Καμπάνια για την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων

Τα έµφυλα στερεότυπα εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδοµένα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, µε ένα σηµαντικό ποσοστό 44% των ατόµων να πιστεύει ότι η πρωταρχική υποχρέωση µιας γυναίκας είναι να φροντίζει το νοικοκυριό και την οικογένειά της.

Προκειµένου να αναθεωρηθούν οι αντιλήψεις και να ξεκινήσει µια συζήτηση σχετικά µε τα έµφυλα στερεότυπα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δροµολογήσει µια πανευρωπαϊκή καµπάνια στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αντιµετώπιση των έµφυλων στερεοτύπων σε ολόκληρη την ΕΕ αλλά και την Ελλάδα.

Με hashtag #EndGenderStereotypes, η καµπάνια προσπαθεί να ρίξει φως στις επιζήµιες επιπτώσεις των έµφυλων στερεοτύπων, τα οποία περιορίζουν τις επιλογές και τις ευκαιρίες τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών. Αντιµετωπίζοντας και καταρρίπτοντας τα διάφορα στερεότυπα, η εκστρατεία στοχεύει στην ενίσχυση της ισότητας των φύλων και στην καλλιέργεια µιας απελευθερωµένης κοινωνίας χωρίς αποκλεισµούς για όλους.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται έχουν ως στόχο να προβληµατίσουν το κοινό σχετικά µε το αν οι εικονιζόµενες καταστάσεις είναι σπάνιες, ασυνήθιστες ή αναπάντεχες.

Η Helena Dalli, επίτροπος της ΕΕ για θέµατα ισότητας, δήλωσε: «Τα έµφυλα στερεότυπα εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδοµένα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Δεν αποτελούν απλώς θέµα προσωπικών απόψεων, καθώς έχουν πραγµατικές επιπτώσεις στις γυναίκες και τους άνδρες. Οι επικρατούσες προσδοκίες σχετικά µε τις σπουδές που θα επιλέξει ένα κορίτσι, οι προδιαγεγραµµένες πορείες σταδιοδροµίας για τους άνδρες και οι προκαθορισµένοι ρόλοι για τις γυναίκες τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελµατικό επίπεδο έχουν επιζήµιες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία γενικότερα. Τα πρότυπα αυτά συµβάλλουν στις διαρκείς οικονοµικές ανισότητες µεταξύ γυναικών και ανδρών.

Τα έµφυλα στερεότυπα πρέπει εποµένως να καταπολεµηθούν, καθώς περιορίζουν τις προσωπικές επιλογές και ελευθερίες. Ευελπιστώ ότι η καµπάνια µας θα ενθαρρύνει τον προβληµατισµό σχετικά µε τα έµφυλα στερεότυπα και θα συµβάλει στη βελτίωση των προτύπων συµπεριφοράς. Παράλληλα, προσκαλώ όλους τους Ευρωπαίους να συµµετάσχουν στις προσπάθειές µας για την εξάλειψη των έµφυλων στερεοτύπων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Τα έµφυλα στερεότυπα εξακολουθούν να ασκούν σηµαντική επιρροή στην απασχόληση, τη φροντίδα και τους ηγετικούς ρόλους. Τα έµφυλα στερεότυπα εξακολουθούν να περιορίζουν τις ευκαιρίες στον εργασιακό χώρο και να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής στο σπίτι. Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες αποτελούν το 51% του ευρωπαϊκού πληθυσµού και υπερτερούν των ανδρών όσον αφορά στην πανεπιστηµιακή εκπαίδευση σε διάφορους τοµείς, εξακολουθούν να µην εκπροσωπούνται επαρκώς στην αγορά εργασίας. Αυτή η έλλειψη διαφορετικότητας είναι ιδιαίτερα εµφανής στους τοµείς των Επιστηµών, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηµατικών (STEM) καθώς και στις ηγετικές θέσεις. Σύµφωνα µε τη Eurostat, µόνο το 67,7% των γυναικών στην ΕΕ απασχολούνταν µε πλήρη απασχόληση, σε αντίθεση µε το 78,5% των ανδρών. Μόλις το 20% των αποφοίτων στον τοµέα της Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι γυναίκες, ενώ ένα ισχνό 8% των διευθυνόντων συµβούλων σε µεγάλες εισηγµένες εταιρείες στην ΕΕ είναι γυναίκες.

Οι γυναίκες επωµίζονται δυσανάλογα µεγάλο βάρος της µη αµειβόµενης φροντίδας και της οικιακής εργασίας, γεγονός που συχνά οδηγεί σε προκλήσεις όσον αφορά την εξισορρόπηση της πλήρους απασχόλησης και των επαγγελµατικών φιλοδοξιών. Ως αποτέλεσµα, πολλές γυναίκες αναγκάζονται να επιλέξουν µερική απασχόληση ή να κάνουν συµβιβασµούς ως προς τις επαγγελµατικές τους φιλοδοξίες. Ταυτόχρονα, οι άνδρες συχνά αντιµετωπίζουν προκλήσεις που απορρέουν από τα έµφυλα στερεότυπα. Οι άδικες κοινωνικές προσδοκίες και τα στερεότυπα ενδέχεται να αποτελούν εµπόδιο για τους άνδρες στο να λάβουν γονική άδεια, ακόµη και όταν το επιθυµούν.

Τα έμφυλα στερεότυπα εξακολουθούν να υφίστανται σε σημαντικό βαθμό στην Ελλάδα

Η Ελλάδα υστερεί σε σχέση µε άλλες χώρες της ΕΕ όσον αφορά την ισότητα των φύλων, καταλαµβάνοντας την τελευταία θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων µε βαθµολογία 53,4 στα 100, δηλαδή 15,2 µονάδες κάτω από τον µέσο όρο της ΕΕ. Αν και η Ελλάδα έχει σηµειώσει πρόοδο από το 2010, µε αύξηση της βαθµολογίας της κατά 4,8 µονάδες, εξακολουθούν να υφίστανται σηµαντικές ανισότητες µεταξύ των φύλων. Για παράδειγµα, οι γυναίκες κατέχουν µόνο το 21% των κοινοβουλευτικών εδρών και το 15,5% των θέσεων υπουργών της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας έντονες ανισότητες όσον αφορά την εξουσία και την εκπροσώπηση.

Σύµφωνα µε έρευνα του Ευρωβαρόµετρου, το 69% συµφωνεί ότι ο πρωταρχικός ρόλος της γυναίκας είναι να φροντίζει το σπίτι και την οικογένειά της, ενώ το 65% πιστεύει ότι η βασική υποχρέωση του άνδρα είναι να παρέχει οικονοµική στήριξη.