Share This Article
ΤΟ WOMEN IN DIGITAL ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη διαψεύδει τη φράση «ουδείς αναντικατάστατος»… Πράγµατι θα µείνει στη συνείδηση του κόσµου ως η µοναδική, η εµπνευσµένη, η γενναιόδωρη πρέσβειρα του ανθρωπισµού, της προσφοράς και της διακριτικής καλοσύνης.
Πράγµατι, η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, µέσα από τη µακροχρόνια δράση της, έχει υλοποιήσει ένα ευρύ ανθρωπιστικό έργο, εµπνευσµένο από τη µητρότητα, µε επίκεντρό του τα παιδιά, τις ευπαθείς κοινωνικές οµάδες και τα ευάλωτα άτοµα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ένα έργο το οποίο παράλληλα εστιάζεται σε τοµείς όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, η προώθηση του πολιτισµού ειρήνης, η παιδεία, η υγεία, η κλιµατική αλλαγή, ο πολιτισµός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονοµιάς.
Ειδικότερα, η δράση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη µέσα από το Ίδρυµά της, στοχεύει µεταξύ άλλων στην καταπολέµηση της εµπορίας των ανθρώπων και της εκµετάλλευσης των παιδιών, στην εξάλειψη του αναλφαβητισµού, στη προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιµετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων προκλήσεων, µε σκοπό τη δηµιουργία ενός καλύτερου κόσµου για τα παιδιά, το αύριο της ανθρωπότητας. Παράλληλα, το Ίδρυµά της µέσα από τα προγράµµατα που εφαρµόζει, στηρίζει παιδιά και οικογένειες ευπαθών κοινωνικών οµάδων, σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια και πρόσφυγες.
Σώζοντας εκατοντάδες παιδιά
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για περισσότερα από 25 χρόνια αγωνιζόταν ενάντια στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Μέσα από το έργο της στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών µε καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» ίδρυσε την πρώτη παιδιατρική Μονάδα Μεταµόσχευσης Μυελού των Οστών στην Ελλάδα, χάρη στην οποία περισσότερα από 860 παιδιά από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες έχουν σωθεί µέχρι σήµερα, τον Ξενώνα “ΕΛΠΙΔΑ”, το πρώτο Ογκολογικό Παιδιατρικό Νοσοκοµείο και την πρώτη Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Ελλάδα, και ανέλαβε µια σειρά από πρωτοβουλίες µε στόχο να βοηθήσει τα άρρωστα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Παράλληλα η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στήριξε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύµατα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. ενώ υπήρξε ιδρύτρια και χορηγός του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Στήριξε, επίσης, τα προγράµµατα της UNESCO για την εκπαίδευση και τον πολιτισµό σε πολλά µέρη του κόσµου και προωθεί την υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων του ΟΗΕ.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, ως Πρόεδρος του «Ιδρύµατος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», συνεργάστηκε µε πολλούς φορείς, ιδρύµατα και µη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο όλων αυτών των συνεργασιών, εκτός από τις εκδηλώσεις που διοργάνωνε µέσω των ιδρυµάτων της, συµµετείχε σε συνέδρια και διασκέψεις ως οµιλήτρια ή σύνεδρος, καθώς και σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, διεθνείς και ευρωπαϊκές συναντήσεις και εκστρατείες.
Το έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη είναι διεθνώς αναγνωρισµένο και η ίδια έχει λάβει πολλούς τιµητικούς τίτλους και βραβεία όπως: Χρυσός Σταυρός του Τάγµατος της Ευποιίας της Ελληνικής Δηµοκρατίας, Βραβείο της Ακαδηµίας Αθηνών, Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Ιππότης και Αξιωµατικός της Λεγεώνας της Τιµής της Γαλλικής Δηµοκρατίας, Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων ενάντια στον καρκίνο, Βραβείο “Ripple of Hope” του Ιδρύµατος «Robert F. Kennedy Human Rights», κ.ά.
Ένας γενναίος άνθρωπος
Ήταν ένας άνθρωπος τόσο γενναίος που στα πρώτα βήµατα της ΕΛΠΙΔΑΣ έµπαινε µαζί µε τους γιατρούς στα χειρουργεία των καρκινοπαθών παιδιών.
Με τη µεγάλη ψυχική δύναµη που την χαρακτήριζε, ήταν επόµενο να περάσει τη δική της βαριά ασθένεια δίχως να το µάθει κανείς. Προτιµούσε να δώσει τη µάχη µόνη της, µε την οικογένειά της και τους αγαπηµένους της παρά το γεγονός ότι η ίδια στάθηκε προσωπικά στο πλευρό χιλιάδων µικρών ασθενών που πάλεψαν για τη ζωή τους, όπως και στο πλάι των γονέων τους. Η αγκαλιά της είχε χωρέσει όλους όσοι νοσηλεύτηκαν στην Ογκολογική Μονάδα.
Με πραγµατική αγάπη, µε στωικότητα, ήξερε να δίνει κουράγιο και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ακόµη και τα νήπια όταν την αντίκριζαν από τους θαλάµους τους έτρεχαν κοντά της και την αποκαλούσαν µε το µικρό της όνοµα.
Από το 1990 µέχρι σήµερα, πάνω από 1.100 ελληνόπουλα (και αρκετά παιδιά από το εξωτερικό) ανέκτησαν πλήρως την υγεία τους χάρις στο δικό της όραµα. Και µε την υποδοµή που φρόντισε να υπάρχει στην πατρίδα µας θα θεραπευτούν και άλλα στο µέλλον, δίχως να χρειάζεται να πάνε στο εξωτερικό για να λάβουν τη σωστή αγωγή όπως παλιά. Στην αρχή, τόσο εκείνη ως ιδρύτρια όσο και οι άλλες γυναίκες που συναπάρτισαν την ΕΛΠΙΔΑ δέχθηκαν τη χλεύη: «Οι κοσµικές κυρίες µε τα σινιέ µοντελάκια» τις αποκαλούσαν.
«Η ευαισθησία δεν είναι θέµα οικονοµικής κατάστασης», απαντούσε. Άνθρωπος µε σπάνια χαρίσµατα, µπορούσε να ζυγίσει αυτόν που είχε απέναντί της και να δει µέσα στην ψυχή του. Φερόταν πάντα µε καλοσύνη και ευγένεια σε όλους… Θα τη θυµόµαστε για πάντα.
Στιγμές από τη ζωή της
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943 και µεγάλωσε στην Ερµιόνη, τόπο καταγωγής της µητέρας της, Ευαγγελίας. Τη µητέρα της που υπεραγαπούσε και συνήθιζε να διηγείται συχνά τρυφερά περιστατικά όταν εκείνη σε δύσκολες στιγµές την έκλεινε στις ζεστές της φτερούγες. Ο πατέρας της, Γιώργος Μπουρνάκης, καταγόταν από τη Σαµπατική Αρκαδίας. Η Μαριάννα, ένα ψηλόλιγνο, χαριτωµένο, γλυκό κορίτσι µε πλούσια, µακριά µαλλιά, αγαπούσε να διαβάζει και να ασχολείται µε τη φροντίδα ανθρώπων που είχαν ανάγκη. Σε πολύ νεαρή ηλικία παντρεύτηκε τον Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, αξιωµατικό του Πολεµικού Ναυτικού και αργότερα µεγαλοεπιχειρηµατία πρόεδρο της Motor Oil και απέκτησαν µαζί πέντε παιδιά: τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976). Σπούδασε οικονοµικά στο Πανεπιστήµιο Ντένβερ του Κολοράντο.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έφυγε από τη ζωή έναν µήνα και 22 ηµέρες από την ηµέρα των γενεθλίων της (2 Ιουνίου) που συνήθιζε να γιορτάζει κοντά σε όλη της την οικογένεια. Η οικογένεια που βρισκόταν στο πλευρό της τις τελευταίες της στιγµές.
Η Μαριάννα υπήρξε µια υπέροχη µητέρα, φρόντιζε τα παιδιά της να πάρουν σωστή ανατροφή, ήταν κοντά τους την περίοδο των σπουδών τους, αλλά και αργότερα όταν έκαναν τις δικές τους οικογένειες. Τρυφερή, γεµάτη φροντίδα, αλλά συνάµα διακριτική! Το ίδιο τρυφερή υπήρξε και µε τα εγγόνια της, τα οποία ζουν µεταξύ Αθήνας και Λονδίνου.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη υπήρξε φίλη µε ισχυρές προσωπικότητες του πλανήτη. Είναι γνωστή η φιλία µε τους Κένεντι, οι οποίοι πάντα έρχονταν για διακοπές στο σπίτι τους στην Ελλάδα τα καλοκαίρια, ενώ η Μαριάννα διατηρούσε στενούς δεσµούς και µε την Κέρι Κένεντι, σηµαντική φιλάνθρωπο.