Σοφία Κωνσταντοπούλου: Πρόεδρος Greek International Women Awards (GIWA)

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Αµερικανό Κολλέγιο Ελλάδας στο Θέατρο Pierce, έλαβε χώρα στις 21/9 η τελετή απονοµής των διεθνών βραβείων Greek International Women Awards την οποία παρουσίασε η Αντιδήµαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών κυρία Κατερίνα Γκαγκάκη.

Σκοπός των βραβείων είναι η ενδυνάµωση, η αναγνώριση και η επιβράβευση των δράσεων και των επαγγελµατικών επιτευγµάτων των Ελληνίδων σε όλο τον κόσµο. Των Ελληνίδων που µε τη τόλµη και τις ικανότητές τους έχουν καταφέρει να επιδρούν και να πρωταγωνιστούν σε καίριους τοµείς όλων των ειδικοτήτων.

«Είναι ένα κάλεσµα προς εσένα, Ελληνίδα του σήµερα. Γνωρίζω ότι έχεις παλέψει πολύ για να βγεις µπροστά. Ακόµα και για να επιβιώσεις. Άν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στο µυαλό σου, σε προκαλώ να τις αγνοήσεις και να τολµήσεις, γιατί τολµώντας δεν εκπροσωπείς µόνο τον εαυτό σου, εκπροσωπείς χιλιάδες Ελληνίδες σε όλο το κόσµο που θα εµπνευστούν από εσένα, από τη δική σου ιστορία. Διότι γυναίκες εµπνέουν γυναίκες!» ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκδήλωση, η Πρόεδρος των GIWA κυρία Σοφία Κωνσταντοπούλου η οποία µιλά αποκλειστικά στο WID:

Πείτε μας με λίγα λόγια, ποιος είναι ο στόχος των Greek International Women Awards (GIWA).

Ο θεσµός των GIWA έχει σκοπό να αναγνωρίσει και να προβάλλει τα επαγγελµατικά και επιστηµονικά επιτεύγµατα των Ελληνίδων παγκοσµίως. Τα βραβεία απονέµονται σε διαπρεπείς Ελληνίδες που ζουν είτε στη χώρα µας, είτε ανήκουν στον Απόδηµο Ελληνισµό. Φέτος, 204 Ελληνίδες από 15 χώρες του κόσµου µοιράστηκαν µαζί µας την ιστορία τους δηλώνοντας τη συµµετοχή τους στα Greek International Women Awards.

Ποια είναι η φιλοσοφία σας σε μια εποχή που όλοι μιλάμε για γυναικεία ενδυνάμωση, Ισότητα και Συμπερίληψη;

Δεν συζητάµε πλέον για ίσες ευκαιρίες, αυτό δεν είναι πια αρκετό. Αντιθέτως, σε κάποιες περιπτώσεις η ισότητα µπορεί να θεωρηθεί και ότι αποκλείει αντί να είναι συµπεριληπτική. Το σηµαντικό είναι να κατανοήσουµε ότι όλοι µας είµαστε ίσοι, αλλά όχι ίδιοι. Και αυτό θα µας οδηγήσει να συνειδητοποιήσουµε ότι χρειαζόµαστε τις «ανάλογες» ευκαιρίες ο καθένας µας και όχι τις «ίδιες» ευκαιρίες για την επιτυχία!

Η ισότητα βασίζεται στο δίκαιο ότι «όλοι αξίζουν τις ίδιες ευκαιρίες», ενώ ο στόχος θα πρέπει να είναι υψηλότερος.

Δεν αρκεί να µιλάς για ισότητα εάν δεν λάβεις ως δεδοµένο την αφετηρία από την οποία ξεκινά καθένας/καθεµία. Έτσι, ανάλογα µε αυτήν φροντίζεις να δοθούν και οι ανάλογες ευκαιρίες.

Να σας δώσω ένα παράδειγµα για να καταλάβουµε την ουσιαστική διαφορά; Δεν θεωρώ ότι πρέπει να δίνουµε τον ίδιο µισθό σε όλους τους υπαλλήλους γιατί δεν έχουν όλοι το ίδιο background ή δεν αποδίδουν το ίδιο όλοι. Οι υπάλληλοι, είτε είναι άνδρες, είτε γυναίκες, είτε είναι ανάπηροι είτε όχι, είναι όλοι διαφορετικοί µεταξύ τους, άρα πρέπει να παίρνουν όχι τον ίδιο µισθό αλλά να τους δίνονται οι «ανάλογες» ευκαιρίες ώστε να µπορέσουν να αποδείξουν ότι είναι ίσοι και να κατακτήσουν την επιτυχία ισάξια.

Άρα τι πρέπει να κάνουµε εµείς οι ίδιοι για να υλοποιήσουµε την ισονοµία ο καθένας µας; Θα πρέπει να αλλάξει ριζικά η οπτική γωνία που βλέπουµε τα πράγµατα και τους συνανθρώπους µας. Να τους βοηθάµε ή να τους ενθαρρύνουµε ανάλογα µε τις ιδιαίτερες ανάγκες τους ώστε να έχουν τις «ευκαιρίες» που χρειάζονται προς την επιτυχία. Θα πρέπει να το έχουµε στο µυαλό µας αυτό εµείς οι ίδιοι, αλλά και τα σχολεία, η πολιτεία, οι εταιρείες, ώστε όλοι µαζί να κάνουµε τη διαφορά και την ανατροπή.

Αυτό που έχουµε κάνει στα GIWA είναι ότι δεν ζητάµε από τις υποψήφιες να µας στείλουν το βιογραφικό τους αλλά τους ρωτάµε συγκεκριµένα να µοιραστούν µαζί µας την ιστορία τους για να καταλάβουµε τη διαδροµή τους, ποιο ήταν το σηµείο εκκίνησής τους και πού έφτασαν. Είναι ξέρετε απελευθερωτικό να µιλάµε δυνατά και να µοιραζόµαστε την ιστορία µας, έτσι δηµιουργούµε κοινωνικά πρότυπα.

Άρα, όλοι θα πρέπει να µοιραζόµαστε την ιστορία µας, που σε κάθε περίπτωση είναι µοναδική, για να διαχέεται η πληροφόρηση στην Κοινωνία και να κάνουµε σηµαντικά βήµατα προς τα εµπρός.

Πόσο διαφέρουν τα επιτεύγματα των Ελληνίδων στο εξωτερικό, στις χώρες της Δύσης, έναντι αυτών στην ελληνική αγορά εργασίας και στο business περιβάλλον;

Έχουµε χειροπιαστά παραδείγµατα Ελληνίδων που διαπρέπουν διεθνώς. Είµαι πολύ περήφανη για τα τεράστια βήµατα που έχουµε κάνει οι Ελληνίδες γυναίκες στην επιστήµη, στον αθλητισµό, στις τέχνες, στη ναυτιλία, στην επιχειρηµατικότητα. Πίσω από κάθε βιοµηχανία διεθνώς υπάρχει και µια Ελληνίδα.

Όσον αφορά την Ελληνίδα που ζει στη χώρα της είναι ακόµα αναγκασµένη να κουβαλάει στον επαγγελµατικό της βίο πατριαρχικά ταµπού του παρελθόντος. Πολλές φορές τα οικογενειακά «πρέπει» βαραίνουν περισσότερο από τα θέλω της που έρχονται σε δεύτερη µοίρα.

Τα GIWA είναι ένας έµµεσος τρόπος να εµπνεύσουµε και να πείσουµε τις Ελληνίδες ότι δεν είναι µόνες τους στην προσπάθειά τους να στοχεύσουν ψηλά. Οι δυσκολίες που οι υποψήφιές µας κατέγραψαν ότι έχουν αντιµετωπίσει είναι σχεδόν ίδιες για όλες: Μικρή στήριξη από την οικογένεια, σεξισµός, καµία κοινωνική άρα και οικονοµική στήριξη, προσωπική ανασφάλεια.

Υπάρχει ελπιδοφόρα προοπτική να ευθυγραμμιστούν και ποιοι παράγοντες, πιστεύετε, ότι θα συντελέσουν σε αυτό;

Οι Ελληνίδες έχουν ακόµα δρόµο για την απόλυτη απελευθέρωση και αυτοπεποίθηση, αλλά θεωρώ ότι είµαστε σε καλό δρόµο. Όχι για να γίνουν σαν τις Ευρωπαίες, αλλά για να γίνουν καλύτερες επαγγελµατίες σε διεθνές επίπεδο. Έχουµε άλλωστε χειροπιαστά παραδείγµατα γυναικών επιστηµόνων ή επιχειρηµατιών που διαπρέπουν. Προσωπικά, όπως και η οµάδα των GIWA, είµαι πολύ περήφανη για τα τεράστια βήµατα που έχουν κάνει οι Ελληνίδες σε όλους τους τοµείς. Η Ευθυγράµµιση είναι µια µακρά διαδικασία, δεν µπορείς να την κάνεις πατώντας ένα κουµπί, ούτε γίνεται από έναν άνθρωπο. Θα πρέπει να το λάβουµε υπόψη όλοι µας για να δηµιουργήσουµε το λεγόµενο domino effect και να κάνουµε τη διαφορά.

Υπάρχει φορέας διασφάλισης της διαφάνειας της διαδικασίας βράβευσης του θεσμού;

Τα GIWA ως ανεξάρτητος κυβερνητικός φορέας λαµβάνει την ηθική υποχρέωση να τιµήσει όλες τις υποψήφιες απονέµοντάς τους τις υψηλότερες περγαµηνές. Τα βραβεία αυτά συµβολίζουν ένα εθνικό αφήγηµα καταξίωσης και επιτυχίας σε διεθνές επίπεδο. Έχοντας κατά πρώτον την EY Hellas στο πλευρό µας ως επίσηµο ελεγκτή της διαδικασίας και του pre-screening διασφαλίζουµε την αξιοκρατία και τη διαφάνεια των αποτελεσµάτων. Επίσης, η επιλογή του να έχουµε καταξιωµένα µέλη στην κριτική επιτροπή είναι ένας πρώτος λόγος για να εµπνεύσουµε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες να µοιραστούν την ιστορία τους αλλά και για να διασφαλίσουµε το υψηλό επίπεδο των αποτελεσµάτων.

Θεωρούµε ότι όταν µοιράζεσαι την ιστορία σου µε τον κόσµο ξέρεις ότι µπορείς να αλλάξεις τη ζωή έστω και ενός ανθρώπου γιατί θέλει να ακολουθήσει και, γιατί όχι, να ξεπεράσει τα βήµατά σου. Η δηµόσια ψηφοφορία λοιπόν µας δίνει την ευκαιρία να φωνάξουµε τα επιτεύγµατα όλων αυτών των επαγγελµατιών και να τις χειροκροτήσουµε µαζί µε τον υπόλοιπο κόσµο.

Ποιες είναι οι αξίες των GIWA;

Ισότητα, αξιοπρέπεια, διαφάνεια, πάθος, ήθος, γυναικεία ενδυνάµωση, ένωση, προσφορά, επαγγελµατική ανέλιξη.

Τί συμβουλή δίνετε σε μια νέα γυναίκα για να βρεθεί κάποτε με ένα βραβείο από τον θεσμό που εκπροσωπείτε;

Να µη σταµατήσει να πιστεύει στα όνειρά της, να µη σταµατήσει να δουλεύει προς την υλοποίησή τους και να τολµά! Να τολµά να διεκδικεί αυτό που της αξίζει.

 

 

Related Post