Υπατία Αλεξάκη: HR & Business Development Manager του Ομίλου Anastassiadis Group

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Στη Θεοδώρα Νικολοπούλου

Η χρήση νέων τεχνολογιών όπως η εικονική πραγµατικότητα, η τεχνητή νοηµοσύνη, και το διαδίκτυο των πραγµάτων έχει επιτρέψει στους επαγγελµατίες του real estate να βελτιώσουν τις διαδικασίες τους, να επικοινωνούν αποτελεσµατικότερα µε τους πελάτες τους και να προσφέρουν πιο εξατοµικευµένες υπηρεσίες. Από την εύρεση και την αξιολόγηση ακινήτων µέχρι την υπογραφή των συµβολαίων, η τεχνολογία έχει κάνει τον κλάδο του real estate πιο αποτελεσµατικό και διαφανή ενώ ανοίγει νέες προοπτικές για τη βελτίωση των υπηρεσιών και την ανάπτυξη του κλάδου.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα η Anastassiadis Group που αξιοποιεί την τεχνολογία στην ανάπτυξη της επιχειρηµατικής της δραστηριότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις νέες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία όπως εξηγεί η Υπατία Αλεξάκη, HR & Business Development Manager του Οµίλου.

Πώς αντιμετωπίζετε την πρόκληση της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στις καθημερινές επιχειρηματικές δραστηριότητες;

Χρησιµοποιούµε την τεχνολογία ως εργαλείο για να βελτιώσουµε τις καθηµερινές επιχειρηµατικές διαδικασίες ώστε να δηµιουργήσουµε ανταγωνιστικά πλεονεκτήµατα. Για αυτό αναλύουµε συστηµατικά τις ανάγκες της επιχείρησης και αναζητούµε τις κατάλληλες τεχνολογικές λύσεις που θα τις υποστηρίξουν.

Ποια εφαρμογή έχει η τεχνολογία στον κλάδο του real estate για τους επαγγελματίες του χώρου;

Τα νέα τεχνολογικά εργαλεία προσφέρουν µία σειρά έµπρακτων λύσεων σε καθηµερινά ζητήµατα ελαχιστοποιώντας τις απαιτούµενες εργατοώρες που απαιτούσε κυρίως η γραφειοκρατία αφήνοντας µας περισσότερο ποιοτικό χρόνο για πιο δηµιουργικές ή παραγωγικές διαδικασίες ενώ βοηθάει στην µείωση της απόστασης µεταξύ ηµών και των συνεργατών µας σε ξένες αγορές.

Συγκεκριµένα αξιοποιούµε:

  • Πλατφόρµες Ακινήτων και Εφαρµογές: υπάρχουν πληθώρα εφαρµογών που επιτρέπουν στους συµβούλους ακινήτων να διαχειρίζονται τις καταχωρήσεις ακινήτων τους, να επικοινωνούν µε πελάτες και να διαχειρίζονται τις επαφές τους.
  • Εικονικές Περιηγήσεις και Περιβάλλοντα Πραγµατικότητας: η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στους πελάτες να κάνουν εικονικές περιηγήσεις σε ακίνητα από την άνεση τους του σπιτιού τους, µειώνοντας την ανάγκη για φυσικές επισκέψεις.
  • Τεχνητή Νοηµοσύνη και Ανάλυση Δεδοµένων: η χρήση τεχνητής νοηµοσύνης και ανάλυσης δεδοµένων µπορεί να βοηθήσει τους σύµβουλοι ακινήτων να προσδιορίζουν πιο αποτελεσµατικά τις προτάσεις ακινήτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών τους.
  • Ηλεκτρονικές Υπογραφές και Υποβολή Εγγράφων: η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στους σύµβουλοι ακινήτων να διευκολύνουν τη διαδικασία υπογραφής συµβολαίων και άλλων εγγράφων, εξοικονοµώντας χρόνο και λειτουργικά έξοδα.

Αντίστοιχη, όμως είναι και η επίδραση της τεχνολογίας για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων; Αναφερόμαστε στα έξυπνα σπίτια…

Ακριβώς! Ένα έξυπνο σπίτι (smart home) είναι ένα σπίτι που χρησιµοποιεί τεχνολογία για να ελέγχει και να αυτοµατοποιεί διάφορες λειτουργίες και συσκευές µέσω δικτύου (όπως το Internet). Η τεχνολογία έχει µια σηµαντική επίδραση στα έξυπνα σπίτια καθώς προσφέρει πολλές δυνατότητες για τη βελτίωση της άνεσης, της ασφάλειας και της ενεργειακής απόδοσης. Αναφέρω παρακάτω µερικούς τρόπους µε τους οποίους η τεχνολογία επηρεάζει ένα smarthome:

  • Αυτοµατοποιηµένοι Έλεγχοι: µέσω smartphone, tablet ή φωνητικών εντολών, οι κάτοικοι µπορούν να ελέγχουν διάφορες λειτουργίες του σπιτιού, όπως το φωτισµό, τη θέρµανση/κλιµατισµό, τις συσκευές οικιακής ηλεκτρονικής, και τις συναγερµούς.
  • Ενεργειακή Απόδοση: η τεχνολογία µπορεί να βοηθήσει στην ενεργειακή απόδοση του σπιτιού µέσω του έξυπνου ελέγχου των φώτων, του θερµοστάτη, των συσκευών κ.ά., προσφέροντας τη δυνατότητα προγραµµατισµού και παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας.
  • Ασφάλεια: οι έξυπνες συσκευές και αισθητήρες µπορούν να παρέχουν προηγµένα συστήµατα ασφαλείας, όπως κάµερες ασφαλείας, αισθητήρες κίνησης και αισθητήρες καπνού που ειδοποιούν τους κατοίκους σε περίπτωση ανωµαλιών.
  • Ευκολία και Άνεση: οι έξυπνες συσκευές µπορούν να βελτιώσουν την καθηµερινή άνεση των κατοίκων, όπως η αυτόµατη προσαρµογή της θερµοκρασίας του σπιτιού ή η δυνατότητα προγραµµατισµού και ρύθµισης του φωτισµού.
  • Διασύνδεση µε Άλλες Υπηρεσίες: τα έξυπνα σπίτια µπορούν να διασυνδεθούν µε άλλες υπηρεσίες και συσκευές, όπως ταυτοποίηση προσώπου, συνδεδεµένες οικιακές συσκευές (όπως ψυγεία και πλυντήρια), ή ακόµα και υπηρεσίες υγείας.
Related Post