Στόχο ή όνειρο, τι επιλέγουμε τελικά;

A hand holding the paper plane with ready for throw position. Black and white image. Follow the dream concept.

Από την Πηνελόπη Ψαρράκη, Mindset & Business Coach, NLP Practitioner, Founder Golden Dust, Premium Consulting Services

Στόχος και όνειρο: Αλήθεια, ποια είναι η σχέση µεταξύ τους; Υπάρχει τρόπος να µετατρέψουµε ένα όνειρό µας σε στόχο; Ας ξεκινήσουµε, προσπαθώντας να ορίσουµε τις λέξεις ‘όνειρο’ και ‘στόχος’.

Το όνειρο µε την κυριολεκτική του έννοια ορίζεται ως µια σειρά από φανταστικές παραστάσεις, συναισθήµατα ή αισθήµατα, που βιώνει κάποιος κατά τη διάρκεια του ύπνου.  Μεταφορικά, ως όνειρο χαρακτηρίζουµε µια µεγάλη επιθυµία κάποιου, κάτι το εξιδανικευµένο ή το πολύ ευχάριστο. Από την άλλη στόχος είναι το σηµείο, που σκοπεύει κάποιος, ο σκοπός ή αλλιώς η επιδίωξη, που έχει στο µυαλό του. Με την πιο ευρεία χρήση του όρου, ως στόχο δηλώνουµε ένα αποτέλεσµα, που θέλουµε να πετύχουµε ή µια επιθυµία, που επιθυµούµε να εκπληρώσουµε.

Πότε κάνουμε όνειρο τον στόχο;

Πολλές φορές, ακούµε ανθρώπους να λένε «θέλω να πάρω προαγωγή», «θέλω να έχω πρόγραµµα στη ζωή µου», «θέλω να έχω περισσότερο χρόνο για µένα» κλπ. Όλα αυτά τα «θέλω» και πολλά άλλα ακόµη εκφράζουν µια επιθυµία µε έναν γενικό και αόριστο τρόπο. Όταν λοιπόν θέλουµε πολύ να πετύχουµε κάποια πράγµατα, λέµε ότι αυτό αποτελεί στόχο για µας. Κι όταν δεν επιτυγχάνουµε αυτόν τον στόχο, τότε εκείνος παίρνει συχνά στο µυαλό µας τη θέση του ονείρου. Μετασχηµατίζουµε δηλαδή σε όνειρα όλα µας τα «θέλω» θεωρώντας, ότι η πραγµατοποίησή τους είναι ανέφικτη για µας. Το ερώτηµα όµως είναι αν οι στόχοι µοιάζουν µε όνειρα επειδή είναι όντως ανέφικτοι ή  επειδή δεν έχουµε βρει τον τρόπο να τους κάνουµε εφικτούς;

Πότε κάνουμε στόχο το όνειρο;

Το όνειρο µπορούµε να το κάνουµε στόχο, όταν απλώσουµε τα χέρια, το πιάσουµε, το φέρουµε κοντά µας και το αγκαλιάσουµε. Πώς όµως µπορούµε να πιάσουµε ένα όνειρο και να το φέρουµε κοντά µας; Μπορούµε να το πετύχουµε όταν αρχίσουµε να εξετάζουµε ρεαλιστικά το όνειρό µας. Όταν συνειδητοποιήσουµε αυτό που θέλουµε ακριβώς, πώς µπορούµε να το καταφέρουµε και µε ποιες προϋποθέσεις. Με άλλα λόγια και για µια πλειάδα περιπτώσεων το άπιαστο όνειρο, µπορούµε να το µετατρέψουµε σε έναν προσιτό στόχο εφόσον το θελήσουµε αρκετά και δουλέψουµε πάνω σε αυτό.

Πως μπορούμε να κάνουμε στόχο το όνειρο;

Για να κάνουµε το όνειρο στόχο και τον στόχο πραγµατικότητα µπορούµε να ακολουθήσουµε κάποια βασικά βήµατα.

1ο βήµα

Να διατυπώσουµε τον στόχο µας µε θετικές λέξεις, συγκεκριµενοποιώντας τι ακριβώς θέλουµε να κάνουµε και µέχρι πότε θέλουµε να το έχουµε πετύχει.

π.χ. «Θέλω να βελτιώσω τη φυσική µου κατάσταση µέσα στις επόµενες 60 ηµέρες».

2ο βήµα

Να µπορούµε να ελέγχουµε εµείς το αποτέλεσµα και τη διαδικασία προς την επίτευξη. Να µπορούµε δηλαδή να επηρεάζουµε εµείς τις ενέργειες, που θα κάνουµε µε έναν µετρήσιµο τρόπο.

π.χ. «Για να βελτιώσω τη φυσική µου κατάσταση θα πηγαίνω γυµναστήριο 3 φορές την εβδοµάδα για µια ώρα. Επίσης άλλες δύο µέρες θα περπατάω για 15 λεπτά.»

3ο βήµα

Να ορίσουµε πώς θα αντιληφθούµε, ότι έχουµε κατακτήσει τον στόχο µας. Τι θα ανιχνεύσουµε στη ζωή µας που θα το πιστοποιεί;

π.χ. «Θα έχω βελτιώσει τη φυσική µου κατάσταση όταν ανεβαίνω µε τις σκάλες 3 ορόφους, χωρίς να λαχανιάζω».

4ο βήµα

Να διερευνήσουµε κατά πόσο απρόβλεπτοι παράγοντες µπορεί να επηρεάσουν τον στόχο µας και µε ποιους πιθανούς τρόπους θα µπορέσουµε να τους υπερκεράσουµε.

π.χ. «Μπορεί να γυρίσω από τη δουλειά στις 20:00 και να µην προλάβω να πάω γυµναστήριο. Εάν συµβεί αυτό, αντί για το γυµναστήριο που διαρκεί µια ώρα, θα περπατήσω για 15 λεπτά πριν γυρίσω σπίτι.  Επίσης αντί για το ασανσέρ θα χρησιµοποιήσω τις σκάλες, φεύγοντας από τη δουλειά. Αν πάλι παρατηρήσω, ότι αργώ συχνά, τότε θα πηγαίνω γυµναστήριο τα Σαββατοκύριακα και θα αφήσω το περπάτηµα για τις καθηµερινές».

5ο βήµα

Να βρούµε πού αποσκοπεί ο στόχος µας. Για ποιο λόγο είναι σηµαντικό για εµάς να τον πετύχουµε; Ποιο είναι το βαθύτερο κίνητρό µας;

π.χ. «Είναι σηµαντικό να βελτιώσω τη φυσική µου κατάσταση γιατί έτσι θα ξέρω ότι είµαι πιο υγιής και έχω πιο δυνατό οργανισµό».

Συνοψίζοντας λοιπόν «Το όνειρό µου είναι να έχω καλύτερη υγεία!» και «ο στόχος µου είναι µέσα στις επόµενες 60 ηµέρες να έχω βελτιώσει τη φυσική µου κατάσταση. Για να το πετύχω αυτό θα πηγαίνω γυµναστήριο 3 φορές την εβδοµάδα για µια ώρα.  Θα περπατάω για 15 λεπτά άλλες δύο µέρες, χρησιµοποιώντας επίσης τις σκάλες. Θα ξέρω ότι το έχω καταφέρει εάν µπορέσω να ανεβαίνω 3 ορόφους µε τις σκάλες χωρίς να λαχανιάζω. Υπάρχει περίπτωση, λόγω δουλειάς, να µην µπορώ να πηγαίνω γυµναστήριο 3 φορές τις καθηµερινές. Τότε θα πηγαίνω µια µόνο φορά µέσα στην εβδοµάδα και τις άλλες δυο το Σαββατοκύριακο. Είναι σηµαντικό για εµένα να βελτιώσω τη φυσική µου κατάσταση γιατί έτσι θα ξέρω, ότι είµαι πιο υγιής και δυνατός».

Είναι ωραίο να έχουµε όνειρα αλλά πιο συναρπαστικό να τα πραγµατοποιούµε. Η στοχοθεσία δεν είναι πάντα µια απλή διαδικασία. Απαιτεί αρκετή σκέψη, δουλειά και καθοδήγηση, προκειµένου να τα καταφέρουµε. Σύγχρονες µέθοδοι, όπως το Business Coaching και το NLP (Νευρογλωσσικός Προγραµµατισµός) µας προσφέρουν πολλές τεχνικές, που µπορούν να µας βοηθήσουν άµεσα και αποτελεσµατικά στη λειτουργική στοχοθεσία.

Περισσότερες πληροφορίες

Summary

Η Πηνελόπη είναι Mindset & Business Coach, NLP Practitioner και founder της συµβουλευτικής εταιρείας Golden Dust. Είναι απόφοιτη του τµήµατος ΦΠΨ, της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και κάτοχος MSc στο Service Management από το University of Wales. Το 2008 ξεκίνησε να εργάζεται στον τοµέα της Διαφήµισης και της Επικοινωνίας σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες. Πλέον από το 2020 είναι ιδιοκτήτρια της Golden Dust, Premium Consulting Services. Όραµά της είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατακτήσουν τα όνειρά τους και να ζήσουν µια όµορφη και ισορροπηµένη ζωή.