Share This Article
ΣΤΟΝ: ΠΕΤΡΟ ΚΥΠΡΑΙΟ
Μια τριπλή, αυστηρή και απαρέγκλιτη προϋπόθεση πληρούν όσοι ταξιδέψαν αυτό το καλοκαίρι στο Τόκιο για την εξ αναβολής από πέρυσι Ολυµπιάδα του 21: να διαθέτουν καλή υγεία, δηµοσιογραφική διαπίστευση και… ψηφιακά skills. Όλοι οι υπόλοιποι αποκλείονται από την πλέον εµβληµατική αθλητική διοργάνωση του κόσµου µε το φίλαθλο κοινό να περιορίζεται στην από απόσταση τηλεθέαση και τα devices να αναδεικνύονται οι απόλυτοι «καθρέπτες» των 11.000 αθλητών που ακόµη και αν τους αντέξει το σκοινί… δεν θα φανεί στο χειροκρότηµα. Η παρουσιάστρια των αθλητικών του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ1, Άρια Αγάτσα µιλάει στο Women In Digital για την ποσόστωση των Γυναικών στα αθλήµατα, για την ψηφιακή εφαρµογή και τα GPS παρακολούθησης των εκπροσώπων των ΜΜΕ και για τα επιβεβληµένα βραχιολάκια καθ όλη τη διάρκεια της παραµονής της.
Σε λίγες ημέρες αναχωρείτε για το Τόκιο, έχοντας «καλύψει» στην καριέρα σας άλλες 3 Ολυμπιάδες (Σίδνεϋ, Αθήνα, Πεκίνο). Ποιο είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί εντελώς την τρέχουσα αποστολή σας;
Πράγµατι, έχω την τιµή και τη χαρά να συµµετέχω στη 13µελή αποστολή της ΕΡΤ για την «κάλυψη» µιας ιδιότυπης Ολυµπιάδας που καθυστέρησε κατά έναν χρόνο εξαιτίας της πανδηµίας. Αυτό που διαφαίνεται έντονα ότι διαφοροποιεί τους Ολυµπιακούς Αγώνες του Τόκιο έναντι των προηγούµενων είναι αφενός η «συνθήκη Covid» που αλλάζει δραµατικά το σκηνικό και αφετέρου ο πλήρης ψηφιακός µετασχηµατισµός τόσο της τηλεοπτικής και διαδικτυακής κάλυψης όσο και της διαδικασίας παραµονής των δηµοσιογράφων στη φετινή µητρόπολη της παγκόσµιας διοργάνωσης.
Τί σημαίνει Ολυμπιακοί Αγώνες σε συνθήκη Covid;
Η πανδηµία εκκενώνει πλήρως τα στάδια, οι αθλητές θα διαγωνίζονται χωρίς κοινό, οι κερκίδες θα είναι άδειες, χωρίς παλµό και χειροκρότηµα και οι χρυσοί, αργυροί και χάλκινοι πρωταθλητές θα παραλαµβάνουν µε έναν άχαρο τρόπο τα µετάλλιά τους: Ανέπαφα από ένα άψυχο drone, χωρίς ανθρώπινη παρουσία, λουλούδια και ασπασµούς. Από την άλλη πλευρά ο ρόλος των ΜΜΕ, κυρίως των ηλεκτρονικών και ψηφιακών – αλλά και των παραδοσιακών – θεωρείται πολύ κρίσιµος µιας και οι δηµοσιογράφοι αναδεικνύονται ως το απόλυτο εναλλακτικό κοινό στη θέση των θεατών που θα παρακολουθούν από τα σπίτια τους το υπερθέαµα. Η ζωή όλων εµάς των 78.000 εκπροσώπων των ΜΜΕ που θα βρεθούµε στο Τόκιο δεν θα είναι εύκολη. Θα παραµείνουµε σε καραντίνα για 14 ηµέρες υπό αυστηρή παρακολούθηση ενώ για να καταφέρουµε µε την εφαρµογή (app) στην οποία θα πρέπει να δηλώνουµε τις κινήσεις µας, θα πρέπει να έχουµε τουλάχιστον …master στις Νέες Τεχνολογίες και τα ψηφιακά apps.
Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή αυτή; Πρόκειται για το γνωστό βραχιολάκι;
Ναι, τον περασµένο µήνα µάθαµε ότι η Πρόεδρος των Ολυµπιακών Αγώνων του Τόκιο, Σέικο Χασιµότο ανακοίνωσε ότι οι ξένοι δηµοσιογράφοι θα παρακολουθούµαστε µε GPS καθ’ όλη την παραµονή µας στην Ιαπωνία και ήδη η Διεθνής Οµοσπονδία Δηµοσιογράφων (ΔΟΔ) έχει καταδικάσει την ενέργεια αυτή.
Στην πράξη, η Οργανωτική Επιτροπή έθεσε σε εφαρµογή το σύστηµα παρακολούθησης µε GPS, ως µέσο διατήρησης της ασφάλειας. Εάν οι δηµοσιογράφοι δεν συµµορφωθούµε µε αυτό το καθεστώς παρακολούθησης, θα ανακληθούν οι άδειες πρόσβασής µας στους Ολυµπιακούς Αγώνες.
Η παρακολούθηση µε GPS γίνεται µέσω των κινητών τηλεφώνων µας και οι διοργανωτές των Αγώνων µας ζήτησαν να έχουµε διαρκώς ενεργοποιηµένη τη λειτουργία ένδειξης της τοποθεσίας στην οποία βρισκόµαστε, να αποθηκεύσουµε αυτές τις πληροφορίες και, εφόσον µας ζητηθεί, να τις έχουµε ανά πάσα στιγµή στη διάθεσή τους.
Τί είδους ψηφιακό υλικό θα έχετε στη βαλίτσα σας;
Κάθε δηµοσιογράφος θα έχει στη βαλίτσα του ένα Playbook για επαλήθευση προορισµών, έρευνα ιχνηλάτησης επαφών κ.ά.
Όπως σας τόνισα, οι πληροφορίες που θα συλλέγει το GPS µας θα µπορούν ανά πάσα στιγµή να ζητηθούν από τα µέλη της Επιτροπής Τόκιο 2020 µε σκοπό αφενός την επιβεβαίωση των στενών επαφών µετά από θετικό κρούσµα COVID-19 και αφετέρου την εικαζόµενη παραβίαση των Playbooks ή των σχεδίων δραστηριοτήτων που διέπεται από τις ιαπωνικές αρχές.
Για να δώσω συνοπτικά µια εικόνα αναφορικά µε τα.. κύµατα από τα οποία θα περάσουµε όσοι λάβουµε µέρος στις αποστολές, αρκεί να τονίσω ότι η Επιτροπή του Τόκιο 2020 θα ζητήσει από κάθε συµµετέχοντα / απεσταλµένο να ελέγξει τις υπηρεσίες τοποθεσίας Google / δεδοµένα των Χαρτών Google του smartphone του. Θα πρέπει να ενεργοποιήσουµε το GPS µόλις φθάσουµε στο ξενοδοχείο µας. Οι πληροφορίες τοποθεσίας που συλλέγονται και αποθηκεύονται µέσω του GPS περιλαµβάνουν και τεστ Covid. Αν αισθανθούµε κάτι ύποπτο σε σχέση µε την Υγεία µας (πυρετό, βήχα, πονόλαιµο) θα πρέπει να το δηλώσουµε στο υποδειγµένο άτοµο (CLO) που είναι υπεύθυνος για εµάς.
Τί σημαίνει αυτό στην πράξη; Τί σημαίνει περιορισμοί στις μετακινήσεις σας;
Ότι δεν θα µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να πάµε σε µέρη εκτός του προσωπικού µας Activity Plan που θα πρέπει να δηλώσουµε εξαντλητικά. Δεν θα µπορούµε να νοικιάσουµε αυτοκίνητο, ποδήλατο ή ακόµη και να περπατήσουµε µεγάλες αποστάσεις εκτός προδιαγεγραµµένης πορείας. Στόχος είναι να µην επισκεφτούµε µέρη για τα οποία δεν έχουµε εκ των προτέρων εγγραφεί, ούτε καν ένα γιαπωνέζικο εστιατόριο ή club.
Πώς λέγεται η εφαρμογή που θα χρησιμοποιήσετε; Είναι εύκολη στη χρήση της;
Όταν χρησιµοποιήσουµε µέσα µεταφοράς διαφορετικά από τα ενδεδειγµένα (ιδιωτικό ταξί ή βαν), θα πρέπει να το δηλώσουµε στον φύλακα έξω από το ξενοδοχείο µας ή στην εφαρµογή OCHA (app παρατήρησης της υγείας σύµφωνη µε τις διαδικασίες µετανάστευσης κατά την είσοδο των ταξιδιωτών στην Ιαπωνία) η µπορούµε να επιδεικνύουµε το διαβατήριό µας προκειµένου να γίνεται σαφές αν είµαστε ή όχι περισσότερες από 14 ηµέρες στο Τόκιο.
Ποιο είναι το νέο ζητούμενο για εσάς ως δημοσιογράφος σε όλο αυτό το γκρίζο σκηνικό;
Το προσωπικό µου «στοίχηµα» είναι να καλύψω όσο το δυνατόν καλύτερα τα αγωνίσµατα στα οποία συµµετέχουν οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, να περιγράψω τις επιδόσεις, τις νίκες, τις ανησυχίες, τη διαδροµή τους. Εννοείται ότι θα καλύψουµε όλα τα αγωνίσµατα που θα µεταδοθούν από την ΕΡΤ. Η ελληνική αποστολή µετρά 83 αθλητές και αθλήτριες. Η Αιµιλία Τσουλφά στα 48 της χρόνια, είναι η µεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια της Ελληνικής Ολυµπιακής οµάδας, ενώ η Ευαγγελία Ψάρρα, στα 47 της µετέχει για 6η φορά στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη (2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020). Αρχηγός της ελληνικής αποστολής θα είναι ο Μιχάλης Φυσεντζίδης και σηµαιοφόροι οι Λευτέρης Πετρούνιας και Αννα Κορακάκη.
Αυτό που περιµένουµε όλοι οι δηµοσιογράφοι να συµβεί και αυτό που εντέλει θεωρούµε ότι και ο κόσµος θα θέλει να δει, να ακούσει και να διαβάσει, είναι ανθρώπινες ιστορίες των αθλητών από διάφορες χώρες του κόσµου που ήρθαν αντιµέτωπες µε τον κορονοϊό. Ενδεχοµένως η οπτική αυτή γωνία να αφήσει στο περιθώριο και «εκτός κάδρου» το hard core αθλητικό αφήγηµα που δέσποζε πάντα στις µεταδόσεις µας την προ Covid εποχή.
Είναι προφανές ότι στις συνεντεύξεις µας θα προσπαθήσουµε να εκµαιεύσουµε τα «ντεσού» και τις µικρές αλλά κρίσιµες λεπτοµέρειες αναφορικά µε το πως πέρασαν οι αθλητές στην καραντίνα, αν εµβολιάστηκαν ευχαρίστως και… αυτοβούλως, αν κόλλησαν τον ιό και πως το αντιµετώπισαν ακόµη και αν φοβούνται που ήρθαν στο Τόκιο.
Ποια είναι η θέση της Γυναίκας στη φετινή Ολυμπιάδα;
Στους φετινούς Ολυµπιακούς του Τόκιο οι Γυναίκες για πρώτη φορά θα κατέχουν το 48,8% της αναλογίας, έναντι 45,6% της διοργάνωσης του Ρίο το 2016. Ωστόσο την απόλυτη ισότητα των δύο φύλων θα δούµε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 2024, και αυτό αποτελεί µια ιστορική εξέλιξη για τον θεσµό. Οι Γυναίκες κατακτούν τη θέση που τους αξίζει και τους αντιστοιχεί και αποδεικνύει ότι όπως και σε κάθε άλλο πεδίο, και στον Αθλητισµό είναι µαχήτριες, δυνατές αγωνίστριες. Άρα νικήτριες. Γιατί σηµασία δεν έχει το µετάλλιο αλλά η προσπάθεια και ο αγώνας.