Lisa Bendixen, Μarketing Μanager Gic, Logitech, “Μη φοβάστε να δείξετε κάτι όταν νομίζετε ότι είναι καλό”

Ποια ήταν η κινητήριος δύναμη της διαδρομής σας μέχρι σήμερα;

Πρώτον, απολαµβάνω αυτό που κάνω. Πιστεύω ότι το να απολαµβάνεις αυτό που κάνεις, σε καθηµερινή βάση, είναι η σηµαντικότερη κινητήριος δύναµη αφού µόνο έτσι αφοσιώνεσαι ολοκληρωτικά. Δεύτερον, πιστεύω ότι το να απολαµβάνεις τη δουλειά, σχεδόν να τη βρίσκεις διασκεδαστική, πάντα βοηθούσε εµένα και τους συναδέλφους µου να δηµιουργούµε ένα υπέροχο περιβάλλον εργασίας. Τρίτον, η καλοσύνη είναι το κλειδί για την επιτυχία. Διότι η καλοσύνη, που µεταφράζεται στην υποστήριξη των µελών µιας οµάδας, είτε πρόκειται για συνάδελφο, είτε ακόµη και για τον προϊστάµενό µας, φέρνει ουσιαστικά αποτελέσµατα αµοιβαιότητας στον εργασιακό χώρο.

Πώς σας κέρδισε ο χώρος της τεχνολογίας;

Ανέκαθεν απολάµβανα τον τοµέα των καταναλωτικών αγαθών. Πριν ενταχθώ στη Logitech ως Marketing Manager για την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, κατείχα διαφορετικές θέσεις Marketing στη Nestlé, τη Johnsons and Johnsons, τη Reckitt Benkiser. Τελικά, εντάχθηκα στον Τοµέα της Τεχνολογίας ως Senior Key Account Manager ξεκινώντας από µια εταιρεία Τεχνολογίας µε έδρα το Λονδίνο, όπου διαχειριζόµουν brands όπως τα: Apple, Amazon και Media Markt. Νοµίζω ότι ο τοµέας της τεχνολογίας δίνει πολλές ευκαιρίες και για τις γυναίκες. Όχι µόνο επειδή υπάρχει αυξηµένη ζήτηση θέσεων εργασίας στην τεχνολογία αλλά και επειδή µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε τη δηµιουργικότητά µας σε κατηγορίες λιγότερο διαδεδοµένες για τις γυναίκες, όπως το Gaming -που βοηθά και εµάς τις ίδιες να διευρύνουµε το πεδίο των γνώσεών µας. Σηµαντική είναι η εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων όπως το Twitch και το TikTok που γίνονται όλο και πιο καίρια για τους τεχνολογικούς οργανισµούς και αποτελούν ακόµα ένα όπλο στη φαρέτρα µας.

Πώς έχει ο COVID-19 επηρεάσει τη σχέση εργασιακής-προσωπικής ζωής;

Είναι σηµαντικό το ότι η εργασία από το σπίτι αντιµετωπίζεται πιο θετικά σε σχέση µε την προ Covid εποχή. Το να έχουµε την ευκαιρία να εργαζόµαστε από το σπίτι µας δίνει µεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση της ηµέρας. Για µένα αυτό είχε θετικό αντίκτυπο, καθώς ένιωθα ότι είχα περισσότερη ελευθερία στη διαχείριση των καθηκόντων µου – τόσο για το σπίτι όσο και για τη δουλειά µου.

Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχουν ακόμα τόσο λίγες γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας;

Θεωρώ ότι παίζει σηµαντικό ρόλο η απουσία επιφανών ηγέτιδων στην τεχνολογία. Όταν µιλάµε για ηγετικές µορφές στο χώρο της τεχνολογίας τα πρώτα ονόµατα που έρχονται στο µυαλό µας είναι ονόµατα όπως Musk, Zuckerberg, Bezos. Όταν πρόκειται για γυναίκες, ίσως να έρχεται στο µυαλό µας ένα όνοµα -η Sheryl Sanberg- αλλά δε «συναντάµε» συχνά ηγέτιδες στο χώρο. Αυτό µπορεί να προκαλέσει ανασφάλεια για εµάς τις γυναίκες και µπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για όσες θέλουν να εισέλθουν στον τοµέα της τεχνολογίας.

Πώς μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερες γυναίκες στην τεχνολογία;

Πιστεύω ότι είναι πολύ σηµαντικό οι γυναίκες ηγέτιδες στον τοµέα της τεχνολογίας να προσπαθήσουν να καταλάβουν σηµαντικότερα αξιώµατα, προκειµένου να ανοίξουν την πόρτα για άλλες γυναίκες. Επίσης, τα συγκεκριµένα προφίλ επιτυχηµένων γυναικών του χώρου πρέπει να παρουσιάζονται σε όλη την κοινότητα, δηµιουργώντας έτσι µια συνολικότερη αλλαγή νοοτροπίας στον τοµέα της τεχνολογίας που να δηλώνει εµφατικά ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίσοι.

Γιατί η Logitech υποστηρίζει την πρόοδο για την ισότητα των φύλων;

Γιατί αυτό είναι το σωστό. Πριν από µερικά χρόνια δηλώσαµε ρητά την υποστήριξη για την ισότητα και το περιβάλλον, ως βασικό µέρος των αξιών της εταιρείας µας. Πιστεύουµε ακράδαντα ότι κάθε άτοµο πρέπει να έχει ίση πρόσβαση – αλλά ο κόσµος γενικά δεν είναι ακόµα έτσι. Στην εταιρεία µας, εργαζόµαστε για να προσφέρουµε ίσες ευκαιρίες σε κάθε άτοµο, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισµού και πολλών ακόµα παραµέτρων. Κάνουµε ό,τι καλύτερο µπορούµε για να υπερασπιστούµε τα δικαιώµατα των γυναικών και των υπo-εκπροσωπούµενων οµάδων ανά τον κόσµο, είτε µέσω της υποστήριξης κοινοτήτων όπως το ‘Girls Who Code’ είτε µέσω του τρόπου µε τον οποίο υποστηρίζουµε τους προµηθευτές και τους συνεργάτες µας.

Νιώθετε ότι ως γυναίκα έχετε πολύ σημαντικό ρόλο ως σημείο αναφοράς στην τεχνολογία με τις γυναίκες γύρω σας;

Πιστεύω ότι είναι σηµαντικό να στηρίζουµε η µια την άλλη, ό ένας τον άλλον. Όχι µόνο µεταξύ µας οι γυναίκες αλλά και όταν οι άντρες είναι στο δωµάτιο. Να µοιραζόµαστε εµπειρίες και να µιλάµε. Νοµίζω ότι το να έχεις φωνή και να τη µοιράζεσαι είναι σηµαντικό όταν έχεις µια σηµαντική θέση στον τοµέα της τεχνολογίας.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που εργάζεται στον κλάδο της τεχνολογίας; Και όσον αφορά στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία, ποια ήταν τα δικά σας;

Ότι υπο-εκπροσωπούµαστε στην Τεχνολογία. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα οι γυναίκες να µην φαίνονται ή σε ορισµένες περιπτώσεις να µην εκτιµάται η αξία τους. Έχω βιώσει πολλές φορές να είµαι η µόνη γυναίκα στο δωµάτιο ανάµεσα σε 30 ή 50 άντρες – ακούγοντας πλειάδα αστείων για το φύλο µου. Αυτό που µε βοήθησε είναι να µην κάνω τον εαυτό µου να νιώθει ότι υπονοµεύεται. Έβλεπα τον εαυτό µου ως έναν από τους άντρες, γιατί να θεωρώ τον εαυτό µου διαφορετικό, όταν έχω ίση θέση; Η επίγνωση του εαυτού µας και της δύναµής µας βοηθά να γίνουµε πιο δυνατοί.

Τί συμβουλή μπορείτε να μας δώσετε για να συνεχίσουμε να προοδεύουμε στην ανάπτυξη γυναικείων τεχνολογικών/ψηφιακών ταλέντων;

Απλά να είναι ο εαυτός τους. Μη φοβάστε να µιλήσετε όταν θέλετε. Μη φοβάστε να δείξετε κάτι όταν νοµίζετε ότι είναι καλό. Το ίδιο και µε τις ιδέες. Αν έχετε µια καλή ιδέα, µοιραστείτε την.