Share This Article
Η Μαρίνα Κουταρέλλη είναι µια από τις πιο σηµαντικές προσωπικότητες στον χώρο του αθλητικού Τουρισµού στην Ελλάδα. Ως ιδρύτρια και πρόεδρος του Spetses Mini Marathon & Spetsathlon, έχει συµβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του νησιού των Σπετσών ως προορισµού για τον Αθλητισµό και τον Τουρισµό. Μιλάει στο WID για το πώς ξεκίνησε το Spetses Mini Marathon, το πρώτο event που έβαλε την Ελλάδα στο χάρτη του αθλητικού τουρισµού σε παγκόσµιο επίπεδο. Παράλληλα περιγράφει πώς έχει εξελιχθεί τα τελευταία 12 χρόνια ενώ εξηγεί πώς ο αθλητικός Tουρισµός µπορεί να ωφελήσει την τοπική κοινωνία.
Σε τί διαφέρει το Spetses Mini Marathon & Spetsathlon από άλλους μαραθώνιους και τι τον κάνει μοναδικό για τους συμμετέχοντες;
Ένας από τους πρώτους στόχους µας όταν ξεκινήσαµε το SMM ήταν η συµµετοχή ερασιτεχνών αθλητών σε ένα event µε προδιαγραφές επαγγελµατικού αγώνα. Αυτό που διαφοροποιεί λοιπόν τις διοργανώσεις µας, το Spetses Mini Marathon και το Spetsathlon από παρόµοιες διοργανώσεις, είναι το ίδιο µας το µότο «Νίκη είναι η Συµµετοχή». Για εµάς ο κάθε ένας από τους χιλιάδες συµµετέχοντες που λαµβάνουν κάθε χρόνο µέρος σε κάποιο από τα αγωνίσµατα είναι νικητής, αφού επιλέγει και καταφέρνει να ξεπεράσει το δυσκολότερο όριο, δηλαδή τον ίδιο του τον εαυτό. Είµαστε πολύ ευτυχείς που καταφέρνουµε να ενώσουµε αθλητές όλων των levels, δίνοντας την ευκαιρία σε ερασιτέχνες να αγωνίζονται δίπλα σε κορυφαίους αθλητές, µε µοναδικό κίνητρο την κοινή τους αγάπη για τον αθλητισµό.
Ποιος είναι ο απολογισμός του Spetses Mini Marathon και του Spetsathlon γενικά και ποιες στιγμές θεωρείτε πιο σημαντικές;
Η αλήθεια είναι πως αυτά τα 12 χρόνια είναι γεµάτα µε στιγµές και αναµνήσεις και πολύ αµφιβάλλω αν θέλω να ξεχωρίσω κάποιες από αυτές. Σίγουρα πάντως, η γραµµή του τερµατισµού του Spetses Mini Marathon και του Spetsathlon, θα µου θυµίζει πάντα όλη τη σκληρή δουλειά που κάθε χρόνο καταβάλλουµε, ώστε να έχουµε αυτό το σπουδαίο αποτέλεσµα, µε τις ζητωκραυγές του κόσµου κάθε φορά να µας υπενθυµίζουν ότι η προσπάθεια αυτή αξίζει τον κόπο όσο καµία άλλη. Φυσικά, τη φετινή διοργάνωση µπορούµε να τη θεωρήσουµε ήδη ως µια από τις σηµαντικότερες, κυρίως λόγω του ιδιαίτερα κοινωνικού χαρακτήρα που έχει λάβει µέσω της συνεργασίας στην προσπάθεια που συντονίζει το Community Trust Spetses, µε στόχο την λειτουργία ενός πλήρος εξοπλισµένου Παιδιατρείου στο νησί των Σπετσών. Μια πρωτοβουλία που µας κάνει όλους να αισθανόµαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι και για το λόγο αυτό, προσκαλούµε όλους τους φίλους και υποστηρικτές της διοργάνωσης να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Community Trust Spetses (https://www.spetses.org/take-action) και να κάνουν τη δική τους συµβολική δωρεά, ενισχύοντας έτσι τους σκοπούς της δράσης.
Πόσο σας βοήθησαν οι σπουδές στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για το Spetshathlon; Πέρασε η διοργάνωση κάποιες κρίσεις όλα αυτά τα 13 χρόνια;
Ο χώρος της επικοινωνίας είναι σίγουρα ένα χώρος που απαιτεί να σκεφτόµαστε “out of the box” και αυτό, κυρίως γιατί πρέπει να δίνουµε χώρο σε νέες ιδέες. Για εµένα το Spetses Mini Marathon, ήταν και είναι ένα project που παρουσιάζει εντυπωσιακά αποτελέσµατα, µε την οµάδα µας πλέον να έχει αποκτήσει µια πολύ σηµαντική εµπειρία στη διοργάνωση µαζικών αθλητικών events. Δυσκολίες στην αρχή υπήρξαν, όπως συµβαίνει σε κάθε νέο εγχείρηµα, όµως ξεπεράστηκαν και σήµερα είµαστε µόνο ευτυχείς για όσα έχουµε καταφέρει.
Το Spetses Mini Marathon πιθανότατα προσελκύει διεθνείς συμμετέχοντες. Πώς γεφυρώνετε τις πολιτιστικές διαφορές για να δημιουργήσετε μια πραγματικά περιεκτική εκδήλωση;
Η προσέλκυση φίλων και αθλητών από το εξωτερικό, υπήρξε από τις πρώτες κιόλας διοργανώσεις ένα µεγάλο στοίχηµα, αλλά και µια προσπάθεια που από την αρχή είχε εντυπωσιακή ανταπόκριση. Τις πρώτες χρονιές οι αγώνες ως επί το πλείστον έγιναν γνωστοί στο εξωτερικό από στόµα σε στόµα. Το 2011 είχαµε συµµετοχή από 700 άτοµα και πέρυσι, έλαβαν µέρος περίπου 12 χιλιάδες άτοµα από 42 διαφορετικές χώρες. Σήµερα εποµένως, µπορούµε να µιλάµε για µια διοργάνωση, που αποτελεί αφορµή για αθλητές από όλο τον κόσµο, να επισκεφθούν την Ελλάδα και να γίνουν κοµµάτι της µεγάλης παρέας που έχουµε καταφέρει να δηµιουργήσουµε. Η αγάπη για τον αθλητισµό είναι αυτό που φέρνει εποµένως τους ανθρώπους κοντά κι εµείς, τους δίνουµε απλώς µια ευκαιρία για να το κάνουν! Επιπλέον, αυτό το διάστηµα κάνει την πρακτική της µε την οµάδα µας και µια κοπέλα από τη γειτονική Τουρκία, αποδεικνύοντας έµπρακτα πως το SmM δεν προσελκύει µόνο το ενδιαφέρον αθλητών, αλλά και ατόµων που αναζητούν από τεχνικής απόψεως τις βέλτιστες πρακτικές στον τοµέα της διοργάνωσης εκδηλώσεων αθλητικού Τουρισµού.
Πώς χρησιμοποιείτε την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βελτιώσετε τη συνολική εμπειρία και την εμβέλεια του Μαραθωνίου Σπετσών;
Όπως είναι φυσικό τόσο ως προέκταση της εποχής που διανύουµε, όσο και της εταιρείας µας Communication Lab που έχει ως βασικό αντικείµενο την ανάπτυξη digital επικοινωνίας και την ενασχόληση µε τα social media, από την πρώτη στιγµή κοµβικό ρόλο στην προσέλκυση των συµµετεχόντων, διαδραµάτισε η δηµιουργία social media καναλιών µε κορυφαίο εργαλείο το Instagram, το οποίο αυτή τη στιγµή αποτελεί το µεγαλύτερο account ερασιτεχνικού αθλητισµού στην χώρα, µε περισσότερους από 43.000 followers και µε µέσο όρο 2.500 likes ανά post και 10.000 views σε στόρι και βίντεο. Έτσι, καταφέρνουµε και κρατάµε µια συνεχή επαφή µε τους φίλους και υποστηρικτές του αγώνα, όλη τη διάρκεια του χρόνου. Φυσικά τις ηµέρες του αγώνα, αναπόσπαστο κοµµάτι της διοργάνωσης αποτελεί η έµπειρη οµάδα του myRace, του επίσηµου χρονοµέτρη του αγώνα, που φροντίζει κάθε συµµετέχων να γνωρίζει άµεσα τους προσωπικούς του χρόνους, αλλά και να έχουν σε πραγµατικό χρόνο το στιγµιότυπο του τερµατισµού τους.
Ποια είναι μερικά από τα οφέλη του αθλητικού Τουρισμού για την τοπική κοινωνία;
Είναι πολύ σηµαντικό το γεγονός ότι το Spetses Mini Marathon, είναι το πρώτο event που έβαλε την Ελλάδα στο χάρτη του αθλητικού τουρισµού σε παγκόσµιο επίπεδο. Έτσι, µέσα από συνεχή και σκληρή δουλειά καταφέραµε να δηµιουργήσουµε ένα θεσµό, ο οποίος αγκαλιάστηκε από χιλιάδες ανθρώπους. Οι Σπέτσες έµοιαζαν εξ αρχής ένας ιδανικός προορισµός για µια τέτοιου είδους διοργάνωση-ένα νησί µε εξαιρετικό κλίµα και απαράµιλλη οµορφιά, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και εξυπηρετεί την προσβασιµότητα. Από την πρώτη χρονιά η αγάπη και η συµβολή των εθελοντών και των κατοίκων στην επιτυχία του εγχειρήµατος ήταν σηµαντική. Εξίσου βέβαια σηµαντική είναι και η προβολή του νησιού µέσα από τη διοργάνωση, η επιµήκυνση της σεζόν και η τόνωση της τοπικής οικονοµίας, αλλά και η ενδυνάµωση του εθελοντισµού. Η συµβολή όµως του Spetses Mini Marathon, θεωρώ πως συµπυκνώνεται στην αθλητική κουλτούρα που διαµορφώθηκε στις Σπέτσες, αφού χρόνο µε το χρόνο έχουµε όλο και περισσότερες συµµετοχές ντόπιων παιδιών και ενηλίκων, γεγονός που αποδεικνύει την ταύτισή τους µε τη φιλοσοφία της διοργάνωσης.
Θεωρείτε ότι είναι πιο δύσκολο για μια γυναίκα να τα καταφέρει ως leader; Βιώσατε ποτέ σεξισμό στον επαγγελματικό χώρο που κινείστε;
Αν κάτι µπορώ να πω µε σιγουριά, αυτό είναι πως η επιτυχία δεν αναγνωρίζει φύλο. Στην πολυετή µου πορεία, έχω συναντήσει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, που όλοι γνώριζαν όµως ότι έχουν απέναντί τους έναν άνθρωπο µε σχέδιο και όραµα. Προσωπικά λοιπόν, δεν έχω βιώσει κάποιας µορφής σεξισµό στη δουλειά µου και αυτό πιστεύω οφείλεται στο γεγονός ότι ποτέ δεν επέτρεψα σε κανέναν να υποστηρίξει ότι υπάρχουν χώροι εργασίας περισσότερο ή λιγότερο θηλυκοί. Κάθε µορφής διαχωρισµός γεννιέται όταν εµείς οι ίδιοι τον αποδεχόµαστε, αγνοώντας ότι µοναδική προϋπόθεση για να πετύχεις σε έναν χώρο, είναι να το θέλεις.
Πιστεύετε αυτό που λένε οι Γάλλοι «μόνο όταν υπερβάλλεις αρχίζει να ανακαλύπτεις»;
Επιτρέψτε µου να µοιραστώ µαζί σας ένα από τα αγαπηµένα µου αποφθέγµατα του Νίκου Καζαντζάκη: «Φτάσε όπου δεν µπορείς». Πιστεύω ειλικρινά στην υπερβολή, υπό το πρίσµα της υπέρβασης των προσωπικών ορίων. Στη µέχρι τώρα πορεία µου έχω δουλέψει πολύ σκληρά κι αυτό που φροντίζω πάντοτε να κάνω, είναι να µην παίρνω στιγµή το βλέµµα από το στόχο µου. Το ζητούµενο λοιπόν είναι στην προσπάθεια να υπερβείς τον εαυτό σου, να µη χάνεις και την ισορροπία σου µεταξύ των διαφορετικών ρόλων που καλείσαι να εκπληρώσεις. Αυτό είναι για εµένα το κλειδί της επιτυχίας!
Ποιο είναι το ΜOTΟ σας και ποιο γνωμικό απεχθάνεστε;
Ποια συμβουλή δίνετε στους νεότερους;
Το µοτο µε το οποίο πορεύοµαι όλα αυτά τα χρόνια και που όποιος έχει συνεργαστεί µαζί µου έχει ακούσει τουλάχιστον µια φορά να λέω είναι «Συνέπεια και Συνέχεια». Με αρχή αυτές τις δύο λέξεις δοκιµάζω τον εαυτό µου και έχω καταφέρει µα αντιµετωπίσω τις περισσότερες δυσκολίες. Ευτυχώς οι νέοι άνθρωποι σήµερα παρουσιάζουν καταπληκτικά προσόντα και δυνατότητες και προς µεγάλη µου ικανοποίηση ως αυτοδηµιούργητη γυναίκα – επιχειρηµατίας, νέες γυναίκες κατακτούν όλο και περισσότερους χώρους στην κοινωνία, την πολιτική και τις επιχειρήσεις. Η συµβουλή που προ όλους τους νέους, είναι να µην ακούνε κανέναν πέρα από το ένστικτό τους, να απολαµβάνουν τα λάθη τους και να αναζητούν το θάρρος µετά από µια αποτυχία, να ξεκινήσουν από την αρχή.