Σταμάτησε η σεξουαλική παρενόχληση στις γυναίκες του Tech; Δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμη…

Δεν έχει µειωθεί στο ελάχιστο η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας και στις γυναίκες που απασχολούνται στην Τεχνολογία. Θεωρητικά η προσδοκία όλων ήταν να περιορισθεί το φαινόµενο τόσο χάρις στην αποµακρυσµένη εργασία όσο και λόγω των πολλών προγραµµάτων Diversity and Inclusion που ευαισθητοποιούν τους άνδρες µέσα στα εταιρικά περιβάλλοντα. Παρά τα οφέλη της σταδιοδροµίας από την αποµακρυσµένη εργασία λοιπόν, σχεδόν οι µισές γυναίκες στον τοµέα της τεχνολογίας έχουν δει αύξηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στις ΗΠΑ, η διαφορετικότητα και η ένταξη βρίσκονται στην πρώτη γραµµή της εταιρικής αρένας. Οι εταιρείες έχουν συνειδητοποιήσει ότι για να αποκτήσουν το καλύτερο τεχνολογικό ταλέντο, πρέπει να κάνουν περισσότερα.

«Νοµίζω ότι υπήρξε σηµαντική κίνηση µόλις τα τελευταία πέντε χρόνια», δήλωσε η Μέρεντιθ Γκράχαµ, επικεφαλής ανθρώπινου δυναµικού της Ensono. «Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόµα; Ναι».

Η Ensono ερεύνησε πρόσφατα 1.500 γυναίκες που εργάζονται στην τεχνολογία στις ΗΠΑ, την Ινδία και το Ηνωµένο Βασίλειο για την έκθεση της Speak Up 2022 για να κατανοήσει τις καθηµερινές προκλήσεις, τα κενά στην υποστήριξη και την εκπαίδευση και τον αντίκτυπο της αποµακρυσµένης εργασίας. Βέβαια, περισσότερες από τις µισές γυναίκες στην Τεχνολογία που συµµετείχαν στην έρευνα θεώρησαν ότι ο αριθµός των ανδρών συµµάχων είχε αυξηθεί στον χώρο εργασίας τα τελευταία πέντε χρόνια, σύµφωνα µε στοιχεία της Ensono. Και σχεδόν όλες οι γυναίκες που συµµετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θεωρούν ότι η εταιρεία τους είναι ένας χώρος εργασίας χωρίς αποκλεισµούς.

Η εφαρµογή ανώνυµων τηλεφωνικών γραµµών εργαζοµένων, η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση και η εξάλειψη του φόβου αντιποίνων για τους υπαλλήλους που µιλούν είναι µόνο µερικά σηµεία εκκίνησης για την ηγεσία σε εταιρείες που θέλουν να υποστηρίξουν τις γυναίκες.

Η τάση του κλάδου προς την αποµακρυσµένη εργασία έχει επηρεάσει θετικά και τις γυναίκες στον τοµέα. Περισσότερο από το 70% των γυναικών στον τοµέα της τεχνολογίας δήλωσαν ότι η αποµακρυσµένη εργασία διευκόλυνε την προώθηση, βελτίωσε την ισορροπία µεταξύ επαγγελµατικής και προσωπικής ζωής, αύξησε την ευτυχία και επεξέτεινε τις ευκαιρίες.

Όµως, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες ισχυρίζονται ότι είναι χωρίς αποκλεισµούς, η τοξικότητα παραµένει για τις γυναίκες της Τεχνολογίας.

Υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει…

Σχεδόν οι µισές από τις γυναίκες στην τεχνολογία που συµµετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν δει αύξηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας τα τελευταία πέντε χρόνια, σύµφωνα µε την Ensono. Η έκθεση διαπίστωσε διαφορές µεταξύ του είδους των διακρίσεων που αντιµετωπίζουν οι γυναίκες στην Τεχνολογία ανάλογα µε τη «γεωγραφία» τους. Οι κορυφαίες αναφορές για τις γυναίκες στην τεχνολογία στο Ηνωµένο Βασίλειο ήταν οι λεπτές διακρίσεις, όπως η απόλυση σε οµαδικά περιβάλλοντα µε 25% και οι µικροεπιθέσεις στο 23%.

Το 2021, η Skillsoft δηµοσίευσε µια έκθεση που διαπίστωσε ότι οι περισσότερες γυναίκες στην τεχνολογία δήλωσαν ότι οι ευκαιρίες για επαγγελµατική ανάπτυξη και οφέλη κατάρτισης ήταν σηµαντικές για αυτές. Ωστόσο, λιγότεροι από τους µισούς δήλωσαν ότι ο εργοδότης τους προσέφερε τέτοιες παροχές.