«Ισότητα, Συμπερίληψη και Ποικιλομορφία στην πράξη»

Στα σύγχρονα εργασιακά περιβάλλοντα, οι ίσες ευκαιρίες, η μισθολογική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και η ποικιλομορφία και συμπερίληψη, δεν αποτελούν απλώς ένα ευχολόγιο, μια “nice to have” συνθήκη ή και μια επιβεβλημένη παράμετρο του ESG, αλλά μια κοινά αποδεκτή αναγκαιότητα για την εξέλιξη των εργαζομένων και της κοινωνίας. Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, η Schneider Electric όχι απλώς αναγνωρίζει αυτή τη σημαντική αρχή, αλλά την υποστηρίζει ενεργά, αφήνοντας ένα δυναμικό ίχνος με θετικό πρόσημο στον επιχειρηματικό κόσμο.

Πράγµατι, η Schneider Electric προσδίδει τη µέγιστη σηµασία στην προώθηση των ισότιµων ευκαιριών ενώ δεσµεύεται έµπρακτα να δρα ως «µοχλός» αλλαγής, προσβλέποντας στη δηµιουργία ενός καλύτερου κόσµου όπου η ποικιλοµορφία και η ισότητα των φύλων γίνονται πραγµατικότητα.Σε αυτό το πλαίσιο, η Schneider Electric απασχολεί παγκοσµίως 135.000 εργαζοµένους από 5 διαφορετικές γενιές, 182 επιµέρους εθνικότητες από 109 διαφορετικές χώρες. Μάλιστα περισσότερο από το 1/3 (34%) των εργαζοµένων της εταιρείας είναι γυναίκες, ενώ από το 2021 το ποσοστό των γυναικών στην Εκτελεστική Επιτροπή αυξήθηκε στο 44%. Παράλληλα, η εταιρεία στηρίζει τους νέους ανθρώπους και ενισχύει τις προσπάθειες της για την απορρόφηση όλο και περισσότερων γυναικών στο STEM. Στοχεύοντας στην ακόµα µεγαλύτερη συµµετοχή γυναικών σε όλες τις διοικητικές βαθµίδες έως το 2025, επιδιώκει επίσης το «κλείσιµο» της ψαλίδας των µισθολογικών ανισοτήτων µεταξύ γυναικών και ανδρών σε λιγότερο από 1%.

Η Χριστίνα Ματάκια, είναι ένα έµπρακτο παράδειγµα νέας γυναίκας που έγινε µέλος της οµάδας Πωλήσεων της Schneider Electric Ελλάς σε θέση εκπαιδευόµενης το 2019 και πολύ σύντοµα το 2020 ανέλαβε καθήκοντα Secure Power Sales Engineer: «Στην Schneider Electric, η διαφορετικότητα είναι πηγή δύναµης και καινοτοµίας. Είµαι υπερήφανη που βρίσκοµαι σε µια εταιρεία που δεσµεύεται να εξαλείψει τις ανισότητες στον εργασιακό χώρο και προάγει την ίση συµµετοχή των γυναικών σε όλες τις θέσεις και βαθµίδες. Η διασφάλιση της ποικιλοµορφίας δεν είναι απλώς λόγια, αλλά πράξεις που δηµιουργούν ένα καλύτερο και πιο βιώσιµο αύριο για όλους».

Η Schneider Electric έχει διακριθεί για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ως προς την ενσωμάτωση, την συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα. Το 2022, κατέλαβε την 16η θέση μεταξύ των 41 ομολόγων της στον κλάδο στην κατάταξη των Financial Times Diversity Leaders, ενώ έχει αναγνωριστεί ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο που στηρίζουν τις γυναίκες για το 2022 από το Forbes. Επιπλέον, κατέλαβε την 20ή θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, και την τρίτη στη Γαλλία, μεταξύ των 100 κορυφαίων εταιρειών που περιλαμβάνονται στην έκθεση ορόσημο της Equileap, αποδεικνύοντας έμπρακτα την πρόοδο που έχει κάνει σε ό,τι αφορά στην προώθηση της ισότητας των φύλων. Ακόμη, διακρίθηκε για έκτη συνεχή χρονιά στον δείκτη ισότητας των φύλων (GEI) του Bloomberg.

Μια σηµαντική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η  Schneider Electric είναι το “Open Talent Market”, µια πλατφόρµα που βασίζεται στην τεχνητή νοηµοσύνη και έχει ως στόχο να συµβάλλει στην εξάλειψη των προκαταλήψεων κατά τη διαδικασία πρόσληψης. Πιο συγκεκριµένα, µέσω αυτής της πλατφόρµας, οι εργαζόµενοι έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης και καριέρας σε παγκόσµιο επίπεδο, βασισµένες στις δεξιότητες και τις ικανότητές τους αλλά και τις µελλοντικές τους φιλοδοξίες. Αυτές οι ευκαιρίες περιλαµβάνουν από mentoring και επαγγελµατικές θέσεις πλήρους απασχόλησης έως και θέσεις εργασίας µε µερική απασχόληση.

Επιπλέον, µια ακόµη καινοτόµος πρωτοβουλία από τη Schneider Electric είναι το “Beyond Green Skills”. Μέσω αυτού του προγράµµατος, η εταιρεία παρέχει µια ευρεία γκάµα  ευκαιριών για µάθηση και εξέλιξη, καλώντας τελειόφοιτους και αποφοίτους Πολυτεχνικών και Οικονοµικών Σχολών µε λιγότερα από δύο χρόνια εργασιακής εµπειρίας, να υποβάλουν τις καινοτόµες ιδέες τους προκειµένου να διεκδικήσουν θέσεις πρακτικής άσκησης σε µια από τις πιο βιώσιµες εταιρείες παγκοσµίως. Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, δίνεται σε εργαζόµενους της Gen Z ή Gen Y η ευκαιρία να κάνουν τα πρώτα τους βήµατα στην αγορά εργασίας, συµµετέχοντας σε ενδιαφέροντα projects σχετικά µε νέες τεχνολογίες, µε πλήθος ευκαιριών για ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και επέκτασης της συνεργασίας µε την εταιρία. Αξίζει να σηµειωθεί ότι φέτος, το επίµαχο πρόγραµµα υλοποιείται για τρίτη συνεχόµενη χρονιά.

Η έξωθεν καλή µαρτυρία

Φυσικά για όλα τα παραπάνω υπάρχει και η έξωθεν καλή µαρτυρία. Η Μαριλίνα Φαζάκη, Secure Power Sales Representative & Business Analyst είναι µία από τους απόφοιτους που έλαβαν µέρος στο “Beyond Green Skills” και πλέον στελεχώνει την οµάδα Πωλήσεων του Secure Power της Schneider Electric Ελλάδος: «H Schneider Electric επενδύει στη νέα γενιά, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς απόφοιτους Πολυτεχνικών και Οικονοµικών Σχολών να εργαστούν σε έναν πολύ ελκυστικό κλάδο. Το να εργάζεσαι σε µια εταιρεία που προάγει καθηµερινά αυτές τις αξίες, ενθαρρύνοντας τόσο τη συµµετοχή των νέων όσο και των γυναικών, είναι κάτι για το οποίο µόνο τυχερός µπορεί να νιώσει κανείς».

Αντίστοιχα, η Αρετή Σίσκου, Secure Power Marketing Communication Assistant αποτελεί ένα ακόµα παράδειγµα ασκούµενης που ξεκίνησε τη συνεργασία της µε την Schneider Electric λίγο πριν την ολοκλήρωση των σπουδών της και πλέον στελεχώνει την οµάδα Secure Power Marketing για την Νοτιανατολική Ευρώπη & Ισραήλ: «Ως µέλος της οµάδας µάρκετινγκ, εργαζόµαστε καθηµερινά για να διασφαλίσουµε ότι τα µηνύµατά µας αντανακλούν την έννοια της συµπερίληψης, ενώ ενθαρρύνουµε την ευαισθητοποίηση για αυτά τα θέµατα. Η Schneider Electric αναδεικνύει νέα ταλέντα και δίνει απλόχερα ευκαιρίες στους εργαζοµένους της να αναπτύξουν τις δεξιότητες και ικανότητές τους».

Φέτος, η Schneider Electric διακρίθηκε µε την πιστοποίηση Great Place to Work, που αποτελεί το πρώτο επίπεδο αναγνώρισης για οργανισµούς που θέλουν να ξεχωρίσουν ως εργοδότες επιλογής σε µια ανταγωνιστική αγορά αναζήτησης ταλέντων. Έπειτα από µια αξιόπιστη έρευνα που διενεργήθηκε στους εργαζόµενους της Schneider Electric µέσα στη χρονιά, διερευνήθηκαν οι πέντε (5) διαστάσεις τις οποίες το Great Place to Work® θεωρεί σηµαντικές για κάθε εργασιακό περιβάλλον: Αξιοπιστία, Σεβασµός, Δικαιοσύνη, Υπερηφάνεια, Συντροφικότητα.

Related Post