ΨΗΦΙΑΚΟ ΧΑΣΜΑ ΣΤΟ MOBILE INTERNET

Σύµφωνα µε την έκθεση Mobile Gender Gap Report της GSMA, πάνω από 800 εκατ. γυναίκες θα πρέπει να υιοθετήσουν το mobile internet, προκειµένου να καλυφθεί το ψηφιακό χάσµα µεταξύ των δύο φύλων έως το 2030, σε όλες τις χώρες χαµηλού και µεσαίου εισοδήµατος (Low- or Middle-Income Country – LMIC).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το χάσµα µεταξύ του αριθµού των ανδρών και των γυναικών που χρησιµοποιούν το mobile internet δεν θα καλυφθεί «χωρίς ενισχυµένη προσπάθεια από ένα ευρύ φάσµα ενδιαφεροµένων». Η πρόοδος στην κάλυψη του χάσµατος µεταξύ των δύο φύλων παραµένει στάσιµη, µε τις γυναίκες στις προαναφερθείσες περιοχές να έχουν 19% λιγότερες πιθανότητες να χρησιµοποιήσουν το mobile internet σε σύγκριση µε τους άνδρες -310 εκατ. λιγότερες γυναίκες. Εάν το χάσµα παραµείνει αµετάβλητο, οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν ότι 360 εκατ. επιπρόσθετες γυναίκες θα αρχίσουν να χρησιµοποιούν το mobile internet µέχρι το τέλος της δεκαετίας, λιγότερο από το 50% του στόχου των 800 εκατ.

Σε άλλα βασικά ευρήµατα, εντοπίζεται πως, αν και τα δύο τρίτα (61%) των γυναικών στις LMIC χρησιµοποιούν το mobile internet, ο ρυθµός υιοθέτησής έχει επιβραδυνθεί για 2η χρονιά – µε µόνο 60 εκατ. γυναίκες να υιοθετούν το mobile internet το 2022, έναντι 75 εκατ. το 2021. Την ίδια στιγµή, 900 εκατ. γυναίκες σε όλες τις LMIC εξακολουθούν να µην είναι «συνδεδεµένες», εκ των οποίων τα 2/3 ζουν στη Νότια Ασία και την Υποσαχάρια Αφρική.

Από τη στιγµή που θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα smartphone, η χρήση που πραγµατοποιούν είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα µε εκείνη των αδρών. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες έχουν 17% λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να κατέχουν ένα smartphone στις χώρες χαµηλού και µεσαίου εισοδήµατος, κάτι που µεταφράζεται σε περίπου 250 εκατ. λιγότερες γυναίκες.