ΣΙΣΣΥ ΛΥΓΝΟΥ: Πρόεδρος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO (Hellenic Association of Professional Congress Organizers)

ΣΤΗ: ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ

H ερώτηση είναι αναμενόμενη: τί σημαίνει για τον κλάδο των Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO (Hellenic Association of Professional Congress Organizers) να έχει για πρώτη φορά πρόεδρο μια γυναίκα;Υπάρχει κάτι διαφορετικό, κάτι θετικό, κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτό (σημασία στη λεπτομέρεια, ενσυναίσθηση, ειρηνικός τρόπος αντιμετώπισης προκλήσεων);

Είναι γεγονός ότι το θηλυκό φύλο “επικρατεί” στον ελληνικό τουρισμό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, όχι όμως ακόμα σε ικανοποιητικό βαθμό σε ηγετικές θέσεις. Συνεπώς, θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό ο κλάδος μας να εκπροσωπείται σε ηγετικές θέσεις από γυναίκες. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σύνδεσμος έχει πρόεδρο γυναίκα, καθώς πριν από εμένα σε διάρκεια 2 θητειών για 6 χρόνια Πρόεδρος του Συνδέσμου ήταν η κυρία Ρένα Τόλη, μία αξιόλογη επαγγελματίας που χάραξε πολύ επιτυχημένη πορεία για τον κλάδο μας, την οποία και ακολουθώ πιστά. Οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, σύμφωνα και με επιστημονικές μελέτες, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του εκάστοτε Οργανισμού. Ερευνητικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι, οι επιχειρήσεις ευημερούν όταν σε αυτές υπάρχει μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των φύλων. Οι γυναίκες μπορούν να είναι πιο ισχυρές σε σημαντικά χαρακτηριστικά όπως η ανάληψη πρωτοβουλιών, η προσωπική ανάπτυξη, η ακεραιότητα και ειλικρίνεια, το πάθος για επιτυχία, η έμπνευση και παρακίνηση τρίτων, η δυναμική επικοινωνία, η ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών ενεργειών (multitasking), η συναισθηματική νοημοσύνη, η σημασία στη λεπτομέρεια, ο ρομαντισμός και πολλά άλλα. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι στον ελληνικό τουρισμό, αλλά και σε ηγετικές θέσεις οργανισμών που εμπλέκονται στην οργάνωση συνεδρίων βρίσκονται ήδη αξιόλογες και πολυτάλαντες γυναίκες. Στο Σύνδεσμό μας, σε 11μελές συμβούλιο, είμαστε έξι γυναίκες, όλες πολύ δυναμικές και δραστήριες στους τομείς μας. Είναι μεγάλη χαρά μου και τιμή μου, λοιπόν, που εκπροσωπώντας αυτό το δυναμικό φύλο ηγούμαι της ομάδας αυτής.

Ταυτόχρονα συμμετέχετε και στο Δ.Σ. της IAPCO (InternationalAssociation of Professional Congress Organizers) και η εκλογή σας θεωρείται μια μεγάλη επιτυχία της χώρας μας που θα συμβάλλει στην επανεκκίνηση και τη βελτίωση της ελληνικής “βιομηχανίας” συνεδρίων. Πείτε μας πως θα επιτευχθεί αυτό με λίγα λόγια;

Η IAPCO είναι ο οργανισμός που εκπροσωπεί περισσότερους από τους 100 πιο ποιοτικούς και κορυφαίους οργανισμούς διοργάνωσης συνεδρίων στον κόσμο. Είναι λοιπόν μεγάλη μου χαρά που η εταιρία μας AFEA ανήκει σε αυτούς. Στο διεθνή οργανισμό, μέσω της εταιρίας μας, συμμετέχω αρκετά χρόνια εθελοντικά και ενεργά σε διάφορες επιτροπές και ομάδες εργασίες, ως ομιλήτρια σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και άλλες δραστηριότητες του οργανισμού, πάντα με πάθος και διάθεση να συμβάλλω στην ανάδειξη της αξίας του κλάδου μας και στην ανάπτυξή του. Η εκλογή μου στο Δ.Σ της IAPCO θεωρώ πως αποτελεί δείγμα της δυναμικής και ικανότητας των Ελλήνων οργανωτών συνεδρίων και εκδηλώσεων, τη διάθεσή τους για προσφορά και συνεργασία, αλλά και φυσικά προβάλλει τη χώρα ως κορυφαίο συνεδριακό προορισμό. Η συμμετοχή μου στο συμβούλιο αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα και κυρίως το γεγονός πως έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ για ένα κοινό στόχο και όραμα με αξιόλογους επαγγελματίες και συναδέλφους από όλο τον κόσμο και να μοιραστώ σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες μαζί τους.

Πρόσφατα παρουσιάσατε στην κυβέρνηση και τα ΜΜΕ ένα πρόγραμμα, ένα σχέδιο εξωστρέφειας και ανάδειξης της αξίας του Επαγγελματικού & Συνεδριακού Τουρισμού. Μπορείτε να μας δώσετε ορισμένα στοιχεία για αυτό; Υστερεί η Ελλάδα στον συνεδριακό Τουρισμό και γιατί;

Ο Επαγγελματικός και Συνεδριακός Τουρισμός αποτελεί το αναξιοποίητο διαμάντι του Ελληνικού Τουρισμού, που μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας. Στην πρόσφατη παρουσίαση στα ΜΜΕ είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε με αριθμούς τη δυναμική και συμβολή του κλάδου μας στην εθνική οικονομία, ανά κλάδο (meetings, incentives, conferences), αλλά και να αναφερθούμε στις ελλείψεις που υπάρχουν και τα πάγια αιτήματά μας. Δείξαμε πως η βιομηχανία MICE συμβάλλει επτά (7) φορές περισσότερο από τον μαζικό Τουρισμό στην οικονομία, δίνει τη λύση στην εποχικότητα και την απασχόληση, και προσελκύει επισκέπτες υψηλού επιπέδου και εισοδήματος.

  • Αναφερθήκαμε στην έλλειψη εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στοχευμένα στον κλάδο μας, αλλά και στην ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των συνεδριακών υποδομών της χώρας.
  • Είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε στην ανάγκη στενής συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ για κατάρτιση πλάνου στοχευμένης προβολής για το ελληνικό MICE.
  • Δεχτήκαμε πολύ στοχευμένες ερωτήσεις και μας χαροποίησε ιδιαίτερα η μεγάλη προσέλευση εκπροσώπων ΜΜΕ και η δημοσιότητα που προκάλεσε η εκδήλωση.
Είναι ο συνεδριακός τουρισμός ένα «δυνατό» χαρτί για την Τουριστική Βιομηχανία, δεδομένου ότι μπορεί να επεκτείνει την τουριστική περίοδο στους 12 μήνες;

Βεβαίως, για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και το γεγονός ότι ταυτόχρονα συμβάλλει και στην εξέλιξη της επιστήμης, αλλά και μετάδοση της επιστημονικής γνώσης, μέσω της φιλοξενίας συνεδρίων στη χώρα μας, προβάλλοντας την Ελλάδα με αυτό τον τρόπο ως «hub» μάθησης υψηλού επιπέδου. Τα οφέλη λοιπόν είναι πολλαπλών κατευθύνσεων, ποσοτικά, οικονομικά, κοινωνικά και ποιοτικά. Είναι το «δυνατό χαρτί» που επιτέλους πρέπει να αξιοποιήσουμε και να εντάξουμε σε εθνικό επίπεδο στη στρατηγική μας.

Κατά την περίοδο της πανδημίας τόσο ο κλάδος όσο και η εταιρεία σας (AFEA) αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να επιταχύνουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, μετακινούμενοι στο digital. Τί σας έμεινε από αυτήν την περιπέτεια;

Έμειναν οι αμέτρητες γνώσεις και δεξιότητες στη νέα πραγματικότητα των διαδικτυακών και υβριδικών συνεδρίων, η αξιοθαύμαστη ανταπόκριση των επαγγελματιών του κλάδου μας και όλων των στελεχών μας, που ξεπέρασαν τον εαυτό τους, στις επιπτώσεις της κρίσης, που θεωρώ προσωπικά εξέλιξη. Η κρίση ήταν μία ευκαιρία να εξελιχθούμε σε τομείς που δεν θα είχαμε αγγίξει σε άλλη περίπτωση. Παράλληλα όμως δοκιμαστήκαμε, κυρίως στο πρώτο και κύριο θέμα της υγείας, αλλά και στην ψυχική μας ηρεμία και ακεραιότητα. Η πανδημία εκτός από την «ταχύτατη εκπαίδευσή μας» σε νέες πρακτικές και δεξιότητες και τεχνολογίες, μας βοήθησε να αντιληφθούμε τη σημασία της ψυχικής και σωματικής υγείας, της ποιότητας ζωής, της ισορροπίας και του ποιοτικού χρόνου με οικογένεια και φίλους. Αυτό που σίγουρα αντιμετωπίζουμε έντονα στον επιχειρηματικό κόσμο ως κατάλοιπο της πανδημίας, είναι η ψυχική κούραση των ομάδων μας, γεγονός που μας έχει οδηγήσει στο να αναζητούμε πρακτικές ανασυγκρότησης, ενθάρρυνσης και έμπνευσης για τα στελέχη μας σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον.

Και μια προσωπική ερώτηση: η τάση του diversion and inclusion που έχει ενσωματωθεί και στα προγράμματα Βιωσιμότητας των Επιχειρήσεων δεν επιτρέπει ερωτήσεις τύπου «πως τα καταφέρνετε με τόσο σημαντικές αρμοδιότητες όντας παράλληλα μητέρα και σύζυγος» – μια ερώτηση που ποτέ δεν απευθύνουν σε άνδρα επαγγελματία του δικού σας διαμετρήματος. Εσείς θεωρείτε ότι στην ελληνική Κοινωνία «στέκει» αυτή η απορία, και αν ναι, θα μπορούσατε να μας πείτε τη «μυστική συνταγή»;

Ναι, είναι γεγονός ότι αυτή η ερώτηση δεν απευθύνεται συχνά σε άνδρες, που είναι εν μέρει «άδικο», από την άλλη αναδεικνύει τους πολλαπλούς ρόλους που αναλαμβάνουν οι γυναίκες. Θα σας πω με κάθε ειλικρίνεια, πως δεν είναι καθόλου εύκολο να διατηρώ ισορροπία μεταξύ των ρόλων αυτών. Προσπαθώ πάντα να έχω προτεραιότητα την οικογένειά μου και να αφιερώνω «ποιοτικό» χρόνο. Δύσκολα πιστεύω θα μπορούσα να ενταχθώ στην κατηγορία των γυναικών που δεν εργάζονται, που θεωρώ φυσικά εξίσου αξιοθαύμαστο. Μου αρέσει πολύ το επάγγελμά μου, έχω πάθος και όραμα να το αναπτύσσω, δεν σταματώ, γεγονός που οδηγεί μοιραία σε ανάληψη νέων ρόλων. Σίγουρα όλο αυτό δεν έρχεται χωρίς θυσίες και δυσκολίες, αλλά σε κάθε περίπτωση δίνει στην 12χρονη κόρη μου το παράδειγμα μίας εργαζόμενης μητέρας που με θέληση, προγραμματισμό και υπομονή, μπορεί να τα καταφέρει όλα.

 

Related Post