Share This Article
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Στη Σόνια Χαϊμαντά
H Έλενα Γεωργανά είναι μια από τις πλέον διακεκριμένες επαγγελματίες στον χώρο της ανθρώπινης ανάπτυξης και του επιχειρηματικού ακτιβισμού. Με βαθιά γνώση στους τομείς του Executive Search και της εταιρικής στρατηγικής, έχει ιδρύσει και ηγείται της HUMANNERA, έναν οργανισμό που προωθεί την ανθρωποκεντρική ηγεσία και την ανάπτυξη διοικητικών ομάδων με βάση το ESG. Υπέρμαχος της ποσόστωσης και της ισότητας στην εργασία, η Έλενα θεωρεί πως το ανθρώπινο ταλέντο είναι το κλειδί για την επιτυχία, ενώ δίνει έμφαση στη δια βίου μάθηση και την οικολογική συνείδηση.
Μπορείτε να μας δώσετε μια σύντομη επισκόπηση της επαγγελματικής σας πορείας και πώς οδηγηθήκατε στον χώρο του Executive Search και της ανάπτυξης διοικητικών ομάδων;
Παρότι το να μιλάω για τον εαυτό μου δεν είναι αγαπημένη μου… δραστηριότητα, παίρνω την ευκαιρία για να περάσω το μήνυμα ότι στην επαγγελματική μας ζωή δεν υπάρχουν -και δεν πρέπει να υπάρχουν- περιοριστικές πεποιθήσεις, καθώς όλα είναι εφικτά. Η δική μου η πορεία το έχει αποδείξει περίτρανα αυτό, καθώς ξεκίνησα από άλλη κατεύθυνση (Ναυτιλιακά και Finance) και κατόπιν πέρασα από ρόλους πολύ διαφορετικούς, όπως αυτόν της Γενική Διευθύντριας, της συμβούλου Στρατηγικής & Επικοινωνίας, της executive recruiter, αλλά και της Group HR Director τον τελευταίο χρόνο.
Μέσα σε όλη αυτή την πολύχρονη πορεία δημιούργησα και τη δική μου επιχειρηματική δραστηριότητα που στοχεύει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των διοικητικών ομάδων, καθώς και την κοινωνική προσφορά σε εύρος θεματικών. Κοινός παρονομαστής σε όσα δημιούργησα ήταν πάντα ο άνθρωπος. Πιστεύω και πρεσβεύω το ότι οι άνθρωποι είναι εκείνοι που κάνουν πάντα τη διαφορά και ότι όσες τεχνολογικές εξελίξεις και να υπάρξουν, πάντα στον πυρήνα της επιτυχίας των εταιρειών θα είναι οι άνθρωποι.
Τί σας ώθησε να ιδρύσετε τη HUMANNERA και ποιες είναι οι βασικές αρχές πίσω από αυτό το εγχείρημα;
Μετά από την πολυετή προσωπική μου εμπειρία στον χώρο των επιχειρήσεων, παρατήρησα ότι οι ηγέτες πολλές φορές, λόγω της δικής τους πολύ επιβαρυμένης ατζέντας, ξεχνούν ότι ο βασικός τους ρόλος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των ανθρώπων υπό την ευθύνη τους. Επίσης, αφού έγινα μητέρα, άρχισα να αναπτύσσω μία έντονη αγωνία σε σχέση με τον κόσμο τον οποίο «παραδίδουμε» στα παιδιά μας. Είτε πρόκειται για την κλιματική κρίση, είτε για όλα τα κοινωνικά φαινόμενα βίας, αποξένωσης, και ψυχικών προβλημάτων, το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο, αρκεί να κάνουμε κάτι.
Σε αυτό το «κάτι» αποφάσισα να αφοσιωθώ πλέον, καθώς πιστεύω ότι με τη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και τη στοχευμένη συνεργασία των ηγετών, μπορεί να υπάρξει μία σημαντική αλλαγή κουλτούρας διεθνώς, με σκοπό μία πιο ανθρωποκεντρική και βιώσιμη ανάπτυξη, έναν καλύτερο κόσμο για όλους μας. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας της HUMANNERA, ενός εκπαιδευτικού μη-κερδοσκοπικού οργανισμού, ο οποίος δραστηριοποιείται στη δημιουργία μίας ESG κουλτούρας σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα.
Πώς ορίζετε την «ανθρωποκεντρική, unbiased προσέγγιση» και πώς την εφαρμόζετε στην καθημερινή σας εργασία;
Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης σήμερα είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας και η συμπερίληψη, τόσο στον χώρο εργασίας, όσο και στην κοινωνία συνολικά. Εάν θέλουμε να έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα και να μη μείνουμε στα… ευχολόγια, χρειάζεται να ισχύσουν δύο συνθήκες. Καταρχάς είναι σημαντικό να λάβουμε την επιστημονική γνώση που θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε το γιατί είναι απολύτως «φυσιολογική» και αυτόματη διαδικασία του εγκεφάλου μας το να κάνει διακρίσεις. Μόλις αποδομήσουμε τους μύθους γύρω από τη συμπερίληψη, θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο «καθαρά» και να παίρνουμε πιο «αφιλτράριστες» αποφάσεις σχετικά προς τους συνανθρώπους μας.
Η κατανόηση του εαυτού μας είναι αυτή που μας οδηγεί στην καλύτερη κατανόηση των άλλων, και αυτό είναι πάντα το πρώτο βήμα προς την αποδοχή του ότι είμαστε όλοι ξεχωριστοί. Μπορείτε να σκεφτείτε πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση από το να «αγκαλιάσει» ο καθένας από εμάς τη μοναδικότητα του άλλου;
Εμείς στη HUMANNERA μέσω καινοτόμων και βιωματικών σεμιναρίων εκπαιδεύουμε ομάδες εργαζομένων, μαθητών, δημοτών κ.λπ. στο πώς να κάνουν τη θεωρία πράξη, προκειμένου να εξαλείψουμε τα σοβαρά φαινόμενα βίας και παρενόχλησης που προκύπτουν ως αποτέλεσμα ασυνείδητων -κυρίως- προκαταλήψεων.
Τί σημαίνει για εσάς να είστε «επιχειρηματίας προσφοράς» και πώς αυτό αντικατοπτρίζεται στις δράσεις σας;
Είμαι της άποψης ότι ικανοί και δραστήριοι άνθρωποι όπως εγώ και η ομάδα της HUMANNERA, οφείλουμε να εργαζόμαστε όχι μόνο για τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και για κάποιον ανώτερο σκοπό. Το δικό μου όραμα ζωής ήταν πάντα η προσφορά έμπνευσης στους συνανθρώπους μου, για να ζήσουν μία πιο ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή. Παρά τη μεγάλη επαγγελματική επιτυχία που είχα βιώσει μέσω των διοικητικών ρόλων στην πορεία της καριέρας μου, πάντα μου έλλειπε ένα δυνατό όραμα, αυτό το «γιατί» να τα κάνω όλα αυτά…
Η απάντηση σε αυτό το γιατί, ήρθε μέσα από την απόφασή μου να δραστηριοποιηθώ ως ελεύθερη επαγγελματίας, να δημιουργήσω δηλαδή τον δικό μου μη-κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος θα αξιοποιήσει τη μακρά εμπειρία μου στις επιχειρήσεις, με στόχο όμως πολλά περισσότερα και ουσιαστικότερα από τον τζίρο και την κερδοφορία! Πάντα το φοβόμουν άλλωστε το επιχειρείν. Η ιδέα του ότι θα το τολμήσω για να προσφέρω, άλλαξε τελείως την οπτική μου. Ο ανώτερος σκοπός είναι πάντα η πιο δυνατή κινητήριος δύναμη!
Ως μια δυναμική επαγγελματίας με πολυετή εμπειρία σε διάφορους κλάδους, τί συμβουλές θα δίνατε σε γυναίκες που θέλουν να προοδεύσουν στην καριέρα τους;
Η συμβουλή μου είναι μία και συνοπτική: να παραμείνουν γυναίκες! Να αναδείξουν υπερήφανα, όλα εκείνα τα γυναικεία χαρακτηριστικά που μας ξεχωρίζουν και που συνήθως στο ξεκίνημα της καριέρας μας, μας παρουσιάζονται ως μειονεκτήματα. Η ευαισθησία, η φροντίδα, η γνήσια ενσυναίσθηση, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα, το συναισθηματικό δέσιμο, ουδέποτε στέρησαν από μία γυναίκα τη δυνατότητα του να λάβει αποφάσεις για το καλό της όποιας εταιρείας. Απλώς μία γυναίκα πάντα βάζει μία πιο ανθρωποκεντρική διάσταση στις αποφάσεις και αυτό θεωρείται ανεκτίμητη δεξιότητας στις μέρες μας.
Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε ως γυναίκα σε ηγετικές θέσεις, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα;
Οι προκλήσεις για τις γυναίκες ιστορικά παραμένουν οι ίδιες. Ένας διαρκής αγώνας να αποδείξουμε ότι αξίζουμε τη θέση που μας δόθηκε, μία διαρκής διαπραγμάτευση μεταξύ ρόλων (μαμά, σύντροφος, εργαζόμενη, κ.λπ.), ενοχικά συναισθήματα όταν δεν είμαστε τέλειες σε όλα, έλλειψη πρακτικής και δομημένης υποστήριξης γυναικών στο εταιρικό πλαίσιο (μισθολογικά, σε προαγωγές, σε ειδικές στιγμές της ζωής των γυναικών κ.λπ.). Σε προσωπικό επίπεδο είχα δυστυχώς και κάποιες περιπτώσεις εργασιακού εκφοβισμού (mobbing) και παρενόχλησης, και μάλιστα όταν πλέον είχα φτάσει σε πολύ υψηλό ιεραρχικό επίπεδο, κάτι που φαντάζει δύσκολο να συμβεί. Η μεγαλύτερη πάντως πρόκληση πάντα θα παραμένει η ανατροφή των κοριτσιών, που μας στερεί από πολύ νωρίς το δικαίωμα στο να στοχεύσουμε ψηλά, με φιλοδοξία και στρατηγική, καθώς αυτές οι συμπεριφορές αποδίδονται συνήθως σε αντρικά έμφυλα στερεότυπα, κάτι που οφείλουμε να αλλάξουμε άμεσα!
Αναφέρετε συχνά ότι το ανθρώπινο ταλέντο είναι το πιο πολύτιμο στοιχείο για την επιτυχία μιας επιχείρησης. Πώς εντοπίζετε και καλλιεργείτε το ταλέντο σε έναν οργανισμό;
Το ταλέντο είναι δεδομένο σε κάθε άνθρωπο. Οι ηγέτες των επιχειρήσεων οφείλουν να αποκτήσουν γνώση και να θέσουν προτεραιότητά τους την αξιοποίηση των ταλέντων των ανθρώπων τους σε κατάλληλους ρόλους. Πολλές φορές οι εταιρείες «παλεύουν» να αναπτύξουν τους εργαζομένους σε ρόλους που ούτε τους ταιριάζουν, ούτε τους θέλουν. Τρανό παράδειγμα η προαγωγή σε ρόλους team leader καλών υπαλλήλων οι οποίοι όμως δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον στην αξιολόγηση και ανάπτυξη των ανθρώπων τους.
Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να προωθηθεί η ισότητα και η διαφορετικότητα στις διοικητικές ομάδες των επιχειρήσεων;
Είμαι 100% υπέρ της ποσόστωσης, καθώς οφείλει να υπάρξει πλαίσιο για να μη μείνει το θέμα «στην τύχη» του. Πέραν αυτού του μέτρου θεωρώ σημαντικό να υπάρξουν διαφανείς διαδικασίες εκπαίδευσης, ανάπτυξης, και προαγωγής και των δύο φύλων σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα του οργανισμού προκειμένου να υπάρξει επαρκές «pipeline» γυναικών για τις διοικητικές ομάδες. Επίσης σε επίπεδο θεσμικό, θα πρέπει να γίνει ένα σοβαρό rebranding κάποιων επαγγελμάτων (π.χ. digital) και στον γυναικείο πληθυσμό, καθώς μέχρι σήμερα θεωρούνται πιο «αντρικά».
Ως ειδική σύμβουλος του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πώς συμβάλλατε στην ενίσχυση της οικολογικής κουλτούρας στη χώρα μας;
Η ανάθεση του ρόλου αυτού αποτέλεσε τιμή για εμένα, καθώς όντως με κάποιες μικρές ιδέες είχα την ευκαιρία να επιδράσω σε μεγάλη κλίμακα, σε επίπεδο χώρας. Φυσικά αυτό δε μπορεί να είναι κάτι μετρήσιμο, όμως αυτό που κρατώ είναι το αίσθημα ευθύνης που συνόδεψε κάθε μία από τις δεκάδες προτάσεις μου, τόσο αυτές που πραγματοποιήθηκαν (ενδεικτικά αναφέρω τη συμβολή μου στην καμπάνια για την κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης), όπως κι εκείνων που δεν προχώρησαν για διάφορους λόγους. Είναι σημαντικό κάθε άνθρωπος που βρίσκεται σε ανάλογη θέση να αντιλαμβάνεται τόσο την ευθύνη που φέρει, όσο και την ευκαιρία που δημιουργεί για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο στη χώρα μας.
Ποιος είναι ο ρόλος της βιωσιμότητας στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα και πώς το προωθείτε μέσω των δράσεών σας, όπως το «Zero Hero Initiative» και το «Green Woman»;
Η βιωσιμότητα είναι πλέον συνώνυμη της εποχής. Για εμάς η βιωσιμότητα δεν περιορίζεται στη συζήτηση για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αλλά και στο επίπεδο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και στην εφαρμογή μίας ανθρωποκεντρικής και ολιστικής ηγεσίας σε επίπεδο business αλλά και κεντρικής διακυβέρνησης της χώρας.
Το ZERO HERO είναι μία πρωτοβουλία zero waste δράσεων που ενεργοποιεί ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και τοπική αυτοδιοίκηση. Το Green Woman είναι ένα κίνημα γυναικών υπέρ της βιωσιμότητας το οποίο ξεκίνησε το 2020 ακριβώς πριν την πανδημία και τώρα βρίσκεται στο στάδιο της επανεκκίνησης.
Έχετε αναφέρει ότι είστε υπέρμαχος της δια βίου μάθησης. Πώς εφαρμόζετε αυτή την αρχή στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή;
Η γνώση ήταν πάντα για εμένα, απολύτως… γοητευτική. Από φοιτήτρια, αλλά και μέχρι σήμερα, απολαμβάνω να μαθαίνω οτιδήποτε νιώθω πως θα μου αλλάξει τη θεώρηση του κόσμου. Τα τελευταία δέκα χρόνια το ενδιαφέρον μου έχει εντοπιστεί αρκετά στους κλάδους της ψυχολογίας, του νευρογλωσσικού προγραμματισμού (NLP), και της νευροεπιστήμης και εκπαιδεύομαι σε κάθε τι καινοτόμο. Η πιο πρόσφατή μου πιστοποίηση είναι αυτή της multi-braining coach, μία γνώση που μετουσίωσα σε μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων Ολιστικής Ηγεσίας, δικής μου έμπνευσης και με πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην επαγγελματική αλλά και προσωπική ζωή των ηγετών. Πιστεύω ακράδαντα πως «Ό,τι γνωρίζεις, μπορείς και το ορίζεις» και αυτό εφαρμόζω σε κάθε πτυχή της δικής μου ζωής.
Ποιοι τομείς γνώσης θεωρείτε ότι είναι κρίσιμοι για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη σήμερα;
Η σημερινή εποχή είναι ξεκάθαρα digital, και όλοι μας θα κληθούμε να εξοικειωθούμε με αυτό. Επίσης είναι σαφές ότι οι πυλώνες δραστηριοποίησης της HUMANNERA (Environment, Humanity, Leadership) και η δημιουργία κουλτούρας ESG θα είναι δεξιότητες που θα απαιτούνται από τους εργαζόμενους σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα και τους ρόλους.
Τέλος, κρίνω πως τα ανθρωπιστικά και ολιστικού χαρακτήρα επαγγέλματα θα ανθίσουν, καθώς ο άνθρωπος θα αναζητά ολοένα και περισσότερο τρόπους να αποφορτιστεί από την ενασχόληση με την τεχνολογία. Η ενασχόληση με τις τέχνες και την ανθρώπινη ψυχή θα είναι πολύτιμοι εξισορροπητικοί παράγοντες για μία καλύτερη ζωή.
Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο;
Καθώς αυτή την περίοδο συμμετέχω σε μία ομάδα σπουδής φιλοσοφίας, το όραμά μου είναι να μπορώ όλο και περισσότερο να ζω στο παρόν και να απολαμβάνω με ευγνωμοσύνη όλα τα καλά της ζωής μου στο τώρα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και μόνιμο άλλωστε.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα που σκοπεύετε να κάνετε για να προωθήσετε την ανθρωποκεντρική επιχειρηματικότητα και την οικολογική συνείδηση;
Το επόμενο διάστημα θέλουμε με την ομάδα της HUMANNERA να επικοινωνήσουμε ακόμη πιο δυναμικά τον ανώτερο σκοπό μας και να εμπνεύσουμε κι άλλους. Είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε στις συνέργειες, στο «μαζί», ακόμη κι αν πάντα ξεκινάμε από τη δύναμη που έχει η ατομική απόφαση του να αλλάξουμε τον κόσμο μας. Ένας και μία τη φορά. Σας θέλουμε μαζί μας!
Σύντομο Βιογραφικό
Human Potential Activist | Founder & CEO | NLP Certified Practitioner Coach | mBIT Coach Transformational Leader | International Speaker & Trainer
MSc. Finance | BSc. BA | BA Shipping | HR Professional
Founder: HUMANNERA | The End Concept | ZERO HERO The Initiative | Green Woman
Founder / Curator: HUMANNERA STAGE – Where Leaders Meet Youth
Presenter / Host: The Executive Level Talks by kariera.gr
Η Έλενα Γεωργανά, ιδρύτρια της HUMANNERA ΑΜΚΕ, δηλώνει “επιχειρηματίας προσφοράς” (με πλούσιο κοινωνικό και οικολογικό έργο), υπέρμαχος της δια βίου μάθησης, και «ακτιβίστρια» υπέρ της αστείρευτης δυνατότητας του κάθε ατόμου.
Η Έλενα, ως επαγγελματίας, ειδικεύεται στη δημιουργία Στρατηγικής Ταλέντων, στην ενίσχυση της Εταιρικής Κουλτούρας, στο ESG και στην ανάπτυξη Διοικητικών Ομάδων, με γνώμονα τη βαθιά γνώση του business εκ των έσω και την ανθρωποκεντρική, unbiased, προσέγγισή της. Όραμά της είναι να αναδείξει το πιο πολύτιμο στοιχείο που έχουν οι επιχειρήσεις για να πετύχουν τους στόχους τους: το ανθρώπινο ταλέντο!
Με πολυετή πορεία σε πληθώρα κλάδων, ως Οικονομική Διευθύντρια και CEO πολυεθνικών, έχει μετρήσιμα αποτελέσματα turnaround εταιρειών στην ανάπτυξη και κερδοφορία, πάντα μέσω της αναδιοργάνωσης των ρόλων και της παρακίνησης των ανθρώπων. Επίσης διετέλεσε Ειδική Σύμβουλος του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ως υπεύθυνη για τον σχεδιασμό πρωτοβουλιών προς ενίσχυση της οικολογικής κουλτούρας της χώρας.
Πρόσφατα πιστοποιήθηκε ως μία από τους μόλις 3.000 διεθνώς πιστοποιημένους επαγγελματίες, ως Multi-brain Integration Techniques (mBIT) Coach, και έχει αναπτύξει τη δική της καινοτόμα προσέγγιση στην Ολιστική Ηγεσία, σχεδιασμένη ειδικά για εκείνους τους ηγέτες των επιχειρήσεων που επιθυμούν υψηλή επαγγελματική απόδοση, αλλά και ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη προσωπική ζωή, ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Όπως λέει χαρακτηριστικά «όταν τίποτα δεν είναι σίγουρο, τότε όλα είναι εφικτά»!