Eίναι γνωστό ότι η Huawei, οπουδήποτε επιχειρεί στον κόσμο, δεν αντιμετωπίζει το φύλο ως «πρόβλημα». Διαχειρίζεται τους ανθρώπους της και εργαζομένους της με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα από το αν είναι άνδρας ή γυναίκα, έμπειρος ή μη, κάνοντας πράξη το inclusion και το diversity που συνιστά ευχολόγιο για τις περισσότερες εταιρείες. Η Τόνια Πέτροβιτς, Senior Public Relations Manager της Huawei μιλά για αυτό το μεγάλο «στοίχημα» του κλάδου της Τεχνολογίας αλλά και της ίδιας της Huawei και αυτοσυστήνεται απαντώντας στην ερώτηση.
«Ποιους θεωρεί σημαντικούς σταθμούς στην πορεία της»:
Δεν θα ξεχώριζα κάποιον καθώς κάθε σταθμός της επαγγελματικής μου πορείας ήταν, και συνεχίζει να είναι, άρρηκτα συνδεδεμένος με την αλληλεπίδραση που είχα με την εκάστοτε εταιρεία, τη διοίκηση, τους συναδέλφους και βεβαίως τους πελάτες.
Σε κάθε «σταθμό» της επαγγελματικής μου πορείας κύριο μέλημά μου είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και η αλληλοεκτίμηση, καθώς και το να κληροδοτώ το θετικό αποτύπωμά μου ως άνθρωπος και επαγγελματίας του τομέα Επικοινωνίας.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που εργάζεται στον τομέα της τεχνολογίας και/ή του digital;
Στο ερώτημα αυτό απαντάει η μελέτη που διεξήχθη με εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τίτλο «Οι Γυναίκες στην Ψηφιακή Εποχή» και η οποία κατέληξε σε ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα, το οποίο αντικατοπτρίζει και τις θέσεις της Huawei: Η ανισότητα των φύλων στον ψηφιακό τομέα είναι ένα από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και βασίζεται στην εμμονή ασυνείδητων προκαταλήψεων σχετικά με τις ικανότητες που έχει κάθε φύλο. Για να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό, η πολιτιστική αλλαγή, αλλά και οι ατομικές όσο και συλλογικές πρωτοβουλίες μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ψηφιακής επιχειρηματικότητας των γυναικών. Η ποικιλομορφία αφορά τους ανθρώπους, και όχι το φύλο, και η δια βίου εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων πρέπει να είναι ο κύριος παράγοντας για την επίτευξη της απαραίτητης αυτής, πολιτιστικής αλλαγής.
Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, τα νέα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συλλέχθηκαν από το Women in Digital Scoreboard υποδεικνύουν άλλο ένα εμπόδιο και συγκεκριμένα το ότι «οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό -σε σχέση με τους άνδρες- να έχουν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες και να εργάζονται στον τομέα της ψηφιακής Τεχνολογίας».
Μόνο όταν εξετάζουμε τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες μειώνεται το χάσμα των Φύλων – από 10,5% το 2015 σε 7,7% το 2019. Ο πίνακας αποτελεσμάτων δείχνει επίσης ότι μόνο το 18% των ειδικών των ΤΠΕ στην Ε.Ε. είναι γυναίκες. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες θα έχουν τις ευκαιρίες που τους αξίζουν.
Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι οι γυναίκες έχουν άλλο ένα εμπόδιο να ξεπεράσουν, αυτό του συγκερασμού των απαιτήσεων μεταξύ επαγγελματικού και οικογενειακού στίβου (όπως για παράδειγμα της μητέρας, της νοικοκυράς κ.λπ.). Μια πρόκληση αέναη καθώς καλούνται να αποδεικνύουν καθημερινά την αρτιότητά τους σε όλους τους ρόλους, μια προσπάθεια που απαιτεί αφοσίωση, αλλά πρωτίστως ψυχικά και σωματικά αποθέματα. Πρέπει λοιπόν να επιτύχουμε μια παγκόσμια συναίνεση στο αν η Τεχνολογία είναι μια μηχανή ανθρώπινης προόδου προς όφελος της Κοινωνίας και της βιώσιμης ανάπτυξης και ταυτόχρονα να αναλάβουμε αποφασιστική δράση για να καταστήσουμε την Τεχνολογία πραγματικά αποτελεσματική και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε αξία για όλους, γυναίκες και άντρες, ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στην Οικονομία και την Κοινωνία.
Πως αντιμετωπίζει η Huawei τις γυναίκες εργαζόμενες και τι δράσεις υλοποιείτε για την κατάρτιση νέων Γυναικών σε θέματα Τεχνολογίας; Σε ποιο βαθμό εκπαιδευτικά προγράμματα βοηθούν νέες γυναίκες – προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδάστριες στον τομέα των Τεχνολογικών Λύσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ);
Στη Huawei, το φύλο δεν αντιμετωπίζεται ως «πρόβλημα». Αντιμετωπίζουμε το ίδιο κάθε εργαζόμενο στην εταιρεία. Ανεξάρτητα από το αν είναι άνδρας ή γυναίκα, έμπειρος ή μη. Ενώ έχουμε ακόμα περισσότερους άνδρες υπαλλήλους, δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών στην εργασία. Αυτό που πραγματικά κάνει την ειδοποιό διαφορά στην Huawei, είναι η ιδέα, το ταλέντο, η ελευθερία έκφρασης και η ισότητα ευκαιριών.
Με δεδομένο ότι οι πολίτες απομακρυσμένων ή υποβαθμισμένων περιοχών δεν έχουν ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης και εξοικείωσης με την Τεχνολογία, στόχος της Huawei είναι καταστήσει την Τεχνολογία προσιτή σε όλους τους ανθρώπους.
Δυστυχώς περισσότερα από 3,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο Internet και 1 δισεκατομμύριο, δεν έχει πρόσβαση σε κινητή ευρυζωνική κάλυψη, μεταξύ αυτών, φυσικά, και γυναίκες. Αυτό οδήγησε την Huawei, να υλοποιήσει και στην Ελλάδα, με μεγάλη επιτυχία, δύο προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Seeds for the Future που απευθύνεται σε φοιτητές/τριες στον τομέα του ICT και το Huawei ICT Academy, μια συνεργασία μεταξύ της Huawei και των Ελληνικών Πανεπιστημίων όπου παρέχεται εκπαίδευση και πιστοποίηση στις τεχνολογίες ΤΠΕ της Huawei. Ενθαρρύνοντας λοιπόν φοιτητές και φοιτήτριες να παρακολουθήσουν εκπαίδευση που σχετίζεται με τις ΤΠΕ και να προσαρμοστούν στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής, η Huawei αντιμετωπίζει όχι μόνο το χάσμα των φύλων στις ΤΠΕ, αλλά και ένα χάσμα ψηφιακών δεξιοτήτων γενικότερα. Σκοπός της εταιρείας είναι να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει νεαρά κορίτσια και γυναίκες να γίνουν επιστήμονες, ειδικοί τεχνολογίας, καινοτόμοι και ηγέτιδες της ψηφιακής εποχής.
Πιστεύετε ότι το inclusion, equality, integration και ο περιορισμός των διακρίσεων αποτελεί ένα ώριμο ζητούμενο στο ελληνικό επιχειρείν;
Θεωρώ ότι η Τεχνολογία δύναται να είναι το «κλειδί» για την επόμενη μέρα του ελληνικού επιχειρείν, ένα μέσο παροχής ίσων ευκαιριών σε όλους, αλλά και περιορισμού των όποιων διακρίσεων. Ο κλάδος Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών παραμένει ένας τομέας όπου οι έννοιες της ένταξης, της ισότητας και της ενσωμάτωσης χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης και συγκεκριμένων δράσεων από τις εταιρείες. Οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να είναι ηγέτιδες στη νέα τεχνολογική εποχή. Για να γίνει όμως αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι όχι μόνο να βρίσκονται σε ίσους όρους ανταγωνισμού όσον αφορά στον κόσμο της Τεχνολογίας, αλλά κυρίως να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες μεταξύ ανδρών και γυναικών με στόχο να εξαλείφουμε τα εμπόδια και να εφαρμόσουμε πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει σε επίπεδο βάσης, μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, δίνοντας στα κορίτσια και τις νέες γυναίκες τις ευκαιρίες και τις δεξιότητες για να εισέλθουν στον τεχνολογικό κόσμο.
Επιπλέον, αυτό που θα συνεπικουρούσε σε αυτόν τον στόχο, είναι οι νέες γενιές γυναικών να έχουν πρότυπα στο τεχνολογικό πεδίο. Πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να διαμορφώσουν τον κόσμο του μέλλοντος και να συμμετέχουν στη συζήτηση αυτή. Υποστηρίζοντας γυναίκες επιστήμονες Τεχνολογίας και τα επιτεύγματά τους, μπορούμε να εμπνεύσουμε τις νέες γενιές γυναικών να ενταχθούν στον ψηφιακό κόσμο και να συμβάλλουν στην κατεύθυνση και τις αξίες του.
Βέβαια αυτό δεν θα συμβεί εν μια νυκτί. Ο δρόμος για ισότητα ξεκινά πολύ πριν εισέλθει κάποιος στον επαγγελματικό κόσμο. Ξεκινά από την οικογένεια και καλλιεργείται στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο και θα μπορούσα να πω ότι επηρεάζεται ακόμα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η βιομηχανία μας έχει ακόμη αρκετό δρόμο στο να επιτύχει την πραγματική ισότητα στον τομέα της Τεχνολογίας,