Σύμφωνα με το δίκτυο Women in Tech, θα χρειαστούν 133 ΧΡΟΝΙΑ για να κλείσει το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΣΜΑ μεταξύ των φύλων

Η εταιρεία ενοποιηµένων επικοινωνιών Ringover, ρίχνει φως σε δύο από τα νεότερα γυναικεία ταλέντα της. Η πρόσφατα διορισµένη Brooke Hammel, διευθύντρια υποστήριξης πωλήσεων και η Angela Clodfelter, διευθύντρια διαχείρισης καναλιών στις ΗΠΑ, συζητούν τις εµπειρίες και τις προκλήσεις τους ως γυναίκες στον τοµέα της τεχνολογίας και τι ελπίζουν για το µελλοντικό γυναικείο εργατικό δυναµικό.

Το φετινό θέµα της Παγκόσµιας Ηµέρας της Γυναίκας ήταν η ισότητα. Η απλή παροχή ίσων ευκαιριών δεν αρκεί. Αντ ‘ αυτού, πρέπει να παρέχουµε ευκαιρίες χωρίς αποκλεισµούς που βοηθούν τους ανθρώπους όλων των υποβάθρων να ευδοκιµήσουν. Στις ΗΠΑ, σχεδόν το ήµισυ του εργατικού δυναµικού είναι γυναίκες, αλλά µόνο το 27% αποτελεί το εργατικό δυναµικό της επιστήµης, της τεχνολογίας, της µηχανικής και των µαθηµατικών (STEM), σύµφωνα µε το Γραφείο Απογραφής των Ηνωµένων Πολιτειών. Πιο συγκεκριµένα, οι γυναίκες αποτελούσαν το 28% του εργατικού δυναµικού του κλάδου της τεχνολογίας το 2022.

Με πάνω από 50 χρόνια συνδυασµένης εµπειρίας στον κλάδο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, οι Hammel και Clodfelter είχαν ταραχώδη αλλά διορατική σταδιοδροµία, ανεβαίνοντας τις σκάλες για να επιτύχουν εκεί που βρίσκονται σήµερα.

Βρίσκοντας τα πόδια σας

Κάνοντας άλµατα και αλλαγές νωρίς στην καριέρα της, η Angela Clodfelter ίδρυσε δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιών στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Είδε την επιτυχία από νωρίς, επιτυγχάνοντας αναγνώριση ως µία από τις πρώτες εταιρείες που ανήκουν και λειτουργούν από γυναίκες στα νοτιοανατολικά που υλοποίησαν µε επιτυχία ένα διεθνές τηλεφωνικό κέντρο VoIP.

Η τεχνογνωσία της Clodfelter ποικίλλει από τη διαχείριση λογαριασµών έως την τεχνική εγκατάσταση υποδοµής, συµπεριλαµβανοµένων µερικών από τις πρώτες γραµµές Private Branch Exchange (PBX) που εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ. «Η συνεχής αλλαγή στις τηλεπικοινωνίες είναι αυτό που µε προσέλκυσε σε αυτόν τον κλάδο», δήλωσε η Clodfelter. «Μου αρέσει να στέκοµαι στα πόδια µου. Μία από τις πιο αξιοσηµείωτες αλλαγές που είδα ήταν η εισαγωγή του φωνητικού ταχυδροµείου και του IVR. Λαµβάνοντας υπόψη ότι οι επιχειρήσεις συνήθιζαν να λαµβάνουν µηνύµατα µε το χέρι, ο τηλεφωνητής ήταν ένα από τα πρώτα βήµατα για τη βελτίωση της επιχειρηµατικής επικοινωνίας και διαχείρισης.

Η Hammel ξεκίνησε την καριέρα της το 2000 δουλεύοντας για τον προµηθευτή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισµού Lucent Technologies, πριν µετακοµίσει στην Avaya για δέκα χρόνια, όπου εργάστηκε σε ρόλους όπως διευθύντρια υποστήριξης και αναλύτρια επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων. «Η σχέση µου µε τη βιοµηχανία τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών διαµορφώθηκε όταν συνειδητοποίησα ότι η επικοινωνία είναι η πιο θεµελιώδης ικανότητα στην ανθρώπινη φύση», δήλωσε η Hammel. «Μπορούµε κυριολεκτικά να αποδώσουµε τον µετασχηµατισµό του πολιτισµού και της κοινωνίας µας στην τεχνολογία και πιστεύω απόλυτα ότι η τεχνολογία είναι το κλειδί για την επέκταση και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων».

Παρόλο που οι Hammel και Clodfelter έχουν επιτύχει µακροχρόνιες σταδιοδροµίες σε αυτόν τον κλάδο, έχει βρεθεί ότι γενικά, η διατήρηση µπορεί να είναι δύσκολη. Η µελέτη Women at Work 2021 της Deloitte, στην οποία συµµετείχαν 500 γυναίκες στο παγκόσµιο εργατικό δυναµικό τεχνολογίας, µέσων ενηµέρωσης και τηλεπικοινωνιών (TMT), διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των γυναικών σκέφτονται να εγκαταλείψουν τους ρόλους τους λόγω της αύξησης του φόρτου εργασίας που επηρεάζει την ευηµερία τους. Η έκθεση δείχνει επίσης ότι µόνο το 38% των γυναικών αισθάνονται ότι υποστηρίζονται επαρκώς στους ρόλους τους από τον εργοδότη τους.

Σπάζοντας τις προκαταλήψεις

Σύµφωνα µε την έκθεση Women in the Workplace 2021 της McKinsey, µόνο 86 γυναίκες προάγονται σε διευθυντές για κάθε 100 άνδρες στο ίδιο επίπεδο. Αλλά το χάσµα µεταξύ των φύλων για τις γυναίκες σε τεχνικούς ρόλους είναι ακόµη πιο έντονο – µε µόλις 52 γυναίκες να προάγονται σε διευθυντές για κάθε 100 άνδρες. Ωστόσο, αξίζει να σηµειωθεί ότι η παλίρροια αρχίζει να γυρίζει. Η HP, για παράδειγµα, έχει δεσµευτεί να επιτύχει 50% ισότητα των φύλων σε ρόλους σε επίπεδο διευθυντή και άνω έως το 2030.

Τα εµπόδια που συναντούν οι γυναίκες στους τεχνικούς τοµείς ξεκινούν πολύ πριν φτάσουν στο στάδιο της προαγωγής. «Στην αρχή της καριέρας µου, λειτουργώντας σε µια εποχή όπου όλοι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων ήταν άνδρες, βρέθηκα να πρέπει να αποδείξω ότι άξιζα να κάνω την ίδια δουλειά µε τους άνδρες συνοµηλίκους µου», δήλωσε η Clodfelter.