Share This Article
Δύο μαγικές λέξεις φέρνει στο μυαλό το βιβλίο για τις γιορτές των Χριστουγέννων: Χρόνος και Δώρα. Η Αλεξάνδρα Αυγερινού, Διευθύντρια Επικοινωνίας ενός ποιοτικού εκδοτικού οίκου, αναφέρεται στις δράσεις που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι Εκδόσεις «Διόπτρα» στα lockdown. «Η πρώτη δράση που κάναμε τον Μάρτιο του 2020 με το πρώτο lockdown ήταν να δωρίσουμε πάνω από 3.500 e-books. Θεωρήσαμε ότι σε μια τέτοια κατάσταση ο κόσμος είχε ανάγκη να διαβάσει βιβλία, ειδικά όσοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν. Περισσότερο από βιβλία όμως, πιστεύουμε πως οι άνθρωποι είχαν την ανάγκη να νιώσουν ότι δεν ήταν μόνοι τους σε όλο αυτό, ότι κάποιοι νοιάζονταν για αυτούς. Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να ενισχύσουμε όσο μπορούσαμε περισσότερο τα βιβλιοπωλεία που είχαν ιδιαίτερα ενεργή ψηφιακή παρουσία και λειτουργούσαν υπό καθεστώς πίεσης προκειμένου να ανταπεξέλθουν. Με σταθερή συνεργασία καταφέραμε να έχουν ικανοποιητικά επίπεδα πωλήσεων. Για τη Διόπτρα τα βιβλιοπωλεία βρίσκονται σε προτεραιότητα, είναι οι πνεύμονες του βιβλίου και πάντα θα προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό.
Και φυσικά σταθήκαμε δίπλα στους συνεργάτες μας, που όλα αυτά τα χρόνια μάς στηρίζουν, χωρίς να καθυστερήσουμε ούτε μια πληρωμή.»
Τα e-books και τα podcasts με βιβλία που ακούγονται έχουν μεγαλύτερη τύχη μετά την πανδημία;
Βλέπουμε μεγάλη δραστηριότητα στα podcasts και ολοένα αυξανόμενη ζήτηση των audio books, τα οποία έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στη χώρα μας, ενώ το 2022 αναμένεται ότι θα υπάρχει μεγάλη δραστηριοποίηση από νέες πλατφόρμες. Τα e-books παραμένουν σταθερά κάτω από το 1% της αγοράς, αλλά η απόφαση της «Διόπτρας» να προσφέρει όλα τα βιβλία και σε ψηφιακή μορφή, εξασφαλίζει κάθε χρόνο σημαντική ποσοστιαία μεταβολή στις πωλήσεις τους.
Πώς υποδέχθηκε αυτές τις δράσεις το γυναικείο σας κοινό;
Με περισσότερη δράση και ενασχόληση με τα social media και μεγαλύτερη ανάγκη για επικοινωνία. Γενικά έχουμε πολύ καλή επαφή με το γυναικείο μας κοινό.
Τί δείχνει η εμπειρία σας; Διαβάζουν περισσότερο οι γυναίκες από ό,τι οι άντρες;
Εξαρτάται. Έχει να κάνει με το είδος του βιβλίου. Σίγουρα οι άντρες διαβάζουν περισσότερο βιβλία Ιστορίας, Πολιτικής ή βιβλία που αφορούν αμιγώς επιστημονικά θέματα. Αλλά σχεδόν σε όλες τις άλλες κατηγορίες υπάρχει μεγαλύτερη διάδοση του βιβλίου στις γυναίκες.
Πόσο «ποντάρετε» σε γυναίκες συγγραφείς; Θεωρείτε ότι υπάρχει γυναικεία και ανδρική γραφή σήμερα;
Ποντάρουμε το ίδιο σε όλους τους συγγραφείς. Όλοι όσοι γράφουν και έχουν κάτι να πουν ανεξαρτήτως φύλου.
Ποια βιβλία προτείνετε από το portfolio των βιβλίων σας στις αναγνώστριες του WID;
Έχω ξεχωρίσει κάποια που αγαπώ ιδιαίτερα, όπως βιβλία του αγαπημένου Robin Sharma. Θα πρότεινα περισσότερο τον Ήρωα της διπλανής πόρτας, το πιο πρόσφατο έργο του, που μας προσφέρει τρόπους για να γινόμαστε καλύτεροι καθημερινά.
Από τα πολύ αγαπημένα μου είναι επίσης Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος του James Norbury.
Επίσης έχω στην κυριολεξία λατρέψει το Μεγαλώνοντας κορίτσια που αγαπούν τον εαυτό τους των Kasey Edwards και Christopher Scanlon. Θέλουμε οι κόρες μας να είναι φιλομαθείς, ανεξάρτητες και φιλόδοξες. Περισσότερο από όλα όμως θέλουμε να έχουν το κουράγιο να είναι αυθεντικές. Θέλουμε να κατανοήσουν ποιες είναι και να αγαπούν πραγματικά τον εαυτό τους. Αν θα έπρεπε να συνοψίσουμε τον ρόλο που έχουμε ως γονείς, θα ήταν ο εξής: «Θέλουμε να μεγαλώσουμε κορίτσια που να αγαπούν τον εαυτό τους τόσο πολύ όσο τα αγαπάμε και εμείς. Άνευ όρων».
Η ψηφιακή εποχή, τα social media και οι υπηρεσίες streaming είναι εχθροί του βιβλίου;
Τo σημαντικό είναι να υπάρξει μια γενική στρατηγική για το βιβλίο, που να είναι κυρίως θεσμική. Παίζει σημαντικό ρόλο και η Παιδεία που λαμβάνει κανείς στο σπίτι. Η έκθεση των παιδιών σε κάθε είδους οθόνη, μοιραία τα απομακρύνει από το βιβλίο.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο γυναίκας συγγραφέως ή η αγαπημένη σας ηρωίδα;
Αγαπημένο βιβλίο είναι το Η καρδιά κυνηγάει μονάχη της Carson McCullers, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις μας. Το κορυφαίο αυτό μυθιστόρημα μιλά για την ανισότητα, το τραύμα και τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ανάγνωσμα από μια πρωτοπόρο συγγραφέα.