Δέσποινα Σταματέρη, Senior Researcher στην Mastodon C London: “Οι εταιρείες τεχνολογίας επιδιώκουν πλέον την ίση εκπροσώπηση”

Η Δέσποινα Σταµατέρη είναι Senior Researcher στην εταιρία Mastodon C. Είναι κατοχυρωµένη επαγγελµατίας επιχειρηµατικής ανάπτυξης µε µοναδική ικανότητα καλλιέργειας µακροχρόνιων σχέσεων για την επιτάχυνση των πωλήσεων, τη µεγιστοποίηση του κέρδους και την επίτευξη ανάπτυξης. Το success story της περιλαµβάνει σαφώς και τα εύσηµα ότι κατάφερε τόσα πολλά όντας γυναίκα σε ένα καθαρά ανδροκρατούµενο περιβάλλον. Βέβαια σηµαντική στιγµή της ζωής της θεωρεί µε µεγάλη διαφορά την απόφαση να µετακοµίσει και να εργαστεί στο Λονδίνο. «Οι επιλογές και οι ευκαιρίες είναι πολύ περισσότερες εδώ. Αυτή την περίοδο εργάζοµαι σε µια εταιρεία ανάλυσης δεδοµένων η οποία ασχολείται αποκλειστικά µε τον αγγλικό δηµόσιο τοµέα» αναφέρει στο WID και εξηγεί: «Πιο συγκεκριµένα, εστιάζουµε σε δύο κατηγορίες προβλέψεων. Χρησιµοποιούµε µαθηµατικά µοντέλα για να κάνουµε προβλέψεις αριθµών θέσεων στα σχολεία για τα παιδιά που έχουν ειδικές ανάγκες -λαµβάνοντας υπόψιν το είδος της ανάγκης καθώς και την ηλικία του παιδιού-, δίνοντας τη δυνατότητα στους δήµους να κάνουν τον κατάλληλο οικονοµικό σχεδιασµό και να φροντίσουν να υπάρχουν οι κατάλληλες θέσεις ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των µαθητών αυτών.

Το δεύτερο και πιο καινούριο µοντέλο στο οποίο εστιάζουµε προβλέπει τον αριθµό και τις ηλικίες των παιδιών που φροντίζει το κράτος (παιδιά που πρόκειται να υιοθετηθούν ή που προσωρινά έχουν αποµακρυνθεί από τους γονείς τους).

Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που εργάζεται στον τομέα της τεχνολογίας και/ ή του digital; 

Θα έλεγα πως η δυσκολία βρίσκεται στο ξεκίνηµα οποιουδήποτε νέου µηχανικού όλων των φύλων. Είναι αρκετά δύσκολο βγαίνοντας από τη σχολή να έχεις µια ευκαιρία να ξεκινήσεις χωρίς εµπειρία. Κατά τον πρώτο χρόνο εργασίας οι εταιρείες πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση του νέου εργαζοµένου κι έτσι πάντα προτιµούν κάποιον περισσότερο έµπειρο και έτοιµο.

Τί αντιμετωπίσατε εσείς συγκεκριμένα;

Δεδοµένης της παραπάνω δυσκολίας, ξεκινώντας, δεν είχα την πολυτέλεια της επιλογής του χώρου εργασίας, µε ότι αυτό συνεπάγεται. Αντιµετώπισα δύσκολες συνθήκες εργασίας, απέκτησα όµως την εµπειρία η οποία αργότερα µου έδωσε τη δυνατότητα επιλογής.

Πως αισθάνεστε που είστε η μόνη γυναίκα σ΄ ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον;

Αυτή την περίοδο όντως είµαι η µόνη γυναίκα στην εταιρεία, υπήρξε όµως περίοδος που οι γυναίκες ήταν πλειονότητα στην εταιρεία µας. Έχω την τύχη να έχω πολύ καλούς συνεργάτες µε µεγάλη εµπειρία στον τοµέα αυτό, το οποίο µε βοηθάει στη συνεχή εκµάθηση. Ταυτόχρονα επικρατεί και ένα κλίµα σεβασµού. Αντιλαµβάνοµαι όµως ότι κάτι τέτοιο είναι πάντα θέµα τύχης και εταιρικής κουλτούρας.

Με ποιον τρόπο η τεχνολογία επηρεάζει τις επιχειρήσεις ειδικά στη μετά-covid εποχή;

Η τεχνολογία έδωσε και συνεχίζει να δίνει τη δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως προστατεύοντας την υγεία των εργαζοµένων και παράλληλα επιτρέποντάς τους να µπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται και να είναι δηµιουργικοί.

Ποιο είναι το μήνυμά σας στις γυναίκες που προσπαθούν να εισέλθουν στο χώρο της τεχνολογίας; Θεωρείτε ότι οι πόρτες είναι μεν ανοικτές αλλά όχι ελεύθερο το πεδίο για αναρρίχηση σε υψηλόβαθμα στελέχη;

Νοµίζω ότι είναι η καλύτερη εποχή στα χρονικά για τις γυναίκες. Ο χώρος της τεχνολογίας είναι µε βεβαιότητα ανοιχτός. Η αίσθηση που έχω είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας επιδιώκουν αυτή τη στιγµή την ίση αντιπροσώπευση. Όσον αφορά στην αναρρίχηση, οι γυναίκες που έχουν πάθος γι αυτό που κάνουν, ταλέντο και διάθεση για δουλειά, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να δείτε να αλλάζει στον τομέα της τεχνολογίας;

Καθώς καταρρίφθηκαν όσα θεωρούσαµε δεδοµένα πριν την πανδηµία, εύχοµαι, όσο πλησιάζουµε στο τέλος της, να κρατήσουµε τα λιγοστά καλά που προέκυψαν από αυτή τη δοκιµασία. Δεν θα ήταν θαυµάσιο να διατηρηθεί έστω εν µέρει η τηλε-εργασία;