβάνονται αποκαλυπτικά στοιχεία για την έκταση της κατάχρησης των ψηφιακών συσκευών στο πλαίσιο ροµαντικών σχέσεων.

Τι έδειξε συνοπτικά η έρευνα για την Ελλάδα

Ένας στους τέσσερις (25%) θεωρεί πως η αναζήτηση πληροφοριών στο Google σχετικά µε το άτοµο που έχει αρχίσει να βγαίνει ραντεβού και ο έλεγχος των προφίλ που διατηρεί στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αποδεκτή πρακτική για τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών, µε το 43% να παραδέχεται ότι το έχει κάνει πράξη όταν άρχισε να βγαίνει µε κάποιον.

Πάνω από ένας στους 10 συµµετέχοντες (12%) έχουν βιώσει κάποια µορφή διαδικτυακού stalking από ένα άτοµο µε το οποίο έβγαιναν πρόσφατα.

Πάνω από το 79% δήλωσαν προθυµία να µοιραστούν κωδικούς πρόσβασης, που θα µπορούσαν ενδεχοµένως να επιτρέψουν την πρόσβαση στην τοποθεσία τους.

Σύµφωνα µε τη µελέτη -στην οποία έλαβαν µέρος 21.000 άτοµα από 21 χώρες, ανάµεσα τους και 1.000 από την Ελλάδα- οι χρήστες των εφαρµογών online dating είναι πρόθυµοι να λάβουν µέτρα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους ενώ αναζητούν τον έρωτα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πάνω από ένας στους 10 (12%) δήλωσαν ότι έχουν βιώσει κάποια µορφή διαδικτυακού stalking από άτοµο µε το οποίο έβγαιναν πρόσφατα, οι χρήστες εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι καθώς εντοπίζεται µια ανησυχητική αύξηση των περιστατικών stalking και εκµετάλλευσης των τρωτών σηµείων στις ρυθµίσεις τοποθεσίας, στο απόρρητο δεδοµένων και, ευρύτερα, λόγω της κοινοποίησης ευαίσθητων δεδοµένων.

Οι τύποι διαδικτυακής παραβίασης ποικίλλουν, µε πάνω από έναν στους τέσσερις (26%) συµµετέχοντες από την Ελλάδα να αναφέρουν κάποια µορφή παραβίασης ή κακοποίησης από έναν νυν ή πρώην σύντροφο: το 16% των ερωτηθέντων έχει λάβει ανεπιθύµητα email ή µηνύµατα, ενώ το 6% δήλωσε πως έχει βιντεοσκοπηθεί ή φωτογραφηθεί χωρίς να συναινέσει. Το 7% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι η τοποθεσία του έχει αποτελέσει στόχο παρακολούθησης, το 6% ότι οι λογαριασµοί του σε social media ή τα email έχουν παραβιαστεί και, το πιο ανησυχητικό από όλα, το 3% έχει αντιληφθεί την εγκατάσταση λογισµικού stalkerware στις συσκευές του.

Αναλογικά, περισσότερες είναι οι γυναίκες που απάντησαν πως έχουν βιώσει κάποια µορφή παραβίασης ή κακοποίησης σε σύγκριση µε τους άνδρες ερωτηθέντες (47% έναντι 34%). Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, από όσους βγαίνουν αυτήν τη περίοδο µε κάποιο άτοµο, η πλειονότητα δηλώνει ότι έχει υποστεί παραβίαση ή κακοποίηση, ποσοστό µεγαλύτερο από όσους έχουν µακροχρόνια σχέση (56% έναντι 37%). Στην πραγµατικότητα, το 32% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί για το ενδεχόµενο να πέσει θύµα stalking στο διαδίκτυο, µε τις γυναίκες να απαντούν θετικά σε ποσοστό 38%, έναντι των ανδρών ερωτηθέντων (26%).

«Το Internet of Things, ή αλλιώς ο διασυνδεδεµένος κόσµος, είναι ένα αξιοσηµείωτο επίτευγµα που αντιπροσωπεύει αµέτρητες δυνατότητες. Ωστόσο, µαζί µε αυτές τις δυνατότητες αναδεικνύονται και νέοι κίνδυνοι, µε έναν από αυτούς να είναι η ευκολία πρόσβασης σε ανιχνεύσιµα δεδοµένα, γεγονός που µας καθιστά επιρρεπείς στο ενδεχόµενο παραβίασης», σχολιάζει ο Βασίλης Βλάχος, Channel Manager της Kaspersky για Ελλάδα και Κύπρο. «Ενώ φυσικά τα θύµατα δεν φέρουν ευθύνη για αυτές τις αποτρόπαιες συµπεριφορές, δυστυχώς καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων. Είναι εξαιρετικό ότι οι άνθρωποι λαµβάνουν µέτρα για την επαλήθευση ταυτότητας στο διαδίκτυο, αλλά θα τους ενθάρρυνα να κάνουν έναν γρήγορο έλεγχο σε οποιεσδήποτε πληροφορίες, κωδικούς πρόσβασης ή δεδοµένα µοιράζονται και να σκεφτούν πώς αυτές οι πληροφορίες θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν από άτοµα µε κακόβουλες προθέσεις.»

«Η χρήση εφαρµογών online dating µπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες για την ιδιωτικότητα των χρηστών, γι’ αυτό είναι σηµαντικό τα social media και οι εφαρµογές online dating να εφαρµόζουν διαδικασίες επαλήθευσης, οι οποίες µπορούν να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση ότι τα προφίλ των χρηστών ταιριάζουν µε τις πραγµατικές φωτογραφίες τους. Εξ όσων γνωρίζω, το Bumble είναι η µόνη εφαρµογή γνωριµιών που χρησιµοποιεί αυτήν τη στιγµή αυτό το επίπεδο επαλήθευσης. Θα ήθελα πολύ να δω και άλλους να υιοθετούν παρόµοια µέτρα ασφαλείας. Επιπλέον, οι οδηγοί και οι πόροι ασφαλείας θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιµοι στο διαδίκτυο σε πολλές γλώσσες, διασφαλίζοντας ότι τα ευάλωτα άτοµα έχουν την απαραίτητη υποστήριξη χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν σε µια εφαρµογή», σχολίασε η Emma Pickering, Επικεφαλής του οργανισµού οικονοµικής ενδυνάµωσης και αντιµετώπισης της τεχνολογικής παραβίασης, “Refuge”. «Δεδοµένης της διάχυτης φύσης του stalking και της κατάχρησης που διευκολύνεται από την τεχνολογία, συµβουλεύουµε τα άτοµα να λάβουν µέτρα ασφαλείας σχετικά µε την παρουσία τους στο διαδίκτυο, προστατεύοντας τους κωδικούς πρόσβασης και τους λογαριασµούς τους. Όσοι έχουν ανησυχίες θα πρέπει να επικοινωνήσουν µε τις τοπικές αρχές ή τις υπηρεσίες υποστήριξης. Στην Ελλάδα, η Τηλεφωνική Γραµµή SOS 15900 µπορεί να προσφέρει βοήθεια», πρόσθεσε.

Συµβουλές για την ασφάλεια σε εφαρµογές online dating

  • Κρατήστε τους κωδικούς πρόσβασης για τον εαυτό σας και βεβαιωθείτε ότι είναι περίπλοκοι και µοναδικοί.
  • Εάν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, µπορεί απλώς να είναι – εάν έχετε αµφιβολίες, ελέγξτε!
  • Αφιερώστε λίγο χρόνο για να ελέγξετε το ψηφιακό σας απόρρητο.
  • Σκεφτείτε πριν µοιραστείτε κάτι – το διαδίκτυο έχει µεγάλη µνήµη και η κοινοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών από νωρίς µπορεί να σας εκθέσει σε πιθανούς κινδύνους.
  • Δηµιουργήστε ένα «ασφαλές σχέδιο» εάν µετακινηθείτε από τον ψηφιακό στον πραγµατικό κόσµο.
  • Εξετάστε το ενδεχόµενο να χρησιµοποιήσετε µια ολοκληρωµένη λύση ψηφιακής ασφάλειας ή λύση VPN για να προστατευτείτε.
Related Post