Τζόζι Χριστοδούλου, Επίτροπος Ισότητας: Η σημασία της συμμετοχής γυναικών σε τομείς STEM

Την ανάγκη για αλλαγές στην εκπαίδευση, για την προαγωγή της συµµετοχής γυναικών σε τοµείς της Επιστήµης, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηµατικών (Science, Technology, Engineering and Mathematics – STEM) επεσήµανε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζι Χριστοδούλου, κατά τον χαιρετισµό της στο πρώτο Εργαστήρι WMSC (Women in Mathematical Sciences), που διοργανώθηκε στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

Η Επίτροπος σηµείωσε ότι το χάσµα µεταξύ των φύλων σε τοµείς που σχετίζονται µε τις θετικές επιστήµες είναι αξιοσηµείωτο και ότι η κυπριακή Κυβέρνηση λαµβάνει ήδη µέτρα για την αντιµετώπιση του φαινοµένου.

Συγκεκριµένα, η κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε σε ευρήµατα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των φύλων, λέγοντας ότι «λιγότερες γυναίκες (4%) παρά άντρες (27%) εργάζονται σε επαγγέλµατα STEM» στην Ευρώπη, ενώ «εν γένει, τα ποσοστά τόσο των γυναικών, όσο και των αντρών σε επαγγέλµατα STEM στην Κύπρο, είναι ανάµεσα στα χαµηλότερα στην ΕΕ».

Σηµείωσε, ακόµα, ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έχει εντοπίσει τα κενά και πρόσθεσε ότι «µε πρωτοβουλία του Γραφείου της και σε συνεργασία µε το ΙΚΥ, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε τη θέσπιση 10 υποτροφιών για προπτυχιακές σπουδές για γυναίκες 30+, οι οποίες για οποιοδήποτε λόγο δεν κατάφεραν να σπουδάσουν νωρίτερα». Ανέφερε, δε, ότι οι υποτροφίες φέτος θα δοθούν σε γυναίκες που σπουδάζουν σε τοµείς καινοτοµίας και τεχνολογίας.

Επιπρόσθετα, η Επίτροπος είπε ότι, σε συνεργασία µε το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτοµίας και Τεχνολογίας, το Γραφείο της σχεδιάζει την υλοποίηση σειράς δράσεων, µεταξύ των οποίων καµπάνια µηνιαίας προβολής προτύπων ή ιστοριών επιτυχίας γυναικών στους προαναφερθέντες τοµείς. Μια σειρά από σεµινάρια για εκπαιδευτικούς και συµβούλους επαγγελµατικού προσανατολισµού σχεδιάζεται σε συνεργασία µε το ΥΠΑΝ, πρόσθεσε η ίδια. «Στόχος είναι να διαλύσουµε υποσυνείδητες προκαταλήψεις που πολλές φορές οδηγούν κορίτσια και αγόρια σε επαγγέλµατα βασισµένα σε στερεότυπα και στα λεγόµενα παραδοσιακά γυναικεία και αντρικά επαγγέλµατα», εξήγησε η Επίτροπος.

Ακολούθως, η Επίτροπος υπογράµµισε τη σηµασία της συµµετοχής γυναικών σε τοµείς STEM, παραθέτοντας ένα παράδειγµα από τον πρώιµο σχεδιασµό αερόσακων αυτοκινήτων, σύµφωνα µε τις προδιαγραφές αντικών σωµάτων, µε αποτέλεσµα να χάνονται ζωές γυναικών σε τροχαία δυστυχήµατα, όπως εξήγησε.

«Ενισχύοντας την εκπροσώπηση γυναικών δε συνεπάγεται µόνο έναν πιο ασφαλή κόσµο και φιλικό προς όλους», σηµείωσε η Επίτροπος, «αλλά η ίση εκπροσώπηση προσφέρει επίσης ποικιλοµορφία προοπτικών για αποφάσεις σε όλους τους τοµείς, κάτι το οποίο είναι αναµφίβολα ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα», πρόσθεσε. Η Επίτροπος υπογράµµισε, επίσης, τη σηµασία της αναγνώρισης γυναικείων προτύπων, επισηµαίνοντας ότι αυτό δε συνεπάγεται την υποβάθµιση αντρικών προτύπων.

Αναφερθείσα στη διοργάνωση του εργαστηρίου, η Επίτροπος είπε ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες επιβεβαιώνουν την κοινή µας έγνοια, καθώς και τον κοινό µας στόχο να λάβουµε όλα τα απαραίτητα µέτρα, ώστε να εξαλείψουµε το κενό µεταξύ φύλων», ενώ συνεχάρη το δίκτυο Γυναικών στις Μαθηµατικές Επιστήµες, που πρόσφατα ιδρύθηκε στην Κύπρο, για την πρωτοβουλία αυτή.

Κλείνοντας, επεσήµανε τη σηµασία της συνεργασίας δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών, για τη δηµιουργία υποστηρικτικής και συµπεριληπτικής κουλτούρας που θα προωθεί την ισότητα των φύλων.

Related Post