Share This Article
H Σοφία Τριάντου, είναι πιστοποιηµένη Βοτανολόγος από το Dominion Herbal College – Canada. Ξεκίνησε τη σταδιοδροµία της το 1995, σε εργαστήριο φαρµακείου παρασκευάζοντας οµοιοπαθητικά φάρµακα και σκευάσµατα αιθέριων ελαίων και φυτοθεραπείας.
Εργάστηκε στην εταιρεία Apivita για πάνω από είκοσι χρόνια ως Phytotherapy & Aromatherapy trainer manager και ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση, δηµιουργία υλικού και πραγµατοποίηση της Ακαδηµίας αρωµατοθεραπείας – βοτανολογίας.
Εµπνευσµένη από την φιλοσοφία των αρωµατικών φυτών για έναν πιο φυσικό και ισορροπηµένο τρόπο ζωής και µε τη µεγάλη αγάπη της προς τη φύση, επέκτεινε τις γνώσεις της µε πολυετή εκπαίδευση, έχοντας παρακολουθήσει µαθήµατα Οµοιοπαθητικής από τον Γιώργο Βυθούλκα, Αρωµατοθεραπείας στο West Coast Canada και στον Ruben Bartolo µε πρακτική εξάσκηση στη κλινική του, στη MDINA της Μάλτας, αρωµατοθεραπείας και Βοτανολογίας στην Νature Health London, Αρωµατοθεραπείας και Βιοµηχανία των Αιθέριων Ελαίων -Lydia Bosson. Το 2015 αποφοίτησε από το Dominion Herbal College, Canada από το οποίο πιστοποιήθηκε ως βοτανολόγος και το 2018 συνέχισε τις γνώσεις της στην αρωµατοθεραπεία στο Oxford learning College. Το 2017-2018 παρακολούθησε τα µαθήµατα “Σχολή λόγου” στο ωδείο Αθηνών µε εισηγητή τον Κωστή Σφυρικίδη.
Επιλέγει να ταξιδεύει σε µέρη της Ελλάδας και να καταγράφει τις παραδοσιακές συνταγές των Ελληνικών βοτάνων µε σκοπό τη δηµιουργία συλλογής πολύτιµων παραδοσιακών συνταγών.
Συνέχισε παίρνοντας γνώσεις στο TEA & HERBAL ASSOSIATION OF CANADA για την απόκτηση του τίτλου TAC TEA SOMMELIER. Συγχρόνως συνεχίζει να µεταδίδει το σεβασµό και τις γνώσεις του κόσµου των αρωµατικών φυτών, ανεξάρτητα αλλά και σε συνεργασία µε φορείς που µοιράζονται το πάθος και το σεβασµό προς τη φύση. Παραδίδει σεµινάρια σε ενήλικες, παιδιά και οργανώνει ηµερίδες, δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδροµές σε µέρη της Ελλάδας µε βοτανικό ενδιαφέρον και αξιόλογη γεωφυσική ποικιλοµορφία. Παράλληλα είναι αρχισυντάκτρια και δηµιουργός στο thalli magazine, µια ηλεκτρονική πλατφόρµα αφιερωµένη στη βοτανολογία, τα αιθέρια έλαια και την αρωµατοθεραπεία
Τον Σεπτέµβριο του 2020 δηµιούργησε το Thalli eco shop (https://ecoshop.thalli.gr/category/care-by-nature/) µε σκοπό να συµβάλει στη προστασία του πλανήτη από τα απόβλητα του πλαστικού, να συµµετέχει στη εξέλιξη της ζωή των γυναικών σε αναπτυσσόµενες χώρες και στη στήριξη µικρών παραγωγών µε αναπτυγµένη την οικολογική συνείδηση και τη βελτίωση της ζωής του πλανήτη.
Τί είναι η Ακαδημία Βοτανολογίας και αρωματοθεραπείας και ποιος είναι ο στόχος της;
Η Ακαδηµία βοτανολογίας και αρωµατοθεραπείας δηµιουργήθηκε από τη Σοφία Τριάντου µε τη σκέψη ότι η χρήση των αιθέριων ελαιών και των βοτάνων πρέπει να είναι προσβάσιµη σε όλους. Ο σκοπός των µαθηµάτων είναι η µετάδοση των γνώσεων για τον κόσµο της βοτανολογίας και της αρωµατοθεραπείας. Κύριο µέληµα οι συµµετέχοντες και συµµετέχουσες να αποκτήσουν την ικανότητα να χρησιµοποιούν µε ασφαλή τρόπο τα βότανα και τα αιθέρια έλαια στην καθηµερινότητα τους. Τα βότανα να µπουν στα ελληνικά σπίτια.
Πώς μπορεί να βοηθήσει τη διατήρηση της Βιοποικιλότητας, την προστασία του Περιβάλλοντος αλλά και τη βελτίωση της Υγείας των καταναλωτών;
Μέσα από τα µαθήµατα βοτανολογίας και την επαφή των ανθρώπων µε την Open Farm, προσπαθούµε να µεταδώσουµε και τη σηµασία της απώλεια της βιοποικιλότητας. Η βιοποικιλότητας µπορεί να έχει έµµεσες επιπτώσεις και στην ανθρώπινη ευηµερία. Η ανθρώπινη υγεία δεν µπορεί να ληφθεί υπόψη µεµονωµένα, γιατί εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από την ποιότητα του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν οι άνθρωποι: για να είναι οι άνθρωποι υγιείς, χρειάζονται υγιή περιβάλλοντα.
Ποιοί έρχονται στις συνεδρίες και τα μαθήματά σας; Γίνονται και διαδικτυακά;
Στις συνεδρίες έρχονται όλοι όσοι επιθυµούν να γνωρίσουν έναν άλλο τρόπο ζωής, να συµβιώσουν µε τα βότανα στη καθηµερινή τους ζωή, να γνωρίσουν το τρόπο που µαγειρεύουµε υγιεινά µε σκοπό την ευεξία, την τόνωση και την πρόληψη ασθενειών. Διαδικτυακά γίνεται µόνο το θεωρητικό µέρος του µαθήµατος.
Τί ακριβώς είναι οι βραδιές της κουζίνας βοτάνων της “Open Farm Agora”, στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών (Ο.Κ.Α.Α.);
Οι βραδιές στη κουζίνα βοτάνων της Open Farm βασίζονται στη φιλοσοφία της µεσογειακής διατροφής. Επιλέγω απλές παραδοσιακές συνταγές αρωµατισµένες µε βότανα, όλα τα υλικά είναι επιλεγµένα από τα ράφια της Open Farm. Τα υλικά είναι από µικρούς παραγωγούς, όλα από βιολογικές καλλιέργειες µε αγάπη για το περιβάλλον, για όλους επισκέψιµες. Η κουζίνα έχει σκοπό να µας φέρει όλους κοντά σαν το παλιό καλό καιρό, να µοιραστώ τις γνώσεις µου για τρόπο που µαγειρεύουµε µε τα βότανα, να ακούσουµε ιστορίες από όλους του συµµετέχοντες και να µοιραστούµε γευστικές αναµνήσεις.
Παράδοση, προετοιµασία, δοκιµή, η αξία ενός τραπεζιού.
Υπάρχει κόστος συμμετοχής;
Το κάθε µάθηµα διαρκεί δυο ώρες και κοστίζει 15 ευρώ.
Σε ποιους απευθύνονται τα μαθήματα και ποια είναι τα σημαντικότερα που έχετε προγραμματίσει για το άμεσο μέλλον;
Τα µαθήµατα απευθύνονται σε όλους όσους αναζητούν έναν καλύτερο βιώσιµο τρόπο καθηµερινότητας. Για όσους επιθυµούν να βελτιώσουν την υγειά τους και θέλουν να γνωρίσουν την αληθινή τροφή.
Είναι προγραµµατισµένες οι παρακάτω ενότητες:
9 Νοεµβρίου 2023: στο εργαστήριο οι συµµετέχοντες θα κατανοήσουν το τρόπο δηµιουργίας συνταγών µε βότανα και αιθέρια έλαια. Οι συµµετέχοντες θα µάθουν τον ασφαλή τρόπο πως να επιλέγουµε βότανα και αιθέρια έλαια και πως δηµιουργούµε συνταγές σύµφωνα µε τις ανάγκες µας στην καθηµερινότητα. Θα δηµιουργήσουµε τις πρώτες θεραπευτικές συνταγές βοτάνων και αιθέριων ελαιών.
23 Νοεµβρίου 2023: οι συµµετέχοντες θα γνωρίσουν τα αφεψήµατα και τα εκχύµατα, πως τα χρησιµοποιούµε στην καθηµερινότητά µας για την καλλυντική και θεραπευτική τους δράση. Θα γνωρίσουµε τον τρόπο και το λόγο που αρωµατίζουµε το χώρο µας και πως αρωµατίζουµε τα φυτικά λάδια σώµατος. Θα παρασκευάσουµε όλοι µαζί στη κουζίνα της Open farm εγχύµατα και αφεψήµατα βοτάνων, στη συνέχεια θα ακολουθήσει γευσιγνωσία. Το µάθηµα θα τελειώσει µαθαίνοντας τον τρόπο που µπορούµε να αρωµατίσουµε τα πρώτα µήλα της εποχής.
7 Δεκεµβρίου 2023: ένα εργαστήριο βοτάνων και αιθέριων ελαίων για όσους θέλουν να γνωρίσουν το σωστό και ασφαλή τρόπο (δοσολογίες) για τη χρήση των βοτάνων και αιθέριων ελαίων. Οι συµµετέχοντες θα γνωρίσουν πως παρασκευάζουµε τα βοτανικά βάµµατα. θα αναλύσουµε τον τρόπο µε τον οποίο λειτουργούν τα βότανα και τα αιθέρια έλαια στον οργανισµό µας και τους λόγους που µας προσφέρουν ευεξία και πρόληψη. Θα αναλύσουµε τα πρώτα αιθέρια έλαια. Ylang – ylang, Geranium, orange. Όλοι µαζί θα φτιάξουµε ένα θρεπτικό λάδι προσώπου και σώµατος. Το µάθηµα θα ολοκληρωθεί µε τον τρόπο που αρωµατίζουµε το βραδινό γλύκισµα γιαουρτιού µε αιθέρια έλαια και βότανα.
14 Δεκεµβρίου 2023: ένα εργαστήριο µε γιορτινή διάθεση! Όλοι µαζί γύρω από την κουζίνα της Open Farm θα γνωρίσουµε τα βότανα και τα αιθέρια έλαια στα Χριστούγεννα. Θα γνωρίσουµε τα αιθέρια έλαια που αρωµατίζουν το σπίτι µας τις γιορτινές µέρες. Θα µάθουµε πως µπορούµε να διακοσµήσουµε µε φυσικό τρόπο ένα γιορτινό τραπέζι. Θα δοκιµάσουµε το χριστουγεννιάτικο µείγµα βοτάνων και τέλος θα σας αποχαιρετίσουµε µε τη γιορτινή σούπα που σας προτείνουµε να συνοδεύσει το δεινό σας.
Λίγα λόγια για τα µαθήµατα του 2024
11 Ιανουαρίου 2024
Πως τα αιθέρια έλαια και τα βότανα ωφελούν στο άγχος και το στρες. Lavender, χαµοµήλι, Μύρο.
25 Ιανουαρίου 2024
Πως τα αιθέρια έλαια και τα βότανα ωφελούν στην κακή διάθεση. Λουίζα, βασιλικός, περγαµόντο, λεµόνι, γκρειπ φρουτ.
8 Φεβρουαρίου 2024
Πως τα αιθέρια έλαια και τα βότανα ωφελούν στο αναπνευστικό. Θυµάρι, Ρίγανη, Μέντα, Λιβάνι.
22 Φεβρουαρίου 2024
Πως τα αιθέρια έλαια και τα βότανα ωφελούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού. Ύσσωπος, σκόρδο, τζίντζερ, δίκταµο, tea -tree.
7 Μαρτίου 2024
Η βοτανολογία και η αρωµατοθεραπεία στην ευεξία µας. Τσάι του βουνού, γλυκόριζα, φασκόµηλο, δεντρολίβανο, κανέλλα, τσουκνίδα.
21 Μαρτίου 2024
Μαγειρικά βότανα και αιθέρια έλαια. Πως χρησιµοποιούµε τα βότανα στη µαγειρική, Δοσολογία, τρόπος χρήσης. Μαγειρική.
4 Απριλίου 2024
Τα βότανα και τα αιθέρια στη πέψη. Μαστίχα, δυόσµος, µάραθο γλυκάνισο.
25 Απριλίου 2024
Συνταγές καλλυντικής φροντίδας πρόσωπο και σώµα µε αιθέρια έλαια και βότανα.
9 Μαΐου 2024
Πως τα αιθέρια έλαια και τα βότανα ωφελούν στην αϋπνία. Τίλιο, Τριαντάφυλλο, Μελισσόχορτο.
23 Μαΐου 2024
Πως τα αιθέρια έλαια και τα βότανα ωφελούν στην αντιµετώπισης της κόπωσης. Μείγµατα βοτάνων, καλοκαιρινές συνταγές διατροφής και φυσικής φροντίδας.
20 Ιουνίου 2024
Αποχαιρετισµός
Με ένα βοτανικό τραπέζι αποχαιρετάµε όλους όσους µας εµπιστευτήκαν και γνωρίσαµε.
Μάθετε περισσότερα
https://openfarm.gr/events/academy-sofia-triantou/
Είστε από τις λίγες αν όχι η μοναδική sommelier τσαγιού, τί σημαίνει αυτό στην πράξη και τι ακριβώς κάνετε;
Πριν από τις σπουδές µου στο τσάι, είχα αποκτήσει τον πιστοποιηµένο τίτλο βοτανολόγου και εµπειρία είκοσι χρόνων στο κόσµο των βοτάνων. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, το τσάι και τα βότανα ήταν το ίδιο θαυµαστό για µένα. Όµως ήταν ξεκάθαρο ότι το τσάι έχει τον δικό του τρόπο παρασκευής, ανάλογα µε το είδος, τον πολιτισµό, την παράδοση, τον τόπο και αυτό ποικίλει τόσο που ήταν αδύνατο να το ξεκαθαρίσω από µόνη µου όσες γνώσεις και αν απέκτησα από τη βοτανολογία. Έτσι αποφάσισα να γίνω µια σοµελιέ τσαγιού.
Τί είναι ο σοµελιέ τσαγιού;
Όπως και ο πιο παραδοσιακός σοµελιέ κρασιού, ο σοµελιέ τσαγιού είναι κάποιος που έχει εκπαιδευτεί στις ιδιαιτερότητες της αναγνώρισης, της προετοιµασίας και του συνδυασµού τσαγιού. Οι σοµελιέ τσαγιού είναι άνθρωποι που γνωρίζουν τη σωστή προετοιµασία του τσαγιού, δηµιουργούν µενού γευσιγνωσίας, γνωρίζουν τα είδη τσαγιού και είναι εκπαιδευµένοι στο να συνδυάζουν τις γεύσεις του τσαγιού µε τις γεύσεις των πιάτων. Είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν όλες τις ξεχωριστές τελετές τσαγιού και το πρωτόκολλο γευσιγνωσίας της Ιαπωνία, της Κίνα, της Αγγλία, της Ρωσία, της Αµερικής και των υπολοίπων χωρών που αγαπούν το τσάι.
Περισσότερα µπορείτε να διαβάσετε εδώ
https://sofiatriantou.gr/Ti-einai-o-somelie-tsagioy
Τί είναι το thalli magazine και τί μπορεί να προσφέρει σε επίπεδο πληροφοριών;
Η ιστορία των αρωµατικών φυτών, η ασφαλής καθηµερινή χρήση τους, η Ελληνική παραδοσιακή µαγειρική µε βότανα και η οµορφιά µε την βοήθεια των αιθέριων ελαίων στην καθηµερινότητα, είναι τα θέµατα που απασχολούν το thalli magazine.
Τί πρέπει να προσέχουμε όταν πλοηγούμαστε στο Διαδίκτυο για να αντλήσουμε πληροφορίες για βότανα και αιθέρια έλαια;
Είναι σηµαντικό να διαβάζουµε ποιος έγραψε την πληροφορία. Είναι σίγουρα από έναν εξειδικευµένος επαγγελµατίας; Στο διαδίκτυο συχνά αντιγράφονται και τα λάθη, τα οποία πολλοί δε µπορούν να αναγνωρίσουν.
Είναι μύθος ότι για τα βότανα ενδιαφέρονται περισσότερο οι γυναίκες;
Θα έλεγα ότι όσο περνά ο καιρός αρχίζει να γίνεται µύθος. Αυτό γιατί οι άντρες φροντίζουν όλο και περισσότερο για τη υγειά και την πρόληψη.
Παρατηρείτε ότι στην Ελλάδα δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή και σημασία στα υπέροχα και μοναδικά βότανα που διαθέτει η ελληνική γη;
Αν αρχίσω από τη κουλτούρα ενός ελληνικού σπιτιού, δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στη ζωή της πόλης. Τα βότανα τα έχουν περισσότερο ανάγκη οι άνθρωποι της πόλης στην καθηµερινότητα τους, εξαιτίας του έντονου ρυθµού ζωής. Ωστόσο δε συνηθίζουν να επιλέγουν µείγµατα βοτάνων για τη χαλάρωση, την ευεξία ή την τόνωση του οργανισµού τους.
Όµως σε πολλά από τα ελληνικά νησιά όπως στις Κυκλάδες ή στη Κρήτη και σε πολλά ορεινά µέρη όπως στα Βουνά της Ηπείρου οι άνθρωποι ζουν καθηµερινά µε τα περισσότερα δώρα της φύσης.
Αν αναφερθώ όµως στις επιστηµονικές οµάδες τότε θα πω, πως γίνονται εξαιρετικές προσπάθειες µε εκπληκτικά αποτελέσµατα από τα ελληνικά πανεπιστήµια για τις φαρµακευτικές ιδιότητες των βοτάνων αλλά και τη διάσωσή τους στην ελληνική γη.