Share This Article
H Φαίη Μέξη έχει πάνω από 24 χρόνια εργασιακής εµπειρίας, σε Commercial και Functional τοµείς και µέσα από διάφορους ρόλους όπως Category Management, Sales, Marketing, HR, Business Development, Project Management κτλ., εκ των οποίων τα τελευταία 19 χρόνια εργάζεται στην BIC σε διάφορους τοµείς στα κανάλια χονδρικής, λιανικής και e-Commerce. Από το 2014, έχει αναλάβει να αναπτύξει το κοµµάτι του eBusiness της εταιρείας στην Ελλάδα και έχει συνεργαστεί µε τους µεγαλύτερους Β&Μ και Pure players µε έµφαση στο eRetail & eGrocery.
Χαρακτηρίζεται από τόλµη, πάθος, προγραµµατισµό, υπευθυνότητα και ακεραιότητα. Το πιο σηµαντικό, ότι αποδεικνύει στην πράξη αυτό που πιστεύει για τη θέση της Γυναίκας στο επαγγελµατικό περιβάλλον: «Ότι µε υποµονή και επιµονή, διάθεση για µάθηση και σκληρή δουλειά, µπορούµε να σταθούµε απέναντι στην όποια πρόκληση και να κερδίσουµε τον σεβασµό και την εµπιστοσύνη».
Έχετε γεννηθεί στο εξωτερικό, έχετε συνεργαστεί με πολυεθνικές εταιρείες, μιλάτε ξένες γλώσσες, ασχολείστε με διεθνούς εμβέλειας χόμπι (SUP και Aikido) ωστόσο ζείτε και εξελίσσεστε στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η Ελληνική πραγματικότητα σήμερα για μια Cosmopolitan Γυναίκα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να «στοιχηθεί» με αυτήν των δυτικών χωρών;
Ζούµε σε µια χώρα µε βαθιά ριζωµένα στερεότυπα. Η Ελληνική πραγµατικότητα χρειάζεται να διανύσει πολύ δρόµο ακόµα, για να στοιχηθεί µε αυτή των δυτικών χωρών, σε πληθώρα πραγµάτων. Από την άλλη βέβαια, είναι στην ευχέρεια του καθενός αν θα συνταχθεί µε αυτό ή αν επιλέξει µια διαφορετική στάση και προσέγγιση, πιο αντιπροσωπευτική του χαρακτήρα του.
Πως σας αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί σας -άνδρες και γυναίκες- για το γεγονός ότι κινείστε σε έναν μάλλον ανδροκρατούμενο κλάδο;
Οι γυναίκες παρά τις ισχυρές ηγετικές τους ικανότητες συχνά καλούνται να αντιµετωπίσουν προκαταλήψεις και χρειάζεται να αποδεικνύουν τις ικανότητες τους. Σίγουρα στην πορεία της καριέρας µας όλοι έχουµε βιώσει δυσκολίες ή δυσπιστία, έχουµε βρεθεί µπροστά σε προκαταλήψεις και σε δίληµµα, αν θα πρέπει να τα παρατήσουµε ή να ορθώσουµε ανάστηµα και να διεκδικήσουµε τα αυτονόητα. Είχα την τύχη να έχω µέντορες εξαιρετικούς συνεργάτες που µε στήριξαν όταν η εταιρεία µου εµπιστεύθηκε νεοσύστατες θέσεις και εκτός από τον ενθουσιασµό του νέου, την πρόκληση της δηµιουργικότητας και την εδραίωση της θέσης, διαχειριστήκαµε επίσης την αλλαγή και το άγνωστο «του τι σηµαίνει αυτό», «πως θα επηρεάσει αυτή η αλλαγή» κλπ. Το θέµα είναι πως το αντιµετωπίζει ο καθένας. Είναι σηµαντικό να φιλτράρονται συµπεριφορές και να αντιµετωπίζονται αντίστοιχα, πάντα µε σεβασµό και λεπτό χειρισµό. Απαιτείται τόλµη, πείσµα, πάθος και διατήρηση µιας αισιόδοξης στάσης για την όποια αντιµετώπιση. Άλλωστε µπορούµε πάντα µε υποµονή, επιµονή, διάθεση για µάθηση και σκληρή δουλειά, να σταθούµε απέναντι στην όποια πρόκληση και να κερδίσουµε τον σεβασµό και την εµπιστοσύνη.
Ενδιαφέρεστε για τα κοινά, συμμετέχετε εθελοντικά σε διάφορες δράσεις για το Περιβάλλον, το παιδί και τις ευπαθείς ομάδες και είστε μέλος της ομάδας δομής εθελοντών εργαζομένων της BIC και μέλος της ομάδας σύνταξης της περιοδικής εσωτερικής έκδοσης. Συνιστούν πλειονότητα οι Γυναίκες σε αυτές τις ομάδες και αν ναι γιατί;
Δεν θα το έλεγα. Τουλάχιστον όχι σε αυτές τις οµάδες που συµµετέχω. Η προσφορά δίνεται απλόχερα από όλους, µε συνεργατικότητα, οµαδικότητα, πολύ καλή διάθεση, δηµιουργικότητα και αρωγό την εταιρεία. Άλλωστε µόνο συµβάλλοντας όλοι, ο καθένας µε τον τρόπο του και τις δυνατότητες του, µπορεί να στεφθεί µε επιτυχία µια εθελοντική δράση. Έχω κρατήσει µια φράση που διάβασα πολύ χαρακτηριστική, “Ο καθένας µόνος του είµαστε σταγόνες, όλοι µαζί είµαστε ωκεανός”.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που εργάζεται στον τομέα της τεχνολογίας και/ ή του Digital;
Όπως και σε άλλους τοµείς, το κυριότερο που έχει να αντιµετωπίσει, είναι η προκατάληψη και η λανθασµένη αντίληψη ότι δεν είναι αρκετά ικανή. Το σίγουρο είναι πως απαιτείται µεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να γίνει αποδεκτή ωστόσο είναι επίσης σίγουρο ότι δεν υπάρχει περιορισµός δεξιοτήτων ή δυνατοτήτων. Αντιθέτως η οργανωτικότητα, η ενσυναίσθηση, ο διαφορετικός τρόπος σκέψης, η σηµασία στην λεπτοµέρεια και η δηµιουργικότητα προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα.
Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να δείτε να αλλάζει στον τομέα της τεχνολογίας;
Γενικότερα η πανδηµία τόνισε τις αδυναµίες σε αυτό τον τοµέα στη χώρα µας, αναδεικνύοντας τα προβλήµατα στην εκπαίδευση, στις δηµόσιες υπηρεσίες, στις online αγορές και όχι µόνο. Αν δούµε την αισιόδοξη πλευρά των πραγµάτων (ας µου επιτραπεί η έκφραση), διαπιστώνουµε ότι ίσως επιτάχυνε την ανάγκη να δοθούν λύσεις και να υπάρξει εξέλιξη σε αυτόν τον τοµέα ώστε να συµβαδίζουµε όσο το δυνατόν µε άλλες χώρες και να απαλλάξουµε την καθηµερινότητα µας από χρονοβόρες διαδικασίες.
Πιστεύετε ότι το business στην Ελλάδα είναι πολύ μακριά ακόμη από το να δώσει τη θέση που αξίζει στις γυναίκες στις διοικητικές ομάδες (ExCom); Θα έπρεπε να μπει ποσόστωση και σε αυτό;
Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσµο και γενικά µιλώντας, ανεξαρτήτως χώρας, εύρους επιχειρήσεων ή τοµείς ενασχόλησης, τα στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και ακόµα και όταν υπάρχουν, οι απολαβές συνήθως δεν είναι ίδιες. Δυστυχώς, παρόλο που όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις ευηµερούν όταν σε αυτές υπάρχει µεγαλύτερη ισότητα µεταξύ των φύλων και παρόλο που οι γυναίκες στη ζωή τους καλούνται να προσαρµόζονται σε διάφορους ρόλους εξισορροπώντας σταδιοδροµία, οικογένεια, γονική καθοδήγηση µαζί µε πολλές άλλες εµπειρίες και συνδυάζοντας και αξιοποιώντας όλα αυτά τα προσόντα ως ηγέτες να µπορούν να προσαρµοστούν γρήγορα στις νέες καταστάσεις και να επικεντρωθούν στην εξεύρεση λύσεων σε εργασιακά ζητήµατα, η πραγµατικότητα είναι πως έχουµε πολύ δρόµο ακόµα να διανύσουµε. Χωρίς αυτό να σηµαίνει πως δεν υπάρχει πρόοδος ως προς αυτό. Ιδανικά, δεν θα έπρεπε να υπάρχει η ανάγκη ποσόστωσης. Παρόλα αυτά είναι ευχάριστο και ενθαρρυντικό να βλέπουµε ποσοστά όπως αυτά στον όµιλο που εργάζοµαι, σε διοικητικές θέσεις και BoD.
Και κάτι τελευταίο. Έχετε ελεύθερο χρόνο; Ποια είναι τα χόμπι σας;
Πολύ ελεύθερο χρόνο δεν έχω. Προσπαθώ να βρίσκω. Εκτός από το SUP που ήρθε για να µείνει στη ζωή µου, ασχολούµαι µε την ζωγραφική, αγαπώ να φωτογραφίζω µέρη που επισκέπτοµαι και είµαι φαν των Social Media, κυρίως του Instagram.