MIRA MURATI: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η 35ΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ CHATGPT;

Η Mira Murati είναι η δηµιουργός του ChatGPT. Κόντρα στις προκαταλήψεις που θέλουν τις γυναίκες µακριά από τις τεχνολογικές επιστήµες, εκείνη διαπρέπει. Τί είναι το ChatGPT; Το ChatGPT είναι ένα µεγάλο µοντέλο γλώσσας που αναπτύχθηκε από την OpenAI που χρησιµοποιεί τεχνητή νοηµοσύνη για να συµµετέχει σε συνοµιλίες φυσικής γλώσσας µε χρήστες.

Έχει εκπαιδευτεί σε έναν τεράστιο όγκο δεδοµένων κειµένου και µπορεί να κατανοήσει και να δηµιουργήσει απαντήσεις σε ένα ευρύ φάσµα ερωτήσεων και θεµάτων.

Η ικανότητα του ChatGPT να κατανοεί και να δηµιουργεί γλώσσα που µοιάζει µε άνθρωπο έχει πολλές πρακτικές εφαρµογές, όπως εξυπηρέτηση πελατών, µετάφραση γλώσσας και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ουσιαστικά, τα chat bots χρησιµοποιούν έναν τεράστιο όγκο λεξιλογίου και πληροφορίας, αντιλαµβανόµενα τη σηµασία της κάθε λέξης, µε αποτέλεσµα να αποκτούν εγκυκλοπαιδική γνώση.

Η Mira Murati γεννήθηκε τον Δεκέµβριο του 1988 στον Αυλώνα, στο νοτιοδυτικό άκρο της Αλβανίας στα σύνορα µε την Ελλάδα.

Μέχρι τα 16 µεγάλωσε εκεί όταν και µετακόµισε στον Καναδά προκειµένου να ενταχθεί αρχικά στο Pearson United World College of the Pacific.

Η Mira Murati αποφοίτησε από το Dartmouth College το 2012. Πραγµατοποίησε τα πρώτα της βήµατα στην Goldman Sachs το 2011 ως ειδικευόµενη, ενώ για τρία χρόνια εργάστηκε στην Tesla.

Παρά τις δοκιµαστικές προσπάθειες κατέληξε στο συµπέρασµα πως θα χρειαζόταν ένα τεράστιο, τεχνολογικό άλµα για να συµβεί κάτι τέτοιο και στράφηκε στην OpenAI, το 2018 ως Αντιπρόεδρος Εφαρµοσµένης Τεχνητής Νοηµοσύνης (AI) και Συνεργασιών. Από εκεί έγινε ανώτερη αντιπρόεδρος έρευνας και προϊόντος και τον Μάιο του 2022, ανέλαβε ως Chief Technology Officer της εταιρείας τεχνολογίας µε έδρα την Καλιφόρνια και ηγήθηκε της ανάπτυξης ChatGPT.