Επίτευξη στόχων με μικρά βήματα αλλαγής!

Coaching concept: Blue pawn next to word Life coach spelled by toy dice

Η επίτευξη στόχων και η δύναµη της συνήθειας βρίσκονται στην «καρδιά» ενός πολύ ενδιαφέροντος  προγράµµατος προσωπικής ανάπτυξης ‘Habits Challenge! Circle’ το οποίο επιµελείται η Νίκη Ανάντι Κουλούρη, Leadership and Creativity Coach, Enneagram Practitioner, Trainer και Facilitator.

Τι  είναι το πρόγραµµα προσωπικής ανάπτυξης;

Είναι ένα πρόγραµµα για την υλοποίηση προσωπικών και επαγγελµατικών στόχων µέσα από την υιοθέτηση µικρών συνηθειών, οι οποίες µας οδηγούν στη συνεχή βελτίωση, στην αλλαγή και στην προσωπική µεταµόρφωση.

Καθώς ‘είµαστε ό,τι επαναλαµβανόµενα κάνουµε’, όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, και η ‘διαρκής βελτίωση είναι καλύτερη από την αργοπορηµένη τελειότητα΄ όπως έλεγε ο Μαρκ Τουέιν, σε αυτό το πρόγραµµα εστιάζουµε στη δύναµη της συνήθειας και στη διαρκή βελτίωση. Η διαρκής βελτίωση οδηγεί σε εξαιρετικά αποτελέσµατα και στην προσωπική µεταµόρφωση.

Φανταστείτε πως τα µικρά βήµατα αλλαγής, οι νέες µικρές συνήθειες που υιοθετούµε και υποστηρίζουν την επίτευξη των στόχων µας, είναι σαν ένας διαρρήκτης που εισβάλει στο σύστηµά µας, αλλά πατάει ήσυχα, σιωπηλά και απαλά όπως µια γάτα (πηγή: Robert Maurer, ‘The Kaizen Way: One Small Step Can Change Your Life’). Περνά κρυφά δίπλα από τους φόβους µας, µε αποτέλεσµα να µην ενεργοποιείται το σύστηµα της αµυγδαλής και η άµεση αντίδραση µάχης ή φυγής. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η αλλαγή που στοχεύουµε να επιφέρουµε, χωρίς να προλαβαίνει να ενεργοποιηθεί ο εσωτερικός κριτής που όλοι έχουµε µέσα µας, ο οποίος φοβάται και κρίνει συνεχώς µε αποτέλεσµα να απογοητευόµαστε και να εγκαταλείπουµε την επίτευξη των στόχων µας.

Οι µικρές συνήθειες που προάγουν τη ζωή και τους στόχους µας, µπορεί να γίνουν ένας µηχανισµός που λειτουργεί άψογα και µας υποστηρίζει να διαχειριστούµε µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ενέργεια, τους πόρους, τα ταλέντα µας.

Νίκη Ανάντι Κουλούρη

Τα συστατικά του προγράµµατος:

  • 7  online δίωρες συναντήσεις των µελών της οµάδας µε την facilitator/coach της οµάδας.
  • 1 ατοµική coaching συνάντηση µε κάθε µέλος της οµάδας για το πλάνο δράσης του.
  • Οι συναντήσεις πλαισιώνονται µε ενεργητικές και βιωµατικές τεχνικές µάθησης και coaching παρεµβάσεις.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα;

Το πρόγραµµα απευθύνεται: σε επιχειρηµατίες, γ. διευθυντές, στελέχη επιχειρήσεων, ελεύθερους επαγγελµατίες.

Σε όσους επιθυµούν να εργαστούν για την επίτευξη των στόχων τους, εκφράζοντας τα ταλέντα τους και υλοποιώντας το µέγιστο δυναµικό τους.

Πως μπορεί να ωφεληθεί μια εργαζόμενη Γυναίκα;

Το πρόγραµµα προσφέρει τη δυνατότητα σε µια εργαζόµενη γυναίκα να εργαστεί µε τον εαυτό της σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον και …

Να διερευνήσει:

  • Ποιοι τοµείς της ζωής της είναι για την ίδια σηµαντικοί και επιθυµεί να εστιάσει για να βελτιώσει/ αναπτύξει.
  • Ποιοι είναι οι στόχοι της σε αυτούς του τοµείς.
  • Ποιες συνήθειες εµποδίζουν και ποιες προάγουν την επίτευξη των στόχων της, αναδεικνύουν το δυναµικό της και εκφράζοντας τα ταλέντα της.
  • Ποιο είναι εκείνο το πλάνο δράσης µικρών καθηµερινών συνηθειών που οδηγούν στη διαρκή βελτίωση, µε αποτέλεσµα την αλλαγή και την προσωπική µεταµόρφωση.

Να εστιάσει:

  • Την ενέργεια, τους πόρους, τα ταλέντα της, στους στόχους της, ζώντας µια ζωή µε νόηµα, σκοπό, χαρά και δηµιουργικότητα.

Ένα επιπλέον ουσιαστικό στοιχείο το οποίο µας συντροφεύει σε όλη τη διάρκεια του προγράµµατος Habits Challenge! Circle είναι η εστίαση στην αυτο-συµπόνια.

Η έρευνα δείχνει ότι η αυτο-συµπόνια προσφέρει τα ίδια οφέλη µε την αυτοεκτίµηση (λιγότερη κατάθλιψη, µεγαλύτερη ευτυχία κ.λπ.) χωρίς όµως τα αρνητικά της. (Πηγή: Kristin Neff, www.self-compassion.org)

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός βοήθησε στην προσωπική ανάπτυξη και στη διαχείριση της ενέργειας των επαγγελματιών Γυναικών;

Θα έλεγα πως κάποιες τις βοήθησε, και κάποιες άλλες όχι και τόσο. Είναι ύψιστης σηµασίας να διερωτηθούµε πως αξιοποιούµε την τεχνολογία και τα µέσα τόσο εµείς, όσο και το περιβάλλον στο οποίο δρούµε και αλληλοεπιδρούµε. Αξιοποιούµε την τεχνολογία για να κερδίσουµε χρόνο, ή η συνεχής ενασχόληση µε αυτήν και η µη ορθή χρήση µας αποσυντονίζει, ρουφά την ενέργειά µας και µας εξουθενώνει περισσότερο;

Η φυσική επαφή ή η ψηφιακή είναι η πιο πρόσφορη για τα συγκεκριμένα σεμινάρια;

Ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων από το 2002 σε Ελλάδα και Κύπρο, ήµουν λάτρης της δια ζώσης εκπαίδευσης και οµολογώ πως δεν µπορούσα να διανοηθώ πως µέσα από µια δράση µάθησης διαδικτυακά θα είχαµε τα αποτελέσµατα που έχουµε από µια αντίστοιχη µε φυσική παρουσία. Χαίροµαι που διαψεύστηκα! Από το Μάρτιο του 2020 διενεργούµε σχεδόν όλες τις δράσεις µάθησης ψηφιακά. Αν αυτό που κάνεις, το κάνεις µε αγάπη, πάθος, δηµιουργικότητα και ενσυναίσθηση και από την άλλη πλευρά το κοινό σου είναι αποφασισµένο να συµµετέχει, να εργαστεί µε τον εαυτό του, να µοιραστεί µε τα άλλα µέλη της οµάδας και να αλληλοεπιδράσει ακόµα και µέσα από µια κάµερα, µόνο εξαιρετικά αποτελέσµατα µπορούν να συµβούν.