Έλλη Καταλαγαριανού: “Αλλάζουν οι ισορροπίες ανδρών – γυναικών στον κλάδο της Τεχνολογίας”

ΠΡΟΪΣΤΑΜΈΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ, ΕΡΤ

ΣΤΗ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΗΤΚΑ

Eίναι μάλλον άδικο να αποκαλεί κανείς το Ertflix, «το ελλη­νικό Netflix», ακόμη και αν η διεθνής πλατφόρμα γνωρί­ζει τόσο μεγάλη επιτυχία στα τέσσερα σημεία του πλανήτη. Με σαφώς λιγότερους πόρους, ανθρώπινους και οικο­νομικούς, το ERTFLIX έχει κατακτήσει τη δική του θέση στο τηλεκο­ντρόλ των Ελλήνων και Ελληνίδων και την πρωτοκαθεδρία ανάμε­σα σε όλες τις εγχώριες ψηφιακές πλατφόρμες, χάρη στο πιστό κοινό που έχει αποκτήσει. Η Έλλη Καταλαγαριανού, προϊσταμένη της Δι­εύθυνσης Ψηφιακών Μέσων ΕΡΤ, βάζει τα πράγματα στη θέση τους και αποκαλύπτει τη συνταγή της επιτυχίας του ERTflix.

Από δημοφιλείς ελληνικές σειρές της δημόσιας τηλεόρασης, ξένες παραγωγές που φιλοξενούνται και online για όσους δεν θέλουν να χάνουν επεισόδιο, έως πλήθος ενημερωτικών, αθλητικών και μουσικών εκπομπών και φυσικά ντοκιμαντέρ και οσκαρικές ταινίες, το Εrtflix κατάφερε μέσα σε ενάμιση χρόνο, να δεχθεί εκατομμύρια επισκέψεις. Φυσικά η Διεύθυνση Ψηφιακών Μέσων της ΕΡΤ της οποία ηγείται η Έλλη Καταλαγαριανού, περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από το ERTFLIX με το …κοινό αναφοράς να είναι τόσο ανδρικό όσο και γυναικείο.

«Στα 30 χρόνια εμπειρίας μου στον κόσμο των Μ.Μ.Ε., μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ με διαφορετικά αντικείμενα τα οποία με διαμόρφωσαν ως επαγγελματία. Το 2010 όταν η ΕΡΤ άρχισε να μπαίνει δυναμικά στον ψηφιακό κόσμο, ανέλαβα ένα νεοσύστατο τμήμα, το οποίο είχε ως κύρια ευθύνη την προώθηση όλων των assets μέσω της digital οδού. Την τρέχουσα περίοδο έχω την ευθύνη των Ψηφιακών Μέσων της ΕΡΤ με κύριο πεδίο δράσης τη βέλτιστη προβολή αλλά και την προώθηση του συνόλου του περιεχομένου της εταιρείας από τα ψηφιακά μέσα».

Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που εργάζεται στον τομέα της τεχνολογίας και/ ή του digital;

Οι γυναίκες σήμερα παντού στον κόσμο διεκδικούν και απαιτούν την ίση μεταχείριση στο εργασιακό περιβάλλον είτε αυτό αφορά στις αμοιβές, είτε στις παροχές, την αναγνώριση και την εκπροσώπησή τους. Ο τομέας της Τεχνολογίας και του digital ανδροκρατείται. Υπάρχει και όχι μόνο στην Ελλάδα, μια προκατάληψη ότι είναι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται και διακρίνονται άνδρες.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια με τη γενικότερη κινητοποίηση των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και με τις επιτυχίες και τις διακρίσεις τους, αλλάζουν οι ισορροπίες. Η πλαισίωση των γυναικών, η ενδυνάμωση και η ενθάρρυνσή τους είναι κρίσιμα ζητήματα και πιστεύω ότι ως κοινωνία κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε εσείς συγκεκριμένα;

Το 2010, βρέθηκα σε έναν κυρίως ανδροκρατούμενο χώρο ως η μοναδική γυναίκα σε θέση ευθύνης στη συγκεκριμένη Γενική Διεύθυνση. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη των συνεργασιών, η αναγνώριση και η αποδοχή οδήγησαν στη δημιουργία μιας δυνατής ομάδας η οποία δίνει καθημερινά τον καλύτερό της εαυτό.

Με ποιον τρόπο η τεχνολογία επηρεάζει τις επιχειρήσεις ειδικά στη μετά-covid εποχή;

Η πανδημία και η εξέλιξή της παγκοσμίως μέσα σε λίγους μήνες προκάλεσε αλλαγές οι οποίες -υπό κανονικές συνθήκες- θα έπαιρναν περισσότερο χρόνο. Η ψηφιακή υιοθέτηση και η ευελιξία που αποκτήθηκε από τις εταιρείες, θεωρώ αποτελεί στη μετά-covid εποχή χαρακτηριστικό το οποίο θα τις συνοδεύει. Την ίδια στιγμή, η υιοθέτηση αυτοματοποιημένων συστημάτων όπου είναι εφικτό και χωρίς να παραβιάζει τις εργασιακές συνθήκες, είναι ένα ακόμη κομμάτι το οποίο θα δούμε να ανθεί. Η πανδημία απέδειξε σε όλους, ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να είναι εξίσου αποδοτικοί και «παρόντες» παρότι μακριά.

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να δείτε να αλλάζει στον τομέα του και/ή της τεχνολογίας;

Η πανδημία επηρέασε με τον πιο εμφατικό τρόπο τη λειτουργία των εταιρειών σε παγκόσμια κλίμακα, δημιουργώντας, ωστόσο, κοινές προκλήσεις. Η δημιουργία νέας κουλτούρας μέσα στις εταιρείες είναι μια από τις σημαντικές αλλαγές που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ήταν αυτό που θα ήθελα να δω να αλλάζει και να εξελίσσεται. Για παράδειγμα, η εργασία εκτός γραφείου έπαψε να σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να είναι αποδοτικός, αντίθετα, κατακτήσαμε το ότι δεν χρειάζεται να βρισκόμαστε σε ένα γραφείο για να συνεργαστούμε και να κάνουμε τη δουλειά μας. Στη μετά-covid εποχή η συνέχιση της εταιρικής κουλτούρας στην οποία οι άνθρωποι θα λαμβάνουν αναγνώριση αλλά και θα υποστηρίζονται κατάλληλα για να λειτουργούν δημιουργικά και απρόσκοπτα στο digital περιβάλλον, αποτελεί το σημείο που μπορεί να δημιουργήσει θετικό αποτύπωμα.

Related Post