Μαρία Γρατσία: Διευθύνουσα σύµβουλος Kleopas Alliott Business Consultants, Λανθασμένα η Κοινωνία έχει εγκαθιδρύσει στερεότυπα σχετικά με την τεχνολογία από τη νεαρή ηλικία

ΣΤΗ: ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ

Στις αρχές του χρόνου η εταιρεία Kleopas Alliott Business Consultants, µε 30 χρόνια και πλέον δραστηριοποίησης στην Ελληνική αγορά στον κλάδο της λογιστικής και των φοροτεχνικών υπηρεσιών, προχώρησε σε εσωτερική διοικητική αναδιάρθρωση µε τη Μαρία Γρατσία ν’ αναλαµβάνει την θέση της Διευθύνουσας Συµβούλου έχοντας την ευθύνη της συνολικής λειτουργίας της επιχείρησης και τη διαµόρφωση της γενικής πολιτικής προώθησης και ανάπτυξης των εργασιών. Η εξέλιξη είναι σηµαντική για έναν µάλλον ανδροκρατούµενο χώρο που επιδιώκει τη συµπερίληψη και προσυπογράφει την ποικιλοµορφία.

Τί σημαίνει για μια γυναίκα με τόσο μεγάλη εμπειρία να έχει την ευθύνη της συνολικής λειτουργίας και τη διαμόρφωση της γενικής πολιτικής προώθησης και ανάπτυξης των εργασιών της Kleopas Alliott Business Consultants;

Σε έναν ανδροκρατούµενο κυρίως χώρο αποτελεί µεγάλη ικανοποίηση και τεράστια ανταµοιβή, µια γυναίκα να κατέχει µια υψηλόβαθµη διοικητική θέση. Αν και οι ευθύνες είναι πολλές, το συναίσθηµα της προσφοράς, της δηµιουργίας και της αναγνώρισης υπερκαλύπτουν το αίσθηµα της πίεσης και των ευθυνών που απαιτούν αντίστοιχες θέσεις. Το σηµαντικότερο από όλα είναι να υπάρχει αλληλοσεβασµός ανάµεσα στα στελέχη της εκάστοτε επιχείρησης. Έχοντας κατακτήσει αυτό το στάδιο, το έργο που παράγεται είναι έργο συλλογικής δουλειάς, δίχως διαχωρισµούς σε φύλα.

 Ποια είναι η ανανεωμένη δέσμευσή σας και οι στόχοι σας από τη νέα αυτή θέση;

Το νέο στρατηγικό πλάνο µας αποσκοπεί στη µετάβαση της Kleopas Alliott από την επιδίωξη µεριδίων στην αγορά σε µια νέα προσέγγιση µε στόχο την επίτευξη της µεγαλύτερης δυνατής αξίας από τις υπηρεσίες µας. Το στρατηγικό µας πλάνο στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: α) της ανάκαµψης µέσα στα επόµενα χρόνια µε στόχο την ενίσχυση των οικονοµικών αποτελεσµάτων, β) της ανανέωσης των υπηρεσιών µας που περιλαµβάνει µια ανανεωµένη και επικαιροποιηµένη γκάµα προϊόντων µε στόχο την αύξηση των πελατολογίου µας, και γ) της επανάστασης που φέρνει η µετάλλαξη του επιχειρηµατικού µοντέλου µέσα από την τεχνολογία και τις online υπηρεσίες. Στόχος µας είναι να καταστεί πρωτοπόρος η Kleopas Alliott στη δηµιουργία αξίας κατά τη νέα metaverse εποχή µε τον εµπλουτισµό της γκάµας των υπηρεσιών µας και των επιχειρηµατικών λύσεων που προσφέρουµε, καθώς και την ενίσχυση της εµπιστοσύνης των πελατών µας.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζει μια Γυναίκα σε έναν τόσο απαιτητικό χώρο και πώς βλέπετε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα digital skills των Γυναικών έναντι των Ανδρών συναδέλφων τους;

Σε µια γενική εκτίµηση, το ποσοστό των γυναικών που εργάζεται σε υψηλόβαθµες θέσεις δεν είναι ικανοποιητικό, µε τις προοπτικές εξέλιξής τους να είναι περιορισµένες. Από διάφορες έρευνες προκύπτει ότι τα µεγαλύτερα εµπόδια που αντιµετωπίζει µια γυναίκα στον απαιτητικό επιχειρηµατικό κόσµο είναι οι οικογενειακές ευθύνες, οι προκαταλήψεις λόγω φύλου καθώς και η έλλειψη υποστήριξης από συναδέλφους και οι άνισες απολαβές σε σχέση µε τους άντρες. Στα παραπάνω αξίζει να προστεθούν και οι οικογενειακές αντιρρήσεις που φαίνεται πως συνεχίζουν να αποτελούν πολλές φορές εµπόδιο για την εξέλιξη της σύγχρονης γυναίκας. Όσο αφορά στον ψηφιακό µετασχηµατισµό, η ανάπτυξή του δεν έχει να κάνει µε τα φύλα. Απαιτεί κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες από άτοµα τα οποία έχουν καινοτόµες ιδέες και διάθεση για εξέλιξη και δηµιουργία. Λανθασµένα η κοινωνία στην οποία ζούµε και εξελισσόµαστε έχει εγκαθιδρύσει στερεότυπα σχετικά µε την τεχνολογία, ήδη από τη νεανική ηλικία.

Γι’ αυτό παρατηρείται ακόµα και σήµερα πως στις περισσότερες σχολές τεχνολογικής φύσεως, το ανδρικό ποσοστό των φοιτητών ξεπερνά κατά πολύ το αντίστοιχο των γυναικών. Ωστόσο πολλές είναι οι γυναίκες που προοδεύουν στον ψηφιακό τοµέα διαθέτοντας όλα τα απαραίτητα digital skills για την εξέλιξη και επιτυχία τους σε επαγγελµατικό επίπεδο. Η εξέλιξη σε κάθε τοµέα είναι στο χέρι του καθενός. Στις µέρες µας υπάρχει πλήθος σεµιναρίων για µεγαλύτερη εµβάθυνση στο κοµµάτι των digital skills. Δίνεται εποµένως η ευκαιρία στα άτοµα που το επιθυµούν να εµπλουτίσουν περαιτέρω τις γνώσεις τους προκειµένου να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει, επιδεικνύοντας ικανότητες στον τοµέα αυτό, ανεξαρτήτως φύλου.

Με ποιον τρόπο η Τεχνολογία επηρεάζει τις επιχειρήσεις ειδικά στη μετά-covid εποχή;

Η εξέλιξη και συνεισφορά της τεχνολογίας, ειδικότερα στη µετά- covid εποχή, είναι µεγάλη. Όπως διαπιστώνουµε καθηµερινά αλλά προκύπτει και από διάφορες πρόσφατες µελέτες, µέσω της τεχνολογίας οι επιχειρήσεις συνδέονται απρόσκοπτα µε την καθηµερινή ζωή των ανθρώπων. Οι τεχνολογικές εξελίξεις τους δίνουν την ευκαιρία όχι µόνο να δηµιουργούν καινοτόµα και πρωτοπόρα αγαθά και υπηρεσίες αλλά παράλληλα αλλάζουν τον τρόπο ζωής και εργασίας των ανθρώπων. Έτσι, ο τεχνολογικός µετασχηµατισµός είναι µοναδικός αφού είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι δεν χρησιµοποιούν απλά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουν οι εταιρείες, αλλά ταυτόχρονα µπορούν να παρέχουν πληροφορίες και πρόσβαση σε αυτές.

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να δείτε να αλλάζει στον τομέα της Τεχνολογίας και των Οικονομικών;

Η µεγαλύτερη ενθάρρυνση των γυναικών, ήδη από τη σχολική ηλικία, για ενασχόληση µε όλους τους επαγγελµατικούς τοµείς, δίχως διακρίσεις, αποτελεί ένα πρωταρχικό βήµα. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα ήταν θεµιτό να προσφέρουν συχνότερα την ευκαιρία για υψηλότερες θέσεις εργασίας σε γυναίκες, ώστε να µπορέσει να υπάρξει µια εξισορρόπηση ανάµεσα στα δύο φύλα. Όσον αφορά το άγχος που δηµιουργούν οι οικογενειακές υποχρεώσεις, εντάσσοντας ανάµεσά τους και το σηµαντικό κοµµάτι της µητρότητας, οι επιχειρήσεις θα µπορούσαν να προσφέρουν ευέλικτες θέσεις εργασίας οι οποίες θα είναι προσαρµοσµένες στις ανάγκες που έχει η κάθε γυναίκα, κάνοντας χρήση των διατάξεων της εργατικής νοµοθεσίας στο µέγιστο. Δείχνοντας εµπιστοσύνη στο δυναµισµό και στις δεξιότητες των γυναικών, τα κοινωνικά στερεότυπα θα αρχίσουν µε τον καιρό να εξαλείφονται και ο επαγγελµατικός -κι όχι µόνο- περίγυρος, θα αντιµετωπίζει µε µεγαλύτερη σοβαρότητα την παρουσία και συνεισφορά των γυναικών στο κοινωνικό και επαγγελµατικό γίγνεσθαι.

Είναι «συμπεριληπτικό» για τις Γυναίκες το περιβάλλον του Business των Οικονομικών; Εργάζονται αρκετές γυναίκες στα Οικονομικά/Λογιστικά και σε ποιο βαθμό, κατά τη γνώμη σας, εκπροσωπούνται στις υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις;

Ο αριθµός των γυναικών που εργάζονται στον τοµέα των Οικονοµικών/Λογιστικών είναι αρκετά µεγάλος. Αν και οι µισθοί που λαµβάνουν δεν είναι αντίστοιχοι µε αυτούς των ανδρών και δεν υπάρχουν οι ίδιες ευκαιρίες για προαγωγές, πολλές γυναίκες καταφέρνουν να έχουν διευθυντικές θέσεις σε διάφορες επιχειρήσεις τόσο στην Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτή. Τα στερεότυπα που εξακολουθεί να παράγει η ελληνική κοινωνία για την ανισότητα των δύο φύλων δυσχεραίνουν την πορεία και επαγγελµατική εξέλιξη αρκετών γυναικών, αυτό όµως τείνει τα τελευταία χρόνια ν’αλλάξει. Έχοντας ως γνώµονα την υγιή ανάπτυξη και ευηµερία των επιχειρήσεων αλλά και των ίδιων των κοινωνιών, είναι θεµιτό να ενθαρρύνονται µε κάθε τρόπο τόσο ο αµοιβαίος σεβασµός και η κατανόηση όσο και η αποδοχή και αρµονική συνεργασία µεταξύ των δύο φύλων.