Μαρία Γιαννέτου: Δηµοσιογράφος, Communications Director @ Junior Achievement Greece

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  Στον Χρήστο Κοτσακά

Η  Μαρία Γιαννέτου, Δηµοσιογράφος, Communications Director του Junior Achieve-ment Greece, µιλάει στο Women in Digital για τις δράσεις του συγκεκριµένου µη κερδοσκοπικού οργανισµού, ο οποίος προσφέρει εκπαιδευτικά προγράµµατα µαθητικής επιχειρηµατικότητας στα σχολεία. Η κ. Γιαννέτου τονίζει πως «σκύβουµε πάνω από τα παιδιά και τα σχολεία µε αληθινό ενδιαφέρον» και πως «εάν υλοποιηθεί το όραµά µας να φθάσουµε σε όλα τα ελληνικά σχολεία, θα δούµε, τα επόµενα χρόνια, µια εντυπωσιακά ακµάζουσα νέα γενιά, γεµάτη αυτοπεποίθηση και δεξιότητες να καινοτοµεί σε παγκόσµιο επίπεδο και να φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο του κόσµου».

Μιλήστε μας για το Junior Achievement Greece, την πορεία που έχει σημειώσει μέχρι σήμερα, τους στόχους του και τον δικό σας ρόλο σε αυτό, ως Communications Director.

Είµαστε πανευτυχείς που το JA Greece έχει αγαπηθεί από την µαθητική και την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς δεν προσφέρουµε απλώς δωρεάν στα σχολεία εκπαιδευτικά προγράµµατα µαθητικής επιχειρηµατικότητας, σκύβουµε πάνω από τα παιδιά και τα σχολεία µε αληθινό ενδιαφέρον. Υπάρχει δυναµική εξέλιξη και έχουµε φθάσει σε εκατοντάδες Γενικά, Μουσικά, Εσπερινά Γυµνάσια και Λύκεια, ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ. και Ειδικά Σχολεία σε όλη την επικράτεια, προσφέροντας το δηµοφιλέστερο, παγκόσµιο πρόγραµµά µας, την Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση», που τελεί για 5η συνεχόµενη χρονιά υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δηµοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υλοποιείται µε την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευµάτων και Αθλητισµού.

Το πρόγραµµα είναι βιωµατικό και διαρκεί περίπου έξι µήνες, από Οκτώβριο µέχρι Απρίλιο. Τα παιδιά κάνουν brainstorming, καταλήγουν σε µια επιχειρηµατική ιδέα, την υλοποιούν αναζητώντας και χορηγούς για υποστήριξη και παρουσιάζουν τα προϊόντα τους Φεβρουάριο-Μάρτιο στις Μαθητικές Εµπορικές Εκθέσεις Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οι οµάδες αξιολογούνται από τα business plan για να επιλεγούν εκείνες που θα διαγωνιστούν στον Πανελλαδικό Τελικό. Το επίπεδο του διαγωνισµού έχει ανεβεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και η χώρα µας έχει γράψει παγκόσµια ιστορία στην µαθητική επιχειρηµατικότητα, κατακτώντας πέρυσι και πρόπερσι, για δύο συνεχόµενες χρονιές, το πρώτο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισµό του JA Europe/GEN-E!

Καµία άλλη χώρα, στην 105 ετών ιστορία του παγκόσµιου µη-κερδοσκοπικού οργανισµού Junior Achievement, δεν κατάφερε να κερδίσει για δύο διαδοχικές χρονιές το πρώτο βραβείο JΑ της ηπείρου της! Οι κόποι των παιδιών και του JA Greece δικαιώνονται. Είµαστε πολύ περήφανοι για τη νέα γενιά και τους φωτισµένους εκπαιδευτικούς και νιώθουµε πολύ αισιόδοξοι για το µέλλον! Ως Communications Director, αυτό που έχω κάνει τα 7 χρόνια που εργάζοµαι στο Junior Achievement Greece, είναι να βάζω όλες µου τις δυνάµεις, µε αγάπη και πάθος, να αναδείξω το ταλέντο των παιδιών, την µεγάλη αξία των εκπαιδευτικών και τα τεράστια οφέλη για τα παιδιά από την µαθητική επιχειρηµατικότητα.

Ευχαριστώ πολύ τους συναδέλφους δηµοσιογράφους που ολοένα και περισσότερο δίνουν βήµα στα παιδιά «επιχειρηµατίες» και µε αυτόν τον τρόπο τα γεµίζουν χαρά, αυτοπεποίθηση και ελπίδα για το µέλλον τους. Ο πρωτότυπος θεσµός των Inspira-tional Mentors JA Greece έχει ενθουσιάσει τα παιδιά καθώς γνωρίζουν, υποστηρίζονται και εµπνέονται από κορυφαίες προσωπικότητες της Ελλάδας, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη και άλλους  Υπουργούς, επιχειρηµατίες, CEO’s και γνωστούς δηµοσιογράφους. Όραµα του JA Greece είναι να φθάσει σε όλα τα ελληνικά σχολεία και να εµπνεύσει στην επιτυχία όλα τα παιδιά. Η υποστήριξη της Πολιτείας και της επιχειρηµατικής κοινότητας είναι µεγάλη και πιστεύουµε ότι τα επόµενα χρόνια θα γίνει το µεγάλο άλµα. Όλες τις πληροφορίες για το JA Greece και τις επιτυχίες των ελληνικών µαθητικών «επιχειρήσεων» θα τις βρείτε στην ιστοσελίδα µας, jagreece.org.

Ποια είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει το Junior Achieve-ment Greece και πώς είναι προσαρμοσμένα για να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες;

Εκτός από την «Εικονική Επιχείρηση – Company Program» -που είναι το εµβληµατικό πρόγραµµα του JA παγκοσµίως, µε συµµετοχή περισσότερων από δύο εκατοµµυρίων παιδιών (15 έως 18 ετών) στις ΗΠΑ και σε άλλες 120 χώρες- προσφέρουµε δωρεάν µια ευρεία γκάµα εκπαιδευτικών προγραµµάτων επιχειρηµατικότητας, επαγγελµατικού προσανατολισµού και ψηφιακών δεξιοτήτων, που εφοδιάζουν τους µαθητές και τις µαθήτριες µε τα προσόντα που χρειάζονται για να διεκδικήσουν κορυφαίες θέσεις εργασίας στα επαγγέλµατα του µέλλοντος.

Iδιαίτερη είναι η φροντίδα µας στην ενδυνάµωση των κοριτσιών µέσα από το διαδικτυακό πρόγραµµα του JA Europe, που πραγµατοποιείται υπό τον συντονισµό του ΕΙΤ Raw Materials «Girls Go Circular», το οποίο προσφέρει ψηφιακές και επιχειρηµατικές δεξιότητες, εκπαιδεύοντας παράλληλα τα κορίτσια και στην κυκλική οικονοµία. Το πρόγραµµα επαγγελµατικού προσανατολισµού «My career», που πραγµατοποιείται σε συνεργασία µε την ΝΝ Hellas, προσφέρει ουσιαστική βοήθεια και καθοδήγηση στα παιδιά να επιλέξουν το επάγγελµα που τους ταιριάζει µέσω ειδικών τεστ, συναντήσεων µε έµπειρους συµβούλους/εθελοντές και webinars. Έχουµε επίσης αναπτύξει προγράµµατα επαγγελµατικού προσανατολισµού για έφηβους πρόσφυγες και µετανάστες. Δείτε όλα τα προγράµµατα του JA Greece: jagreece.org/japrograms.

Υπάρχει κάποια ιστορία επιτυχίας που ξεχωρίζετε; Κάποια μαθητική ομάδα που ξεκίνησε μέσω των δράσεων του Junior Achievement Greece και που έχει χαράξει, πλέον, τη δική της επιτυχημένη πορεία;

Eίναι υπέροχο το γεγονός ότι η Μαθητική Εικονική Επιχείρηση JA Greece, που έκανε πρώτη το µεγάλο βήµα και ιδρύθηκε στην συνέχεια ως αληθινή επιχείρηση KoινΣΕπ, προέρχεται από ένα ειδικό σχολείο, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Αγίου Δηµητρίου Αττικής. Είναι η «3S School Synergy Snacks», που δηµιουργεί πεντανόστιµες, υγιεινές µπάρες δηµητριακών σε συνταγή του Ηλία Μαµαλάκη και πραγµατοποιεί πωλήσεις µέσω e-shop αλλά και σε καταστήµατα. Η εταιρεία κατάφερε να πετύχει συνεργασία µε την «Γρηγόρης Μικρογεύµατα» και να ιδρύσει και το δικό της σχολικό κυλικείο στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Δηµητρίου. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα νέοι και νέες µε αναπηρία είναι και ιδιοκτήτες και εργαζόµενοι σε σχολικό κυλικείο. Αυτή η εντυπωσιακή πορεία της εταιρείας δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την σκληρή δουλειά της εκπαιδευτικού του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Δηµητρίου Έφης Χρυσού, άλλων εκπαιδευτικών, γονέων αλλά και την υποστήριξη φορέων όπως του JA Greece.

Καθώς το Junior Achievement Greece στοχεύει στην προώθηση μιας κουλτούρας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό; Με άλλα λόγια, ποιο είναι το ενδιαφέρον των μαθητών για το επιχειρείν;

Το ενδιαφέρον των µαθητών και των µαθητριών για το επιχειρείν είναι πολύ µεγάλο παγκοσµίως και στην χώρα µας. Σε µεγάλη έρευνα του JA USA, το 60% των εφήβων απάντησαν πως προτιµούν να γίνουν επιχειρηµατίες παρά να αναζητήσουν µια «παραδοσιακή» θέση εργασίας. Στη χώρα µας, τα τεστ επαγγελµατικού προσανατολισµού δείχνουν ταλέντο των παιδιών στην επιχειρηµατικότητα ενώ ειδικά εµείς, στο JA Greece, το βλέπουµε στην πράξη: ο ενθουσιασµός των µαθητών και των µαθητριών που συµµετέχουν στην «Εικονική Επιχείρηση» και τα άλλα προγράµµατα/διαγωνισµούς επιχειρηµατικότητας, είναι απερίγραπτος. Όλα τα στάδια του προγράµµατος, από το brainstorming και την υλοποίηση της επιχειρηµατικής ιδέας έως τις πωλήσεις και την κατάρτιση του business plan, συναρπάζουν τα παιδιά. Πολλές φορές, η εµπειρία του project εµπνέει τα παιδιά να αλλάξουν κατεύθυνση και να ακολουθήσουν σπουδές στα οικονοµικά και την διοίκηση επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά, σε τι σημείο βρίσκεται το εκπαιδευτικό μας σύστημα, όσον αφορά στην ενσωμάτωση και προώθηση του επιχειρείν, ενδεχομένως και με κάποιο ενισχυμένο μάθημα επιχειρηματικότητας;

Η «Εικονική Επιχείρηση – Company Program» υλοποιείται προαιρετικά και εκτός ωρολογίου προγράµµατος στα Γυµνάσια και τα Λύκεια. Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραµµα κάνουν αίτηση σε ειδική πλατφόρµα στην ιστοσελίδα µας, λαµβάνουν το e-book και έχουν υποστήριξη από εµάς και από εθελοντές/συµβούλους επιχειρηµατικότητας. Είναι αλήθεια ότι θα βοηθούσε πολύ να υπήρχε χώρος να πραγµατοποιείται το project και εντός του σχολικού προγράµµατος. Σίγουρα υπάρχει πεδίο ανάπτυξης της µαθητικής επιχειρηµατικότητας µε τον βιωµατικό και πολύ ευχάριστο τρόπο που την υλοποιεί στα σχολεία το JA Greece, µε την απαραίτητη υποστήριξη σε χορηγίες της επιχειρηµατικής κοινότητας. Στις µικρότερες ηλικίες (Ε’ και Στ’ Δηµοτικού) το πρόγραµµα «Company Junior» του JA Greece έχει ενταχθεί στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Ποια είναι τα skills που απαιτείται να έχει κάποιος που θέλει να δραστηριοποιηθεί στο επιχειρείν;

Τα κυριότερα skills θα έλεγα πως είναι το πάθος για την επιχειρηµατικότητα, το οποίο θα φέρει και τις καλές ιδέες, το όραµα, το οµαδικό πνεύµα, η ικανότητα επίλυσης προβληµάτων καθώς και επικοινωνιακές δεξιότητες για στοχευµένες διαπραγµατεύσεις και προσέλκυση πελατών και επενδυτών. Οι πλουσιότεροι επιχειρηµατίες του κόσµου διέθεταν αυτά τα προσόντα και δηµιούργησαν αυτοκρατορίες χωρίς απαραίτητα να έχουν σπουδές στα οικονοµικά ή στην διοίκηση επιχειρήσεων.

Όµως οι σπουδές είναι απαραίτητες για την ολοκληρωµένη αντίληψη των κανόνων της αγοράς και, σε συνδυασµό µε τα προαναφερθέντα skills, οδηγούν σε επιτυχηµένες καριέρες σε ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις ή στην δηµιουργία νέων επιχειρήσεων. Κύριο συστατικό της επιτυχίας είναι η αυτοπεποίθηση, η οποία είναι κρίσιµο να χτίζεται από τα µαθητικά χρόνια. Σε αυτό κάνει πραγµατικά θαύµατα το project της Εικονικής Επιχείρησης. Πολλά παιδιά κυριολεκτικά µεταµορφώνονται στην διάρκεια του project, από εσωστρεφή και διστακτικά, σε λίγους µήνες γίνονται εξωστρεφή και δυναµικά. Είναι µαγικό, το βλέπουµε να συµβαίνει συνεχώς, για αυτό και πιστεύουµε τόσο πολύ σε αυτό το πρόγραµµα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του Junior Achievement Greece και πώς θα εξελιχθεί ο ρόλος του στο ελληνικό εκπαιδευτικό και επιχειρηματικό οικοσύστημα;

H πολύ επιτυχηµένη πορεία του Junior Achievement Greece ανοίγει νέους δρόµους και προοπτικές στην εκπαίδευση. Η «Εικονική Επιχείρηση», είναι ένα απτό παράδειγµα, πως τα βιωµατικά εκπαιδευτικά προγράµµατα κάνουν το σχολείο δηµιουργικό και ευχάριστο, αναπτύσσουν την κριτική σκέψη και προσφέρουν πολύτιµες ήπιες δεξιότητες και γνώσεις, που εντυπώνονται στο µυαλό και δεν ξεχνιούνται όπως αυτές που αποστηθίζονται. Είναι πολύ σηµαντικό πως τα παιδιά, µέσα από το project της Εικονικής Επιχείρησης, αποκτούν µε ευχάριστο τρόπο σηµαντικές γνώσεις οικονοµικών και επιχειρηµατικότητας, ανακαλύπτουν ταλέντα που δεν ξέρουν ότι έχουν και καταλαβαίνουν πιο επάγγελµα τους ταιριάζει.

Εάν υλοποιηθεί το όραµά µας να φθάσουµε σε όλα τα ελληνικά σχολεία, θα δούµε, τα επόµενα χρόνια, µια εντυπωσιακά ακµάζουσα νέα γενιά, γεµάτη αυτοπεποίθηση και δεξιότητες να καινοτοµεί σε παγκόσµιο επίπεδο και να φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο του κόσµου. Η µεγάλη θετική αλλαγή για τη χώρα µας θα έρθει από τα παιδιά, είµαστε βέβαιοι για αυτό. Oρόσηµο στην πορεία του JA Greece θα είναι η διοργάνωση -για πρώτη φορά- του σπουδαίου Πανευρωπαϊκού Διαγωνισµού/Φεστιβάλ Καινοτοµίας και Επιχειρηµατικότητας JA Europe/GEN-E 2025 στην Αθήνα. Η χώρα µας επελέγη να διοργανώσει τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισµό λόγω της εντυπωσιακής ανοδικής πορείας του JA στην Ελλάδα και την κατάκτηση κορυφαίων βραβείων από τα παιδιά µας στην Εικονική Επιχείρηση και άλλους διαγωνισµούς του JA Europe.

Κλείνοντας, τι συμβουλή θα δίνατε σε νέες και νέους στην Ελλάδα που φιλοδοξούν να γίνουν επιχειρηματίες; Από πού να ξεκινήσουν;

Είναι πολύ αισιόδοξο ότι υπάρχουν πολλά προγράµµατα επιχειρηµατικότητας και διαγωνισµοί στην Ελλάδα που συνεχίζουν το έργο του JA Greece, το οποίο επικεντρώνεται στην δευτεροβάθµια εκπαίδευση. Eίναι πολύ χρήσιµο οι νέοι και οι νέες, παράλληλα µε τις σπουδές τους, να συµµετέχουν και να πειραµατίζονται µε προγράµµατα/διαγωνισµούς επιχειρηµατικότητας, καθώς, µε αυτόν τον τρόπο, κάνουν ένα ξεκίνηµα σε ασφαλές περιβάλλον, αποκτούν γνώσεις και εµπειρίες, µαθαίνουν από τα λάθη τους και έτσι θα µπορέσουν να ξεκινήσουν πιο έτοιµοι µια αληθινή επιχειρηµατική προσπάθεια.

Είναι πολύ πιθανό και η επιχειρηµατική ιδέα µε την οποία θα µπουν σε έναν διαγωνισµό να έχει εξαιρετική πορεία και να γίνει πετυχηµένη «start up». Mας χαροποιεί ιδιαίτερα ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι και νέες -και µε τη συµβολή του JA Greece- αγαπούν την καινοτοµία και την επιχειρηµατικότητα και είναι εκείνοι/εκείνες που θα δηµιουργήσουν τις συνθήκες ανάπτυξης και ευηµερίας στην χώρα µας που αξίζουµε όλοι και όλες.

Related Post