Οι ισχυρές κυρίες του Fortune 500

Το 2022 αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, έτος – ρεκόρ για τις γυναίκες CEO σε εταιρείες του Fortune 500.

Από τον περασµένο Μάρτιο, υπάρχουν 74 γυναίκες CEO που απασχολούνται στις 500 εταιρείες µε τα υψηλότερα έσοδα στην Αµερική, έναντι 41 τον Ιούνιο του 2021 και µόλις 7 συγκριτικά µε το 2002. Ωστόσο, το νέο υψηλό εξακολουθεί να µεταφράζεται σε µόλις 15% γυναικείας εκπροσώπησης στις κορυφαίες επιχειρήσεις.

Όταν τον Φεβρουάριο του 2021, η Karen Lynch ανέλαβε την ηγεσία της CVS Health, οδήγησε την εταιρεία να γίνει η µεγαλύτερη στην ιστορία του Fortune 500 µε γυναίκα επικεφαλής. Τα έσοδα της συγκεκριµένης αλυσίδας φαρµακείων και υγειονοµικής περίθαλψης, για το 2021, σηµαίνουν πως αποτελεί την τέταρτη µεγαλύτερη εισηγµένη στις ΗΠΑ, µε $268,7 δισεκατοµµύρια. Γενικότερα, στην πρώτη πεντάδα βλέπουµε την Lynch της CVS Health, την Rosalind Brewer, CEO της Walgreens Boots Alliance (µιας εταιρείας που βρίσκεται στην 16η θέση του Fortune 500), την Barra της General Motors, την Gail Koziara Boudreaux, Chief Executive Officer της Anthem (στην 23η θέση του Fortune 500) και την Jane Fraser, η οποία ανέλαβε τη Citi τον Μάρτιο του 2021, ως η πρώτη γυναίκα CEO µεγάλου τραπεζικού οµίλου.

Άλλες αξιοσηµείωτες εταιρείες του Fortune 500 που είχαν επικεφαλής γυναίκες στις αρχές του 2022 ήταν οι UPS, Best Buy, Progressive, Oracle και Northrop Grumman. Αξιοσηµείωτο είναι πως η ευρωπαϊκή χώρα µε την υψηλότερη κατάταξη σε αυτό το θέµα είναι η Λευκορωσία, που φτάνει στην 13η θέση, µε το 50,5% των διευθυντικών στελεχών να είναι γυναίκες. Γενικότερα, σύµφωνα µε τη µελέτη, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και οι πρώην Σοβιετικές Δηµοκρατίες έχουν υψηλή βαθµολογία στην κατάταξη, όπως και οι χώρες της Αφρικής και της Καραϊβικής.

Ο ILO (International Labour Organization) σηµειώνει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να κατέχουν διευθυντικές θέσεις στον τοµέα ανθρώπινου δυναµικού, τη διοίκηση, τα οικονοµικά, το µάρκετινγκ ή τις δηµόσιες σχέσεις.