Share This Article
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πρόσφατα ότι είναι αισιόδοξη ότι η κοινοτική οδηγία για την πιο ισότιµη αντιπροσώπευση των γυναικών στα διοικητικά συµβούλια εταιρειών θα τύχει συνολικής αποδοχής και υποστήριξης από τα κράτη-µέλη φέτος. Πρόκειται για µια πρόταση η οποία αν και είχε γίνει σε διάφορες χρονικές συγκυρίες, είχε αντιµετωπίσει σθεναρές αντιδράσεις από διάφορες πλευρές. Η κ. Von der Leyen ανέφερε ότι είναι έτοιµη να συνεργαστεί µε τη Γαλλία ώστε να προωθήσουν την κοινοτική οδηγία κατά τη διάρκεια της 6µηνης προεδρίας της Γαλλίας στην Ε.Ε., πρόσθεσε δε ότι «ελπίζει η Γερµανία να αλλάξει θέση και να µην ασκήσει βέτο, τώρα που η νέα κυβέρνηση συµµαχίας έχει σχηµατιστεί». Σύµφωνα µε την πρόεδρο, ο χρονικός στόχος για τους νοµοθέτες είναι να οριστεί η νέα οδηγία στο πρώτο µισό του έτος, αν αυτό είναι δυνατό, ώστε µια συµφωνία να είναι δυνατή εντός του 2022.
«Τώρα είναι η στιγµή να προχωρήσουµε µε αυτή την υπόθεση που καθόταν στο ράφι τα τελευταία 10 χρόνια, όσο οι εξελίξεις προχωρούσαν και ο κόσµος µάθαινε περισσότερα γύρω από το ζήτηµα.»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέγγισε το θέµα της ισότητας των φύλων στα ανώτερα εταιρικά κλιµάκια προτείνοντας τη δηµιουργία σχετικής οδηγίας, για πρώτη φορά το 2012, αλλά η πρόταση είχε ‘κολλήσει’ στο συµβούλιο των Υπουργών καθώς αντιµετώπισε σθεναρές αντιδράσεις από πολλά κράτη-µέλη, συµπεριλαµβανοµένης της Γερµανίας και κάποιων από τις χώρες της Βαλτικής. Το βασικό επιχείρηµα των διαφωνούντων είναι ότι το ζήτηµα θα πρέπει να αντιµετωπιστεί σε κρατικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο Ένωσης. Η Γερµανία έχει ήδη δικό της σύστηµα που ορίζει ποσοστώσεις φύλου για τα εποπτικά συµβούλια των εταιρειών, εδώ και µια δεκαετία, και τη χρονιά που µας πέρασε επεξέτεινε την ισχύ τους και στα διοικητικά συµβούλια. Η Νορβηγία από την πλευρά της ήταν η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που εισήγαγε ποσοστά αντιπροσώπευσης στα διοικητικά όργανα των εταιρειών το 2008. Αν η Γερµανία αλλάξει τοποθέτηση αυτό θα ενισχύσει τις προοπτικές της οδηγίας να αποκτήσει την απαραίτητη υποστήριξη και να υπερψηφιστεί στο πλαίσιο του συµβουλίου υπουργών. Η πρόταση έχει ήδη κερδίσει υπερκοµµατική υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η προτεινόµενη οδηγία θέτει ένα στόχο της τάξης του 40% των διευθυντικών θέσεων σε εισηγµένες εταιρείες να καλύπτονται από γυναίκες, µε την πιθανότητα ενός κατώτερου ορίου της τάξεως του 33% για περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα διοίκησης. Η οδηγία δεν περιλαµβάνει κυρώσεις, αφήνοντας αυτό το κοµµάτι στη διακριτική ευχέρεια των κρατών και δεν θα έχει ισχύ για µικροµεσαίες επιχειρήσεις ή µη-εισηγµένες εταιρείες. Οι κανόνες της οδηγίας θα επηρεάσουν αρκετά κράτη µέλη καθώς ως τώρα, µόλις 8 έχουν υιοθετήσει υποχρεωτικές ποσοστώσεις φύλου για εισηγµένες εταιρείες (µεταξύ αυτών Γαλλία, Γερµανία και Ιταλία). Η Γαλλία έχει τα υψηλότερα επίπεδα γυναικείας αντιπροσώπευσης σε επίπεδο διοικητικών συµβουλίων, 45% σύµφωνα µε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, αντί του 30% που αποτελεί τον µέσο όρο της Ε.Ε. Πηγές στην Ε.Ε. αναφέρουν οτι είναι λογικό η Γερµανία να έχει διαφορετική τοποθέτηση σε αυτή τη φάση, µε δεδοµένο το σχηµατισµό κυβέρνησης συνεργασίας µεταξύ Σοσιαλδηµοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Σύµφωνα µε εκπρόσωπο της Γερµανικής κυβέρνησης, η ισορροπηµένη αντιπροσώπευση γυναικών και ανδρών στις εταιρείες είναι σηµαντικό ζήτηµα και η πρόταση για κοινοτική οδηγία είναι υπό εξέταση από τα επιµέρους υπουργεία ώστε να καταλήξουν σε µια κοινή τοποθέτηση. Η κ. Von der Leyen δήλωσε οτι είχε συζητήσει το ζήτηµα και µε τον Γάλλο Πρόεδρο, Emmanuel Macron, και ότι το Παρίσι έδειχνε να έχει τη διάθεση και αποφασιστικότητα να στηρίξει την πρωτοβουλία.