Share This Article
Η συνέντευξη µε την Ανδριάνα Παπακωνσταντίνου, Σύµβουλο Χρηµατοδοτικών Προγραµµάτων και Καινοτοµίας, ανοίγει παράθυρο σε έναν κόσµο γεµάτο προκλήσεις και ευκαιρίες για τις γυναίκες στον ψηφιακό και επιχειρηµατικό χώρο. Μέσα από τις απόψεις και τις εµπειρίες της, φωτίζει την ανάγκη για τη στήριξη και την ενίσχυση των γυναικών σε αυτούς τους τοµείς. Η κ. Παπακωνσταντίνου µας παρουσιάζει την εµπειρία της στη συνεργασία µε επιχειρήσεις και την ανάγκη για στήριξη και εκπαίδευση στην επιχειρηµατική κοινότητα. Επίσης, αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιµετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο της τεχνολογίας και προσφέρει συµβουλές για τις νέες γυναίκες που θέλουν να εισέλθουν σε αυτόν τον τοµέα. Επίσης, εστιάζει στη σηµασία της τεχνολογίας ως εργαλείο για την προώθηση της γυναικείας επιχειρηµατικότητας και την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στον ψηφιακό κόσµο.
Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα;
Ως Σύµβουλος Χρηµατοδοτικών Προγραµµάτων και Καινοτοµίας, έχω συνεργαστεί µε διάφορες εταιρείες για τη χρηµατοδότηση τους, την κατάρτιση επιχειρηµατικών σχεδίων και τη γενικότερη ανάπτυξη τους. Η γυναικεία επιχειρηµατικότητα αποτελεί ένα κοµµάτι αυτής της δραστηριοποίησης, καθώς πολλές από αυτές επιχειρήσεις έχουν ιδρυθεί ή έχουν επικεφαλής γυναίκες. Και µπορώ να σας πω πως αυξάνονται σε αριθµό – αν και σίγουρα χρειάζονται περισσότερα προγράµµατα και µια ευρύτερη στήριξη. Γίνονται βήµατα, χρειάζεται περισσότερα!
Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά την πορεία σας ως σύμβουλος επιχειρήσεων;
Οι προκλήσεις είναι αρκετές. Από την πλευρά των επιχειρήσεων, υπάρχουν ορισµένες που χρειάζονται στήριξη στο κοµµάτι της ανάπτυξης και της γενικότερης λειτουργιάς τους. Πολλοί επιχειρηµατίες είναι καλοί στο αντικείµενο τους, σε αυτό που παράγουν και προσφέρουν, αλλά χρειάζονται ενίσχυση των θεµελίων πάνω στα οποία λειτουργεί η επιχείρησή τους. Ξέρετε πόσοι προσπάθησαν να χρηµατοδοτηθούν αλλά δεν µπόρεσαν, γιατί δεν γνώριζαν ότι χρειάζεται άδεια λειτουργίας για τη δραστηριότητα τους; Και φυσικά, από την πλευρά του κράτους, υπάρχουν ακόµη αρκετές χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, κάτι που µπορεί να λειτουργήσει αποθαρρυντικά.
Πώς αξιοποιήσατε την εκπαίδευσή σας στην οικονομική επιστήμη και την εμπειρία σας στον τομέα της χρηματοοικονομικής για να προωθήσετε την επιχειρηματικότητά σας;
Αναµενόµενα, οι σπουδές που σχετίζονται µε την επιχειρηµατικότητα, βοηθούν και εσένα τον ίδιο να γίνεις ένας καλός επιχειρηµατίας. Ή, τουλάχιστον, να γνωρίζεις πώς πραγµατοποιούνται κάποιες διαδικασίες, τι απαιτούν, πόσο χρόνο θα πάρουν κ.λπ. Να είσαι προετοιµασµένος για την όποια δυσκολία ή απογοήτευση. Σου δηµιουργούν έναν τρόπο σκέψης, κάτι στο οποίο συνεισφέρει και η δια βίου εκπαίδευση. Κάποιοι λένε πως επιχειρηµατίας δεν γίνεσαι, γεννιέσαι. Εγώ πιστεύω πως κάποιος µπορεί να γίνει καλός επιχειρηµατίας, αρκεί να έχει τη θέληση, την υποµονή και την κατάλληλη υποστήριξη! Κάθε µέρα µαθαίνεις, κάθε µέρα προκύπτουν νέες προκλήσεις, κάθε µέρα βρίσκεις νέες λύσεις!
Ποια είναι η άποψή σας για τον ρόλο των γυναικών στον ψηφιακό κόσμο και στην τεχνολογία;
Οι γυναίκες βρίσκονται σε πολύ σηµαντικές θέσεις -και επικεφαλής- πολλών τεχνολογικών εταιρειών, ακόµη και εδώ στην Ελλάδα. Επίσης, µπορώ να σας πω πως υπάρχουν πολλές ερευνήτριες που είναι και επιχειρηµατίες και διακρίνονται στον τοµέα τους, µέσω, για παράδειγµα, της ίδρυσης κάποιας spin-off. Δεν πιστεύω στις ποσοστώσεις και στο ότι θα πρέπει απαραίτητα να οδηγήσουµε έναν συγκεκριµένο αριθµό ανδρών ή γυναικών σε συγκεκριµένες θέσεις. Πιστεύω στις ίσες ευκαιρίες, αλλά θεωρώ πως θα πρέπει να λαµβάνουµε υπόψιν και τους διαφορετικούς ρόλους που καλείται να καλύψει µια γυναίκα – όπως, για παράδειγµα, τη µητρότητα.
Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο της τεχνολογίας και πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις;
Υπάρχουν ακόµη στερεότυπα, προκαταλήψεις, ανισότητες και διακρίσεις. Αλλά αυτά δεν συµβαίνουν µόνο στην τεχνολογία, συµβαίνουν σε κάθε τοµέα – και µπορεί να συµβούν σε κάθε άνθρωπο. Θέλω, όµως, να βλέπω µε θετική µατιά τα πράγµατα και να πιστεύω πως έχουµε αρχίσει να «σπάµε» αυτό που χαρακτηρίζουµε ως «γυάλινη οροφή». Έχουν γίνει πολλά βήµατα, χρειάζονται περισσότερα. Όπως τόνισα και προηγουµένως, χρειάζονται ίσες ευκαιρίες, για όλους!
Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε νεαρές γυναίκες που θέλουν να εισέλθουν στον χώρο της τεχνολογίας και της ψηφιακής επιχειρηματικότητας;
Να κάνουν την αρχή. Εάν έχουν µια ιδέα, να την αναπτύξουν, να αναζητήσουν συµβουλές, τη γνώµη ενός ειδικού. Το internet είναι σήµερα γεµάτο πολύτιµες γνώσεις, που µπορείς να αξιοποιήσεις µε λίγη προσοχή. Να είναι έτοιµες να µεταβάλουν την ιδέα τους, να την αλλάξουν τελείως, να πετύχουν, να αποτύχουν, να ξεκινήσουν κάτι εντελώς καινούργιο. Ακόµη και να δηµιουργήσουν µια επιχείρηση παράλληλα µε τη βασική δραστηριότητα τους και να τη χτίσουν βήµα-βήµα. Το επιχειρείν έχει πολλές φωτεινές ηµέρες. Προετοιµαζόµαστε κατάλληλα και για τις κακοκαιρίες!
Πώς μπορεί η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στον ψηφιακό κόσμο;
Θέλω να πιστεύω πως η τεχνολογία φέρνει στο προσκήνιο περισσότερες ευκαιρίες. Προσφέρει πρόσβαση σε εργαλεία και πόρους, σε ευκαιρίες χρηµατοδότησης, σε networking, coaching και mentorship και, γενικότερα, στην υποστήριξη της θέσης των γυναικών στον ψηφιακό κόσµο και ευρύτερα στο επιχειρείν. Η σηµερινή τεχνολογία και το διαδίκτυο προσφέρει ευκαιρίες που, µέχρι πριν από 10 ή 20 χρόνια, θα έδειχναν µακρινή πραγµατικότητα, όπως η δυνατότητα για ευέλικτο ωράριο, για remote working κτλ. Αρκεί να πιστέψεις στον εαυτό σου, στις δυνατότητες σου και να ζητήσεις καθοδήγηση, όπου αυτό χρειάζεται.
Ποιες είναι οι προοπτικές για τις γυναίκες στον τομέα της ψηφιακής επιχειρηματικότητας στο μέλλον;
Κρατάµε πάντα θετική στάση! Προτείνω σε κάθε άνθρωπο που θέλει να δραστηριοποιηθεί στο επιχειρείν, να το προσπαθήσει. Να αναζητήσει τους πόρους που απαιτούνται, τη στήριξη που προσφέρεται και τις γνώσεις που χρειάζονται και να προχωρήσει – γνωρίζοντας, όµως, πως θα υπάρξουν δυσκολίες. Να συνεργαστείς µε τον κατάλληλο λογιστή, δικηγόρο, µηχανικό και όποια άλλη ειδικότητα απαιτείται, αναλόγως τον τοµέα. Άλλωστε, κανείς δεν έφτασε στην επιτυχία από τη µια µέρα στην άλλη! Και όχι µόνο αυτό, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνεις και µόνος σου, αλλά να αναζητήσεις στήριξη και υποστήριξη!
Info
Ανδριάνα Παπακωνσταντίνου
Σύµβουλος Χρηµατοδοτικών Προγραµµάτων και Καινοτοµίας
Η Ανδριάνα Παπακωνσταντίνου είναι Οικονοµολόγος, απόφοιτη του Τµήµατος Οικονοµικής Επιστήµης του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών µε κατεύθυνση την Χρηµατοοικονοµική & Τραπεζική και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώµατος στον Εφοδιασµό και Διακίνηση Προϊόντων (Logistics), διαπανεπιστηµιακού – διατµηµατικού προγράµµατος σπουδών Πανεπιστηµίου Πειραιώς και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.