Κάτια Φύτρου: “Στο μυαλό μιας Γυναίκας υπάρχουν μοναδικά στοιχεία και ποιότητες”

COO ΤΗΣ COSMOS BUSINESS SYSTEMS

ΣΤΗ: ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ

Τη συνέντευξη της Κάτιας Φύτρου πρέπει να τη διαβά­σουν όλες οι Γυναίκες που τρέχουν μετ’ εμποδίων στον επαγγελματικό στίβο – όχι απαραίτητα στον κλάδο του STEM. Όχι μόνον επειδή κατέχει μια υψηλόβαθμη θέση (COO) στην Cosmos Business Systems που δίνει λύσεις σε θέματα Τεχνολογίας και πρωτοπορεί με καινοτόμα προϊόντα, αλλά κυρίως επειδή η κα Φύτρου καταθέτει με ειλικρίνεια και γενναιοδωρία τη δική της συμπυκνωμένη εμπειρία ενώ ανοίγει ένα μεγάλο παρά­θυρο στις νεότερες Γυναίκες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε ένα ανδροκρατούμενο τερέν. Από τη συζήτησή μας αυτή κρατάμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της γυναικείας παρουσίας στον κλάδο της Τεχνολογίας κομίζοντας ανανεωμένη αύρα management, αυξάνοντας την ενσυναίσθηση, σφίγγοντας τον συνεκτικό εργασιακό ιστό, ιχνηλατώντας ευκαιρίες και προκλήσεις, σκάβοντας νέα και βαθύτερα κανάλια δικτύωσης και το πιο σημαντικό, χτίζοντας στέρεες γέφυρες εμπιστοσύνης με τους πελάτες: ένας γενναίος νέος κόσμος προστίθεται στον παλιότερο.

Η Cosmos Business Systems εξελίχθηκε και κατάφερε να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στον κλάδο της Τεχνολογίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, επισημαίνοντας τη δυναμική που έχει η εταιρεία μέσω του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει. Σε ποιο βαθμό αυτό το success story οφείλεται στην παρουσία και γυναικών στο προσωπικό ή στη διοικητική ομάδα;

Η επιτυχία της εταιρείας μας είναι ομαδικό αποτέλεσμα. Όπως όλοι γνωρίζουμε μια δυνατή και ενωμένη ομάδα με κοινούς στόχους και προοπτικές θα φέρει άριστα αποτελέσματα. Η πλειονότητα στην εταιρεία μας είναι άντρες σε ποσοστό 74% εάν και γίνονται οργανωμένες προσπάθειες από το τμήμα HR να υπάρξει καλύτερη κατανομή. Γυναίκες σε θέσεις ευθύνης υπήρχαν εξ’ αρχής στην Cosmos Business Systems αλλά δεν συμμετείχαν στη Διοίκηση.

Η παρουσία γυναικών στη Διοίκηση τα τελευταία χρόνια έφερε μια ανανεωμένη «αύρα» management με πιο οικογενειακά χαρακτηριστικά όπως αύξηση της ενσυναίσθησης μέσα στις ομάδες, αύξηση της εμπιστοσύνης αλλά και του αισθήματος ότι ανήκουν σε ένα οργανισμό ή καλύτερα σε μια «οικογένεια» που νοιάζεται για τους υπαλλήλους ως άτομα και όχι ως εργαζόμενους και μόνο.

Τα αποτελέσματα της εταιρείας μας, μας δείχνουν έμπρακτα ότι η αλλαγή της στρατηγικής μας στη δομή αποδίδει καρπούς και γι’ αυτό το λόγο έχουμε ήδη αποφασίσει να ενισχύσουμε την παρουσία γυναικών σε περισσότερες θέσεις ευθύνης.

Πως αντιμετωπίζει η εταιρεία σας τις Γυναίκες εργαζόμενες σε σχέση με το inclusion;

Για όλες τις θέσεις εργασίας στην Cosmos, οι προοπτικές εξέλιξης είναι ίδιες ανεξάρτητα με το Φύλο και όχι μόνο. Δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στην αξιολόγηση των ικανοτήτων του ατόμου αλλά και στην παραγωγικότητα του παρά στο φύλο του.

Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού μας αλλά και της «δια βίου μάθησης» του είναι προτεραιότητα για μας. Δίνουμε κίνητρα εξέλιξης σχεδόν καθημερινά τα οποία ακολουθούν ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού μας.

Πως βλέπετε οι πελάτες σας να αξιοποιούν γυναικεία ταλέντα στις εταιρείες τους στον κλάδο της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας;

Η αξιοποίηση των γυναικείων ταλέντων δεν είναι κάτι σύνηθες στους πελάτες μας. Όμως βλέπουμε ότι σιγά-σιγά εντάσσουν τις γυναίκες σε θέσης ευθύνης στην Τεχνολογία και Πληροφορική. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να έχουμε ικανό αριθμό γυναικών στον τομέα αυτό όμως δημιουργείται μια καλή «μαγιά», η οποία θα αλλάξει το κατεστημένο.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που εργάζεται στον τομέα της Τεχνολογίας και/ή του digital;

Το πρώτο πράγμα που θα επισήμαινα είναι η δυσπιστία των συνομιλητών μου, οι οποίοι με γνωρίζουν για πρώτη φορά. Συνήθως χρειάζεται διπλάσια προσπάθεια για μια γυναίκα στον κλάδο της τεχνολογίας να γίνει αποδεκτή για τις ικανότητες της απ’ ότι ένας άντρας, οποίος έχει «δικαίωμα» να βρίσκεται στον χώρο αυτό.

Η πλειονότητα των συνομιλητών είναι άντρες και πολλές φορές βρίσκομαι στη θέση της μοναδικής γυναίκας σε ένα meeting. Το γεγονός αυτό, σε βάζει σε μια θέση αδυναμίας όπου θα πρέπει να υποστηρίξεις τις θέσεις σου με εμπεριστατωμένες αποδείξεις και αδιάσειστα data, αλλιώς η γνώση σου επί του θέματος δεν έχει καμιά βαρύτητα.

Η συμπεριφορά της γυναίκας στον εργασιακό χώρο θα πρέπει να είναι πολύ μετρημένη γιατί μπορεί να παρεξηγηθεί πιο εύκολα και παράλληλα πρέπει να βρει την ισορροπία της διατήρησης της θηλυκής της πλευράς χωρίς να θεωρηθεί ότι προκαλεί. Τα αρνητικά σχόλια για τις γυναίκες που αφορούν την εμφάνισή τους είναι περισσότερο συχνά απ’ ότι για τους άντρες.

Τί αντιμετωπίσατε εσείς συγκεκριμένα;

Το βασικότερο που είχα να αντιμετωπίσω ήταν η κοινωνική προκατάληψη και πεποίθηση σε σχέση με τη διοικητική μου ικανότητα μέσα στην εταιρεία. Ήταν σαν να είχα έναν αόρατο εχθρό και έπρεπε να ικανοποιήσω όλες του τις προσδοκίες για την αποτυχία μου.

Μια γυναίκα είναι ικανή για θέση βοηθητικές ή επικουρικές αλλά δεν είναι ικανή για να διευθύνει μια επιχείρηση ή να έχει υφισταμένους άντρες. Αυτό είναι ένα από τα στερεότυπα που είχα να αντιμετωπίσω. Όμως οι περισσότεροι ξεχνούν, μάλλον ηθελημένα, ότι μια γυναίκα από τη φύση της καλείται να έχει διοικητικές και οργανωτικές δεξιότητες λόγω του συνδυασμού της εργασίας της, της οικογένειας αλλά και του απαιτητικού προγράμματος των παιδιών όπου στη δική μου περίπτωση είναι και τρία.

Πως αισθάνεστε που είστε σ΄ ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον;

Κολακευμένη αν και ιδιαίτερα στρεσαρισμένη. Αν και είναι λίγο περίεργο να είσαι η μοναδική γυναίκα στο τραπέζι όπως είπα και πριν, είναι και αρκετά ευχάριστο. Όλοι θα προσέξουν το τρόπο που θα μιλήσουν, θα είναι πιο ευγενείς απ’ ότι όταν είναι μόνοι τους. Θα θελήσουν να είναι αρεστοί σε αυτό που έχουν να καταθέσουν γιατί δύσκολα θα στεναχωρήσουν μια γυναίκα και θα προτιμήσουν να λειάνουν κάποιες γωνίες σε δύσκολα θέματα.

Από την άλλη πλευρά, είμαι ιδιαίτερα αγχωμένη για να είμαι άξια των περιστάσεων κάθε φορά σε όλα τα επίπεδα. Το τρίπτυχο που χρειάζεται μια γυναίκα για να επιβιώσει σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον είναι χαμόγελο, ευγένεια και γνώσεις.

Με ποιον τρόπο η Τεχνολογία επηρεάζει τις επιχειρήσεις ειδικά στη μετά-covid εποχή;

Θα έλεγα ότι ο Covid-19 επέδρασσε θετικά στην εξέλιξη της χρήσης της τεχνολογίας και μάλιστα χωρίς αντιρρησίες και επαναστάτες. Όλοι υποχρεώθηκαν να εξελιχθούν άμεσα. Μέσα σε λίγες μέρες πάρθηκαν αποφάσεις για την τεχνολογική εξέλιξη επιχειρήσεων και του κράτους που κωλυσιεργούσαν πολύ καιρό, αν όχι χρόνια.

Η αλλαγή αυτή, διατηρείται και μετά-covid. Η τηλεργασία ήρθε και θα μείνει σε ένα βαθμό σε ένα υβριδικό μοντέλο. Θα χρησιμοποιείται όπου η φυσική παρουσία είναι δύσκολη ή μη εφικτή. Επίσης θεωρώ ότι θα είναι ένα καλό μέσο για να εργαστούν γονείς με οικογενειακές υποχρεώσεις που πριν δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν.

Η τεχνολογική εξέλιξη των επιχειρήσεων θα συνεχιστεί όπως ήδη βλέπουμε στην αγορά σε τομείς ασφάλειας, δικτύων, κέντρα Disaster Recovery αλλά και αναβάθμισης των υποδομών τους.

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τις γυναίκες που προσπαθούν να εισέλθουν στο χώρο της Τεχνολογίας; Θεωρείτε ότι οι πόρτες είναι μεν ανοικτές αλλά όχι ελεύθερο το πεδίο για αναρρίχηση σε υψηλόβαθμα στελέχη;

Οι πόρτες είναι ανοιχτές και η ευκαιρία είναι μπροστά τους. Δεν είναι ένας εύκολος κλάδος για να αναρριχηθείς αλλά μπορείς να δείξεις τις ικανότητές σου και να πετύχεις. Εάν δεν φοβάσαι τη σκληρή δουλειά, την καθημερινή σύγκριση και γενικά δεν σε λυγίζουν οι δυσκολίες, η τεχνολογία είναι ο κλάδος που πρέπει να μπεις.

Και όπως είπε η βρετανίδα επιστήμονας πληροφορικής Karen Spärck Jones «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να μπουν οι γυναίκες στον κόσμο της Πληροφορικής. Η πληροφορική είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε στους άντρες».

Τέλος, υπάρχει κάτι στο γυναικείο μυαλό που έρχεται να προσθέσει, να συμπληρώσει, να επαυξήσει στο mindset και τη λειτουργία μιας εταιρείας Πληροφορικής-Τεχνολογίας;

Δεν θα μπορούσα να απαντήσω αρνητικά σε αυτή την ερώτηση. Φυσικά και υπάρχει!

Πρώτον, οι γυναίκες είναι ειδικές στο να αντιλαμβάνονται τις ευκαιρίες σε νέες ιδέες αλλά και συνεργάτες. Έχουν την ικανότητα να δίνουν ζωή στις ιδέες τους αλλά και να βοηθούν τους γύρω τους να αναπτύξουν τις δικές τους.

Ακόμη οι γυναίκες είναι ειδικές στο να δημιουργούν το δικό τους δίκτυο που θα τις βοηθήσει να πραγματοποιήσουν τούς στόχους που έχουν θέσει αλλά και να τις δοκιμάσουν από πριν.

Επίσης είναι ειδικές στο να καλλιεργούν σχέσεις που είναι γνήσιες και ουσιαστικές και φυσικά αυτό βοηθά στην ανάπτυξη των σχέσεων της εταιρείας με τους συνεργάτες αλλά και τους πελάτες ως σχέσεις εμπιστοσύνης.

Related Post