Share This Article
Η Ηγέτιδα πίσω από την Επιτυχία της Geosystems Hellas S.A.
Η Η Μπέττυ Χαραλαμποπούλου, CEO και Πρόεδρος της Geosystems Hellas S.A., αποτελεί μια από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στον τομέα της γεωπληροφορικής και των εφαρμογών τηλεπισκόπησης, φωτογραμμετρίας και GIS. Με αφοσίωση, καινοτομία και ηγετική ικανότητα, έχει καταφέρει να οδηγήσει την εταιρεία σε μια περίοδο κρίσης και να την καθιερώσει ως πρωτοπόρο στην αγορά. Στη συνέντευξή μας, η κ. Χαραλαμποπούλου μοιράζεται τις εμπειρίες, τις προκλήσεις και τις στρατηγικές που την οδήγησαν στην κορυφή, προσφέροντας πολύτιμες συμβουλές για τις νέες γενιές επιστημόνων και επαγγελματιών.
Ποιο ήταν το έναυσμα που σας οδήγησε να ασχοληθείτε με τη γεωλογία και τις εφαρμογές τηλεπισκόπησης, φωτογραμμετρίας και GIS;
Μικρή με είχε εντυπωσιάσει ο χώρος της γεμολογίας, μάλιστα κάποια στιγμή ως φοιτήτρια είχα εργαστεί σε γνωστό κοσμηματοπωλείο. Κάτι όμως πάντα μου έλειπε και όταν μερικά χρόνια αργότερα βρέθηκα σε ένα έργο χωροθέτησης των πρώτων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, όπου ασχολήθηκα με τηλεσκοπικά δεδομένα, εκεί ένιωσα ενθουσιασμό και πληρότητα και αντιλήφθηκα ότι το ενδιαφέρον μου είναι σε κατευθύνσεις τηλεπισκόπησης, φωτογραμμετρίας και GIS. Από τότε μέχρι σήμερα με αγάπη, με μεράκι, με πάθος για την επιστήμη και τον χώρο αυτό, συνεχώς προσπαθώ να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό, να προσφέρω αλλά και η ίδια να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερη.
Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε ως διευθύνουσα σύμβουλος της Geosystems Hellas από το 2011;
Γεγονός είναι ότι ανέλαβα την διεύθυνση της Geosystems Hellas μέσα στην κρίση και δεν μπορώ να μην πω ότι πραγματικά κάθε μέρα δεν ήταν και μια πρόκληση και κάθε μέρα είχε και πάνω από ένα πρόβλημα διαχείρισης προς επίλυση. Πέρα από την αγάπη για την επιστήμη και την προσφορά, σκοπός μιας εταιρίας είναι το κέρδος και σε αυτό λογοδοτείς και προς τους μετόχους αλλά και προς τους υπαλλήλους. Έχεις ευθύνες, έχεις μισθούς να δώσεις, άνθρωποι εξαρτώνται από εσένα και αυτό είναι μια τεράστια πρόκληση! Ευτυχώς είχαμε επιτύχει μέσω της διοίκησης όλα αυτά τα χρόνια ένα δύσκολο πλεονέκτημα για την εποχή, το μηδενικό δανεισμό. Ο Γερμανός μέτοχος βοήθησε με διεξόδους υπεργολαβίας όπως και η ελληνική πλευρά με κατανόηση (στο ίδιο περιβάλλον). Από το 2019 έχω εξαγοράσει τα ποσοστά- αυτό ήταν η μεγάλη πρόκληση – και έχω βελτιστοποιήσει διαδικασίες βασιζόμενες σε εμπειρία του παρελθόντος, βλέποντας σήμερα την GSH να έχει επιδείξει πραγματική ανάπτυξη.
Μπορείτε να μας περιγράψετε μια επιτυχημένη μεθοδολογία ή στρατηγική που έχετε καθιερώσει στην Geosystems Hellas;
Δεν ξέρω αν μπορεί να το πει κανείς μεθοδολογία ή στρατηγική, θεωρώ όμως ότι το πιο σημαντικό που έχουμε πετύχει στην Geosystems Hellas είναι μια συνεργατική ισορροπία στο εργασιακό περιβάλλον αλλά και εκτός δουλειάς αυτό που λέμε work-life balance. Δεν σας κρύβω ότι μου δίνει ιδιαίτερη χαρά να μαθαίνω ότι πολλοί εργαζόμενοι κάνουν παρέα και εκτός δουλειάς. Επίσης τμήμα της στρατηγικής είναι η εκπαίδευση (όχι μόνο τεχνική αλλά και social) με τη βοήθεια έργων RISE, που βοηθούν σε μια πιο Ευρωπαϊκή κουλτούρα. Δίνει τον αέρα στους εργαζομένους μας να αναπτυχθούν ως προσωπικότητες και να αναπτύξουμε προσωπικά skills που τελικά αυτά συμβάλλουν στην καλύτερη απόδοση στον χώρο εργασίας. Τέλος η δυνατότητα τηλεργασίας, οι συχνές συναντήσεις τμημάτων υπαλλήλων βάση θεματικών στόχων, θεωρούμε ότι συμβάλλουν στην αποδοτικότητα. Φυσικά δίνουμε και προσωπικό χρόνο αν το χρειαστεί ο εργαζόμενος πέραν από τις συνήθεις οργανωμένες άδειες. Η κουλτούρα της εταιρείας μας υποστηρίζει ένα περιβάλλον μεγαλύτερης ελευθερίας και έχουμε δει σε στιγμές κρίσης ή σε δύσκολες καταστάσεις στην δουλειά, ότι ένας ευχαριστημένος υπάλληλος είναι και αυτός που θα λάβει πρωτοβουλία και θα αποδώσει.
Πώς καταφέρατε να δημιουργήσετε και να συντηρήσετε διεθνείς συνεργασίες με οργανισμούς όπως η ESA, NASA, UNESCO και άλλα;
Δουλειά, δουλειά, δουλειά και εξωστρέφεια. Κοιτάξτε, είναι δύσκολο να ψηφίζεσαι ως Ελληνίδα στην Ευρώπη σε έναν οργανισμό σαν το EARSC για τρίτη χρονιά και να βγαίνεις μια από τους εννιά Directors, αλλά και στην Ελλάδα να παραμένεις σε ΔΣ ΕΒΙΔΙΤΕ και si-cluster. Ο χώρος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός πολλαπλά. Όμως οι Ελληνίδες μπορούμε! Είμαστε αποφασιστικές και μάχιμες. Και αν θέλετε ήταν και μια ικανοποίηση προσωπική για εμένα και αναγνώριση, όταν με κάλεσαν στο Belge Presidentiat στο Space Ladies Night Out, όπως και στο αντίστοιχο Γερμανικό. Δεν είναι εύκολα αυτά.
Ποιο ήταν το πιο επιτυχημένο ερευνητικό έργο που επιβλέψατε και τι επιτεύγματα έχει να επιδείξει;
Ξέρετε όλα είναι μέσα στην καρδιά μου, αποτελούν κομμάτι μας στην εταιρία και δεν είναι εύκολο να διαλέξω. Πέραν του ότι όλα είναι επιτυχή! Να σας πω παρόλα αυτά για μια επιτυχία που αφορά το χώρο των λογισμικών, το 2012 η εισαγωγή και αυτοματοποίηση χρήσης του τοπικού προβολικού συστήματος Ελλάδας και Κύπρου στα λογισμικά ERDAS & Intergraph (σήμερα HEXAGON) που τώρα λειτουργεί σε όλα τα λογισμικά με πλήρη ενσωμάτωση. Το 2012 ήταν μια ερευνητική προσπάθεια που τελικά πέτυχε και είχε και άμεσα θετικό αντίκτυπο στην αύξηση του πελατολογίου της εταιρίας μας. Βέβαια σήμερα με τις λειτουργίες ΑΙ δεν θα ήταν και τόσο πρωτότυπο αλλά μιλάμε για 12 χρόνια πριν, που τότε λάμβανες και «ονοματεπώνυμο» για τέτοια επιτυχία!
Πώς βλέπετε το μέλλον των εφαρμογών τηλεπισκόπησης και GIS στην Ελλάδα και στον παγκόσμιο χώρο;
Αφορούν την αγορά και δίνουν λύση σε θέματα παρακολούθησης του περιβάλλοντος. Συνδυάζοντας και το χρόνο αλλά και παράπλευρες πληροφορίες από άλλες μη γεωγραφικές βάσεις, μπορούν να είναι “Decision Support Systems Tools». Ένα ακόμα εργαλείο δηλαδή σε μια εποχή συνεχών ανατροπών και απρόβλεπτων καταστάσεων που μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά σε μια πολύπλοκη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Ποιες είναι οι βασικές δεξιότητες που πρέπει να έχει κάποιος για να επιτύχει στον τομέα της γεωπληροφορικής;
Η βάση βρίσκεται στα μαθηματικά ! Περίεργο να λέγεται κάτι τέτοιο αλλά τα πάντα είναι αποστάσεις και αλγόριθμοι για να πετύχεις την οπτικοποίηση και την αυτόματη ερμηνεία. Επίσης χρειάζεται να έχεις καλή αίσθηση του γεωγραφικού χώρου. Και φυσικά πάντα αγάπη για αυτό που κάνεις, αγάπη για την επιστήμη και τον χώρο και όρεξη συνεχώς να μαθαίνεις, να διαβάζεις πάνω σε νέες τεχνολογίες και εξελίξεις.
Ποιοι είναι οι στόχοι και τα μελλοντικά πλάνα για την Geosystems Hellas;
Φέτος, το 2024, είναι μια χρονιά σταθμός για την Geosystems Hellas γιατί κλείνουμε 15 χρόνια λειτουργίας. Είμαι ικανοποιημένη με την μέχρι τώρα πορεία της Geosystems Hellas, είμαστε σε τροχιά ανάπτυξης σταθερά. Το 2023 ξεκινήσαμε έργο λογισμικών για cubesat, το 2024 ξεκινήσαμε έργο λογισμικών για microsat. Έχουμε δύο κύριους πυλώνες, το δομημένο περιβάλλον (περιλαμβάνει πόλεις, δρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια, λοιπές κρίσιμες υποδομές και αρχαιολογικούς χώρους) και θαλάσσια ασφάλεια και παρακολούθηση. Περιφερειακά από αυτά μελετάμε θέματα περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας. Στόχος τα προϊόντα μας να βγουν στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Αγορά ανταγωνιστικά. Παράλληλα, επιθυμούμε πάντα να είμαστε μια εταιρία καλών πρακτικών και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος που προσφέρει στην χώρα μας με κάθε τρόπο που μπορεί.
Πώς καταφέρνετε να διανέμετε τους ρόλους και τις ευθύνες στην εταιρεία για τη βέλτιστη λειτουργία της;
Είναι δύσκολη διαδικασία καθώς βάσει αναγκών προσλαμβάνουμε και συνεργαζόμαστε κυρίως με νεαρό προσωπικό. Η διανομή ρόλων βασίζεται σε τυπικά προσόντα και πλέον αυτού και στην εμπιστοσύνη, φυσικά συνάδει και με αρκετές αλλαγές ώστε να πετύχουμε βελτιστοποίηση προς όλα τα μέρη και προς όφελος της εταιρείας μακροχρόνια αλλά πάντα λαμβάνοντας υπόψη και να βοηθήσουμε και στην καριέρα ενός νέου. Τυπικά ελέγχουμε τις δομές των ομάδων και τις βελτιστοποιούμε με νέες προσλήψεις, τώρα που η εταιρία μπορεί να επενδύσει και σε senior θέσεις.
Ποιο είναι το μήνυμά σας για τις νέες γενιές επιστημόνων που θέλουν να ασχοληθούν με την γεωλογία και τις εφαρμογές GIS;
Να το κάνουν! Ξέρω ότι για τη νέα γενιά είναι δύσκολα τα πράγματα σε θέματα εργασίας μια και η εκπαίδευση στη χώρα μας δεν συνδέεται με την αγορά. Ως Geosystems Hellas, εμείς είμαστε κοντά στους φοιτητές και στους νέους, συμμετέχουμε σε career days σε σχολές, έρχονται στην εταιρία μας για πρακτική, η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή για όποιον θέλει να ρωτήσει κάτι ή να μάθει για εμάς και τί κάνουμε κάθε μέρα στη δουλειά. Προσωπικά είμαι αξιολογήτρια στο ESA BIC & στο Egg και πιστεύω στις ευκαιρίες που μπορούν να έχουν τα καλά μυαλά και έχουμε πολλά στην Ελλάδα.
Ποια ήταν η εμπειρία σας ως γυναίκα σε έναν κλάδο που κυριαρχείται από άνδρες και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε;
Η απάντηση είναι απλή: δεν δίνεις σημασία στο αν δίπλα σου είναι άντρες του κλάδου, έχεις τη γνώση και την κρίση και προχωράς, με αυτοπεποίθηση και γνώση του ποια είσαι και τί μπορείς να καταφέρεις γιατί αλλιώς δεν υπάρχεις εσύ η ίδια, δεν υπάρχει εξέλιξη. Χρειάζεται να έχεις σιγουριά και ο μόνος τρόπος είναι να ξέρεις πραγματικά κάτι καλά και να το υποστηρίζεις. Κάποιες φορές σκέφτομαι ότι ίσως ευνοήθηκα μιας και είχα αποκτήσει πολύ νέα οικογένεια και είχα ένα δυνατό υποστηρικτικό περιβάλλον γύρω μου, αλλά και πάλι όλα ξεκινούν από εμάς, μέσα μας.
Πώς πιστεύετε ότι μπορούμε να ενθαρρύνουμε περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με την τεχνολογία και τις επιστήμες GIS;
Η ενθάρρυνση πρέπει να συνδυάζεται με «credits». Θα μπορούσε να ήταν μια καλύτερη θέση σε ένα συνέδριο, μια επιβράβευση, μια χαλαρή βραδιά όπως στο Belge Presidentiat που είχαν καλεστεί νέες κοπέλες (PhD candidates) και μίλησαν για τους προβληματισμούς τους. Από την μία χρειάζονται πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση των γυναικών στις θετικές επιστήμες και από την Πολιτεία και την Παιδείας και την οικογένεια. Από την άλλη, σε εταιρικό επίπεδο πλέον, είναι σημαντικό να υπάρχουν δομές και συμπεριληπτική κουλτούρα σε όλα τα επίπεδα και δράσεις. Στη Geosystems Hellas, με αναφορά σε αξίες, με σεβασμό στον άνθρωπο και στην μοναδικότητά του καθενός, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν εργασιακό χώρο όπου όλοι θα έχουν ίσες ευκαιρίας εξέλιξης και προόδου.