Ιωαννα Λαουµτζη: Fitness Consultant/ Founder of Il Exclusive Fitness Gym, Το Wellbeing στον χώρο εργασίας

O τρόπος ζωής των εργαζοµένων αποτελεί όλο και µεγαλύτερη προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις, και µια νέα µελέτη της Aon διαπιστώνει ότι η σωµατική και η ψυχική υγεία έχει επίσης αντίκτυπο στις επιδόσεις των επιχειρήσεων. Η µελέτη «Η Working Well – η Παγκόσµια Έρευνα Ευηµερίας 2021» αναπτύχθηκε από την IPSOS, µια παγκόσµια επιχείρηση έρευνας αγοράς, και διεξήχθη µέσω περισσότερων από 1.600 ερωτηµατολογίων που εστάλησαν σε επιχειρήσεις σε 41 χώρες.

Η έρευνα αποσκοπούσε σε έρευνα για να κατανοήσει τον τρόπο µε τον οποίο οι εργοδότες σε όλο τον κόσµο αντιµετωπίζουν τον υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς επίσης να µετρήσει τον αντίκτυπο που είχαν τα προγράµµατα ευεξίας στη συνολική απόδοση της εταιρείας τους. Βέβαια η πανδηµική κόπωση απειλεί την ευηµερία των εργαζοµένων. Στο σηµερινό περιβάλλον το 82% των οργανώσεων παγκοσµίως πιστεύουν ότι η καλή ζωή είναι σηµαντική στην εταιρεία του. Είναι µια ανάγκη για την επιχείρηση.

Ο αντίκτυπος στις επιδόσεις της εταιρείας

Η έρευνα της Aon έδειξε ότι η βελτίωση της γενικής ευεξίας µπορεί να συνδεθεί µε τη βελτίωση των επιχειρηµατικών αποτελεσµάτων σε αρκετούς τοµείς. Η αύξηση κατά 3% των µέσων ευεξίας προκάλεσε αύξηση κατά 1% των αποτελεσµάτων.

Η µελέτη αναφέρει επίσης ότι ακόµα και πριν την πανδηµία, οι εργαζόµενοι ένιωθαν αγχωµένοι. Η έρευνα έδειξε ότι περισσότεροι από ένας στους τρεις ενήλικες (35%) δήλωσαν ότι αντιµετώπισαν πολύ άγχος, ενώ περισσότεροι από το 40% των εργαζοµένων δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν υψηλή πίεση στις δουλειές τους, επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγικότητα, την υγεία και τη σταθερότητα της οικογένειας. Ορισµένοι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι οι εργαζόµενοι εργάζονται περισσότερες ώρες και κάνουν λιγότερες διακοπές από ποτέ. Ένας ολόκληρος χρόνος κοινωνικής απόστασης, ελάχιστων ταξιδιών, διακοπής των σπουδών και οικονοµικής αβεβαιότητας, έχει προκαλέσει συναισθηµατικά προβλήµατα ευεξίας, τα οποία εκδηλώνονται στη φυσική κατάσταση των εργαζοµένων.

Η κουλτούρα της κάθε εταιρείας είναι σημαντική

Η κουλτούρα της εταιρείας είναι ο βασικός παράγοντας επιτυχίας στις προσπάθειες που αφορούν στη δηµιουργία νέων υγιεινών συνηθειών. Σύµφωνα µε την ίδια έρευνα, το 87% των επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον κόσµο έχουν αναλάβει κάποιο είδος πρωτοβουλίας ευεξίας, σε σύγκριση µε το 55% που έχει τεθεί σε εφαρµογή µια συνολική στρατηγική. Η δηµιουργία ενός υγιούς εργατικού δυναµικού υψηλής απόδοσης απαιτεί από τους εργοδότες να κοιτάξουν πέρα από τις εφαρµογές και τα προγράµµατα.

Σωματική ευεξία

Σήµερα, η φυσική ευεξία περιλαµβάνει πολλές πτυχές, συµπεριλαµβανοµένης της άσκησης, του ύπνου, του συνολικού τρόπου ζωής και των επιλογών διατροφής. Οι σύγχρονες εταιρείες πρέπει να εστιάσουν στη σηµασία των καθηµερινών συνηθειών για την ενίσχυση της σωµατικής ευηµερίας. Υπάρχει µια σειρά από συνήθειες για τη βελτίωση της σωµατικής ευηµερίας όπως το να στέκεστε όρθιοι για σύντοµες συναντήσεις, να κοιµάστε περισσότερο και να παρακολουθείτε τι και πότε τρώτε. Απαραίτητη είναι µια συνολική στρατηγική, η οποία δεν θα εξετάζει µόνο τη σωµατική υγεία αλλά και άλλους τοµείς που µπορούν να προκαλέσουν άγχος και δυσαρέσκεια για τους εργαζόµενους.

Τα οφέλη της άσκησης

Πραγµατοποιώντας µια σωµατικά ενεργή εργασία, δεν είναι απαραίτητη η περαιτέρω άσκηση µέσα στην ηµέρα. Aυτή η παρανόηση πιστεύεται από πολλούς και είναι σηµαντικό να εξηγηθεί ότι οι διαφορετικές ασκήσεις έχουν διαφορετικά αποτελέσµατα µέσα στο σώµα. Αν και η δραστηριότητα στην εργασία είναι πολύ σηµαντική και ωφέλιµη, οι προγραµµατισµένες ασκήσεις µέτριας/υψηλής έντασης είναι θεµελιώδεις προκειµένου να:

  • Μειωθούν τα επίπεδα τους άγχους
  • Διατηρηθούν οι µύες και οι αρθρώσεις υγιείς
  • Αποφευχθούν καρδιαγγειακοί κίνδυνοι

Εάν πραγµατοποιείτε µια εργασία που απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, τότε συνιστώνται ασκήσεις που επικεντρώνονται στη µυϊκή ενδυνάµωση. Ασκήσεις µε αντιστάσεις θα βελτιώσουν την δύναµη στους µυς και τα οστά, µειώνοντας το ρίσκο εµφάνισης µυοσκελετικών τραυµατισµών στη δουλειά. Εάν πραγµατοποιείτε καθιστική εργασία, είναι σηµαντικό να επικεντρωθείτε σε ασκήσεις που βελτιώνουν το καρδιαγγειακό (τρέξιµο, περπάτηµα, ποδηλασία κ.ά.). Παρόλα αυτά, ένας συνδυασµός καρδιαγγειακών ασκήσεων και προπόνησης µε αντιστάσεις αποτελεί ιδανική συνταγή για την αποφυγή πιθανών τραυµατισµών για τους εργαζόµενους γραφείου.

Συνοψίζοντας, η πανδηµία έδωσε στους εργοδότες την ευκαιρία να εστιάσουν περισσότερο από ποτέ στη δηµιουργία ενός καλύτερου και πιο ποιοτικού τρόπου ζωής των εργαζοµένων τους. Οι υπεύθυνοι του εργατικού δυναµικού βλέπουν τώρα τη σωµατική και την ψυχική υγεία όχι µόνο ως όφελος για τους εργαζόµενους, αλλά ως µια ευκαιρία να υποστηρίξουν τους υπαλλήλους τους σε όλες τις πτυχές της προσωπικής και εργασιακής τους ζωής.