Μαρία Κόλλια, Σύµβουλος Marketing & Δηµοσίων Σχέσεων, “Γεννηθήκαμε σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και πρέπει να αποδεικνύουμε συνεχώς την αξία μας”

Μια πλούσια ζωή και µια πλούσια καριέρα… για µια νέα γυναίκα-επαγγελµατία που κινείται πολύ άνετα από την Επικοινωνία στα ΜΜΕ και από το Marketing στις Δηµόσιες Σχέσεις. Από τη Μόδα και την ενεργή της συµµετοχή στην Αthens Xclusive Designers Week έως το gaming και την ψυχαγωγία, από τα Παιδιά και τις ΜΚΟ µέχρι τον Κινηµατογράφο και την Τέχνη.

«Σε όλους αυτούς τους διαφορετικούς χώρους τα σηµεία αναφοράς είναι το Marketing και οι Δηµόσιες Σχέσεις που τόσο αγαπώ» ξεκαθαρίζει από την αρχή της συνέντευξής µας στο «WID» η Μαρία Κόλλια. «Είχα αποφασίσει πολύ νωρίς, ήδη από τις πρώτες τάξεις του Λυκείου να ασχοληθώ επαγγελµατικά µε την Επικοινωνία. Θα µπορούσα να πω ότι η εργασία µου µε γεµίζει, µε κάνει και αισθάνοµαι πλήρης. Νιώθω ευγνώµων που είχα την τύχη και την ευλογία όλα αυτά τα χρόνια να εργάζοµαι σε χώρους που ξεδίπλωσαν τη δηµιουργικότητα και τα επικοινωνιακά στοιχεία του χαρακτήρα µου παρόλη την πολύωρη καθηµερινή δέσµευση που απαιτεί η δουλειά µου.

Οι σπουδές µου στην Επικοινωνία µου έδωσαν τα πρώτα εφόδια για να ξεκινήσω την καριέρα µου. Στη συνέχεια οι γνώσεις µου εµπλουτίστηκαν από ένα Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων το οποίο µου προσέφερε µια πιο πλήρη και σφαιρική εικόνα του κόσµου των επιχειρήσεων και του τρόπου που αυτές λειτουργούν. Παράλληλα µέσα από το MBA διέκρινα και κατανόησα τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν καθηµερινά οι εργοδότες από τη δική τους πλευρά για να κάνουν βιώσιµη την εταιρεία τους και να έχουν τη δυνατότητα να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους τρίτους αλλά και στους υπαλλήλους τους.

Η Μόδα, το gaming, ο κινηµατογράφος, οι φιλανθρωπικές, αν και τόσο ετερογενείς µεταξύ τους χώροι, συνδέονται από την αγάπη που τρέφω για τους ανθρώπους και τη χαρά και την ικανοποίηση που µου προσφέρει η Επικοινωνία. Θα σας αναφέρω ένα περιστατικό που συνέβη τις πρώτες µέρες που εργαζόµουν στην Audiovisual-International Gaming and Entertainment. Έχοντας ήδη µια πολυετή εργασιακή εµπειρία σε media, κινηµατογραφικές και φιλανθρωπικούς είχα συνηθίσει µια ανοικτή, άνετη και άµεση επικοινωνία µε τους δηµοσιογράφους. Ωστόσο δεν είχα την ίδια αντιµετώπιση στις πρώτες µου τηλεφωνικές απόπειρες µε τους αντίστοιχους δηµοσιογράφους και Influencers του gaming. Προς µεγάλη µου έκπληξη στην αρχή δεν απαντούσε κανείς στο τηλέφωνο µονάχα σε e-mails και µηνύµατα… Άρχισα να αισθάνοµαι ανασφάλεια και να αναρωτιέµαι αν θα τα καταφέρω να τους προσεγγίσω. Οπότε αποφάσισα να τους γνωρίσω έναν προς έναν καλώντας τους στο γραφείο µου βρίσκοντας αφορµή τα giveaways για τα sites τους. Τους ενθάρρυνα να µου εκθέσουν τους προβληµατισµούς τους και τα «θέλω» τους από µια εταιρεία τεχνολογίας και τους άκουσα πολύ προσεκτικά. Αυτό ήταν! Κατάφερα να ξεκλειδώσω τον κώδικα επικοινωνίας του χώρου! Αξίζει στο σηµείο αυτό να σας να αναφέρω ότι µετά από τρία χρόνια συνεργασίας, δεν κράτησα µονάχα πολλές επαφές µαζί τους αλλά απέκτησα και αρκετούς αξιόλογους φίλους! Η ανθρώπινη επαφή δεν πρέπει να εκλείψει ακόµα και σε αυτούς τους δύσκολους covid καιρούς που ζούµε. Όσο digital και να γίνουµε πρέπει πάντα να λαµβάνουµε τα θετικά της τεχνολογίας και να της αποδίδουµε ένα ανθρώπινο πρόσηµο.»

Πιστεύετε ότι κινείστε σε θέσεις και ρόλους που καλύπτουν ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά οι Γυναίκες; Είστε πιο αποδεκτή επειδή είστε Γυναίκα;

Η αλήθεια είναι ότι ο χώρος της Επικοινωνίας και του Marketing κατακλύζεται από γυναίκες ακόµα και εγώ πολλές φορές σε τηλεφωνικές επικοινωνίες θα ζητήσω την υπεύθυνη Μάρκετινγκ και όχι τον…. Ίσως επειδή το φύλο µας έχει έµφυτη την έφεση στην επικοινωνία και δεν περιµένω πολλούς άνδρες στο χώρο αυτό. Το ότι είµαστε γυναίκες όµως δεν σηµαίνει πως είναι πάντοτε εύκολα τα πράγµατα, αντιθέτως µπορεί να µας δηµιουργήσει προβλήµατα και δυσκολίες. Μην ξεχνάµε πως γεννηθήκαµε σε µια ανδροκρατούµενη κοινωνία και πρέπει να αποδεικνύουµε συνεχώς την αξία µας. Βέβαια αυτό έχει αλλάξει σηµαντικά τα τελευταία χρόνια. Συναντάµε όλο και περισσότερες γυναίκες σε υψηλές διοικητικές θέσεις. Πρόσφατα αποκτήσαµε µέχρι και γυναίκα πρόεδρο της Δηµοκρατίας όποτε πιστεύω ότι και στην Ελλάδα τα πράγµατα έχουν βελτιωθεί.

 

Συμμετέχετε δυναμικά στη διοργάνωση της Αthens Xclusive Designers Week από την οποία παρελαύνουν κάθε χρόνο σημαντικοί Έλληνες και ξένοι σχεδιαστές αλλά και διασημότητες. Πώς βλέπετε αυτή τη διοργάνωση σε σχέση με προηγούμενες ή σε σχέση με άλλες του εξωτερικού;

Είµαι χαρούµενη και περήφανη που πλέον έχουµε µια πολύ σηµαντική και αναγνωρίσιµη εβδοµάδα µόδας όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Καθηµερινά προσπαθώ για το καλύτερο όπως σε κάθε εργασία που αναλαµβάνω, θέλω και επιδιώκω να υπάρχει µια συνεχής και ανοδική εξέλιξη. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος κάθε εργοδότη: να έχει ανθρώπους ικανούς σε θέσεις-«κλειδιά» που να τους εµπιστεύεται και να ανθίζουν την εταιρεία του. Η συνεργασία και η σχέση µου µε την πρόεδρο και ιδρύτρια της Athens Xclusive Designers Week είναι αγαστή και ζεστή. Η κυρία Τόνια Φουσέκη µας εµπνέει όλους στο να κάνουµε καθηµερινά το καλύτερο και την θεωρώ σαν µέλος της οικογένειάς µου!

 

Πώς αντιμετωπίζεται σήμερα η Γυναίκα από τη Μόδα; Και σε ποιο βαθμό καθορίζει τη Μόδα ή έστω την επηρεάζει η omnichannel δυνατότητα και το Ηλεκτρονικό Εμπόριο;

Νοµίζω ότι η γυναίκα σήµερα θέλει να είναι κοµψή αλλά και άνετη στην καθηµερινότητα της. Ευφάνταστες δηµιουργίες και ρούχα που είναι πολύ δύσχρηστα δεν έχουν χώρο στις ντουλάπες των σκληρά εργαζόµενων γυναικών που η καθηµερινότητά τους έχει πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες. Εγώ προσωπικά προσέχω πολύ το matching στα ρούχα είτε φοράω ένα t-shirt είτε ένα καλό φόρεµα που θα το ταιριάξω µε τα αθλητικά µου στην πρώτη περίπτωση ή µε τις γόβες και την τσάντα ίδιου χρώµατος στη δεύτερη.

 

Στο πλαίσιο των ενεργειών κοινωνικής συνεισφοράς της, φέτος η Athens Xclusive Designers Week, υποστήριξε το Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα, ΔΙΟΤΙΜΑ, εστιάζοντας στη Διαφορετικότητα, την Ισότητα, τη Γυναικεία Ενδυνάμωση και την Αγάπη. Πιστεύετε ότι η Μόδα αποτελεί όντως το «πιο δυνατό και το πιο διαθέσιμο μέσο για την έκφραση της διαφορετικότητας, του αυτοπροσδιορισμού και της ισότητας» και γιατί;

Κάθε σεζόν η κυρία Φουσέκη έχει καθιερώσει µέσα από την εβδοµάδα Μόδας να συνεισφέρουµε και σε έναν φιλανθρωπικό οργανισµό. Το πρόβληµα της βίας και ειδικά της έµφυλης τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σε µεγάλο βαθµό και για το λόγο αυτό υποστηρίξαµε τον συγκεκριµένο οργανισµό αυτή τη φορά. Σχετικά µε το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δεν θα το περιόριζα µόνο στη Μόδα αλλά στην Τέχνη γενικότερα. Η Τέχνη µπορεί να εκφράσει την διαφορετικότητα. Ο καλλιτέχνης και στη δική µας περίπτωση ένας σχεδιαστής µόδας µπορεί µέσα από τις δηµιουργίες του να εκφράσει ελεύθερα, χωρίς περιορισµούς, χωρίς ταµπού όσα θέλει να πει και συνήθως τα καταφέρνει µε έναν δυνατό και άµεσο τρόπο να περάσει στον κόσµο τα συναισθήµατα και τους προβληµατισµούς που θέλει.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον της Fast Fashion δεδομένης της πρόθεσης της Ε.Ε. να νομοθετήσει βάζοντας εμπόδια στη γρήγορη και αμφιβόλου ποιότητας κατανάλωση προϊόντων της μόδας;

Προσωπικά θα ήθελα πάντα να έχω τη δυνατότητα να φοράω ρούχα µοναδικά και ξεχωριστά. Ευτυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν σχεδιαστές που δεν χρειάζεται να ξοδέψεις µια περιουσία για να φορέσεις τις συλλογές τους. Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι νέοι σχεδιαστές που οι τιµές των ρούχων τους δεν απέχουν τόσο πολύ από αντίστοιχες επώνυµες αλυσίδες. Οπότε είναι νοµίζω προσωπική επιλογή πλέον της κάθε µιας και του καθενός αν θα αγοράσει κάτι έτοιµο ή θα αναζητήσει κάτι πιο µοναδικό για να νιώσει όµορφα σε κάποια ιδιαίτερη περίσταση.

 

Τί σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη ΜΚΟ Lovekids και τους φιλανθρωπικούς;

Εργαζόµουν για χρόνια στο Make A Wish και εκεί ένιωσα την ανάγκη του να προσφέρεις. Κατάλαβα πως τα απλά πράγµατα στη ζωή είναι τα σηµαντικά. Όπως το χαµόγελο ενός παιδιού! Ιδρύσαµε το lovekids σε µια περίοδο που η χώρα µας είχε περιέλθει σε πρωτόγνωρη οικονοµική κρίση, που πολύς κόσµος είχε αναγκαστεί να µεταναστεύσει ή να µείνει άνεργος για άγνωστο χρονικό διάστηµα. Μέσα από τον οργανισµό Lovekids προσπάθησα να συνεισφέρω σε τρόφιµα, ρούχα αλλά και ψυχολογικά τους γονείς και τα παιδιά που ήρθαν αντιµέτωποι µε αυτήν την κατάσταση. Καταφέραµε να βοηθήσουµε δεκάδες παιδάκια που το είχαν ανάγκη αλλά και να ενισχύσουµε ηθικά τους γονείς τους και να τους κάνουµε να νιώσουν ότι δεν είναι µόνοι τους. Συµµετείχαµε ενεργά και στην στήριξη των σεισµοπλήκτων οικογενειών της Κεφαλονιάς διοργανώνοντας έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στο ΟΑΚΑ µε παλαίµαχους ποδοσφαιριστές αλλά και µια συναυλία µε γνωστούς τραγουδιστές. Είναι απίστευτη η χαρά και η ικανοποίηση που µπορεί να νοιώσει κανείς βοηθώντας τον συνάνθρωπό του που έχει ανάγκη και ιδιαίτερα όταν βλέπεις να φωτίζεται ένα παιδικό πρόσωπο που παίρνει ένα καινούργιο ρούχο αντί για κάποιο µεταχειρισµένο. Δοκιµάστε και εσείς να προσφέρετε και θα καταλάβετε τι εννοώ. Η ενέργεια και η ικανοποίηση που θα νιώσετε είναι µοναδική. Την επόµενη φορά που θα δείτε κάποιον που έχει ανάγκη από ουσιαστική βοήθεια, χαρίστε την απλόχερα! Θα µε θυµηθείτε!

 

Τί άλλο εκτός από hard και soft skills πρέπει να έχει μια Γυναίκα σήμερα στον επαγγελματικό στίβο για να επιβιώσει και να πετύχει; Ανδρικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά (σύμφωνα με τα στερεότυπα), ενσυναίσθηση, multitasking ρόλους, ένστικτο, ευελιξία ή κάτι άλλο;

Προσωπικά πιστεύω ότι το µόνο που πρέπει να έχει µια γυναίκα σήµερα είναι αγάπη και όρεξη για τη δουλειά της! Σίγουρα τα τυπικά προσόντα παίζουν σηµαντικό ρόλο στο πως θα διεκπεραιώνει την εργασία της, αλλά χωρίς την αγάπη για την δουλειά της δεν θα φτάσει πουθενά. Το λέω συνέχεια στον εαυτό µου και στις συναδέλφους µου όταν δουλεύουµε απίστευτες ώρες και συναντούµε δυσκολίες: Σκεφτείτε την χαρά σας την ηµέρα που σας ειδοποιήσαν ότι προσλαµβάνεστε, σκεφτείτε τι σας αρέσει στη δουλειά σας και όχι µόνο τα προβλήµατα που αντιµετωπίζετε αυτή τη στιγµή. Σίγουρα προβλήµατα υπάρχουν αλλά υπάρχει και η χαρά και η ικανοποίηση των επιτυχιών και αυτά πρέπει να είναι ποιο σηµαντικά!

 

Γιατί πιστεύετε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τόσο λίγες γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας;

Αυτό πραγµατικά δεν το κατάλαβα ποτέ. Όσο ήµουν στο χώρο της τεχνολογίας πάντα αναρωτιόµουν. Πήγαινα σε εκδηλώσεις και ήµασταν 10-15 γυναίκες και 200 άντρες …ίσως και αυτό οφείλεται στην προκατάληψη ότι οι γυναίκες δεν τα πάνε και τόσο καλά στις θετικές επιστήµες, ειλικρινά δεν µπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.

 

Δώστε ορισμένες συμβουλές στις νέες κοπέλες που θέλουν να ξεκινήσουν τώρα την καριέρα τους.

Πιστεύω ότι οι νέες κοπέλες δεν έχουν τόση όρεξη για δουλειά και αυτό είναι λυπηρό πολλές φορές. Έχουν προσωπικά προβλήµατα που τα αφήνουν να τις βαραίνουν πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Πιστεύω ότι όταν είσαι νέος οφείλεις να είσαι αισιόδοξος!

Πρέπει να προσπαθείς να αποκτήσεις στην αρχή όσα περισσότερα τυπικά προσόντα µπορείς και στην συνέχεια να κάνεις πρακτική και να ξεκινήσεις να µπεις στο χώρο εργασίας κάνοντας όλες τις δουλειές σε µια εταιρεία. Να ξεκινάς από τα απλά, να αλλάζεις θέσεις και πόστα για να µπορέσεις να κατανοήσεις στη συνέχεια όλο το επιχειρηµατικό κοµµάτι και όταν κάποτε φτάσεις να διοικείς να ξέρεις τις δυσκολίες που έχουν οι υφιστάµενοί σου.

Το σηµαντικότερο για ένα νέο κορίτσι είναι να αγαπάει αυτό που κάνει αν δεν του αρέσει το αντικείµενο σπουδών του να αλλάξει κλάδο όσο είναι νωρίς. Η δουλειά µας είναι η µισή µας ζωή και πρέπει κάθε µέρα να περνάµε καλά µέσα σ’ αυτήν!